fredag 21 april 2023

Pardörrarna på växthuset blir som nya

 

Nostalgitripp i bildarkivet

Är ute på en nostalgitripp i bildarkivet till våren/sommaren 2010 och växthusbygget där det nu 2023 är dags att byta ut allt trä eftersom det är utdömt och i väldigt dåligt skick. Förlorar mig i hur det var då och hur det skall bli nu. Vill ju att det skall se exakt likadant ut med kanske några små förbättringar.



Byggde efter vårt fyndade material

Tror vi aldrig målade de stora pardörrarna på framsidan utan snickaren kapade bara till dom så dom passade in i öppningen på framsidan och hängde upp dom. Vi byggde växthuset efter materialet som vi samlat på oss som pardörrar, fönster och halvmånefönster. Så det var lite fix att få till det. 



Nu är det dags

Visst har jag målat pardörrarna under årens lopp men aldrig tagit av dom och gjort det ordentligt. Nu är det dags. I somras kunde jag inte öppna dörrarna får träet hade gett sig och skjutit iväg och i höstas förbarmade sig en duktig finsnickare över dom och bytte ut träet längs ner på dörrarna, slog ihop dom och grundmålade. 

Är jätteglad att det gick att rädda dörrarna för dom var ju redan gamla när jag hittade dom på Vadstenas skattgömmevind inför bygget 2010.  Eftersom växthuset är byggt efter dörrarna hade det blivit jobbigt att ge sig ut på ny skattletarjakt efter något liknande. Gjorde ett försök i höstas innan jag visste om det gick att rädda dörrarna och priserna är ju helt annorlunda i dag jämfört med för 13 år sedan. 




Borstat och papprat

Så här såg dörrarna ut innan jag gick loss med stålborste och sandpapper. Det var inte så mycket färg kvar på dörrarna så dom var i stort behov av både kärlek och omvårdnad. Nu är dom borstade, sandpepprade och borstade igen, grundmålade och nu håller jag på med 1:a omgången målning som skall bli ytterligare en omgång. Dom blir som nya och helt annorlunda. 



Kommer bli som ny

Älskar ju gamla saker med mycket själ och vill ju ha den känslan i växthuset, därför har jag inte reagerat på husets förfall under åren utan älskat det slitna och patinerade. Nu har jag lärt mig "the hard way" att grejerna måste underhållas också för att hålla. Dörrarna kommer att bli som nya när målningen är klar och hålla under många år framåt. Så tacksam och glad. 



 

Slitna och behov av kärlek och omvårdnad

Så här såg de stackars dörrarna ut i höstas innan finsnickaren förbarmade sig över dom. Jag hade letat snickare i flera år och så fanns han bara 5 minuter härifrån. Tur för mig så nu håller han i hela renoveringen av växthuset som startar om några veckor. 



Vill ha spröjs

Nu funderar jag på om det inte skulle kunna gå att göra spröjs till de stora pardörrarna liknande de som finns på de gröna på gaveln. Tror det skulle bli snyggt och lite uppdatering. Får höra med finsnickaren.

Härligt att man kan stå ute och måla i det vackra vädret - hoppas hinna klart innan regnet på söndag. Sen vill jag ha upp dom så snabbt det bara går för att se hur det blir. Skall bli så skönt att kunna komma in i växthuset den vägen också och snart måste vi ju tömma allt så då är det skönt att kunna komma ut den vägen med möblerna.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en riktigt skön helg !
Kram/Isa

6 kommentarer:

  1. Så mye jobb, men det kommer til å bli utrolig bra når du blir ferdig. God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lilian !
      Det är mycket jobb men också väldigt roligt att se förvandlingen. Snickarna kommer att göra grovjobbet med reparationen så det enda jag behöver göra är att måla en del. Det känns skönt.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Hej Isa!
    Ditt växthus är så fint, det kommer att bli så snyggt när det är klart.
    Trevlig helg /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Tusen tack ! Är så kär i växthuset och det skall bli så skönt när reparationen kommer igång och det blir klart. Älskar att vara där!
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  3. Det bästa med ditt växthus är just att det är unikt, inte en i mängden. Otroligt kreativt och snyggt bygge med återanvänt material, gillas!
    Ha en trevlig vecka!/ Mvh Majsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Majsan !
      Tack snälla för din kommentar - den värmer !
      Det blir en helt annan känsla med gammalt material. Innan vi byggde 2010 åkte vi runt och provsatt växthus hos de stora firmorna men hittade inte den där rätta känslan så då började vi leta gammalt material istället. En väldigt rolig resa.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa