torsdag 7 april 2022

Sjukt bra planteringsbricka och hur många ggr har jag egentligen snubblat på tangenterna den här vintern?

 

Tacksam för trädgårdsateljén

Är så sjukt tacksam och nöjd med trädgårdsateljén som blev precis som jag hoppats. Underbart att ha tillgång till den nu med alla frösådder, pelargonsticklingar som ramlar in och till vårblommorna.

 Fortfarande är det för kallt att hålla till i växthuset och allra helst den här galet kalla våren. Det är bara vintersådderna som huserar där och huttrar i sina lådor - en del har kommit upp så smått men jobbar mest neråt med rötterna vilket jag är tacksam för. Tids nog när värmen kommer - kommer dom att sätta fart uppåt istället.



Såå bra planteringsbrickor

Något annat jag också är sjukt nöjd med är planteringsbrickorna jag hittade på Biltema - fast dom anges nog som skobrickor om man går in och letar efter dom. Finns under avdelningen Hem och nr 15 ( i alla fall i Örebro). Jag hade tur att avdelning Hem fanns precis vid ingången och var bemannad annars hade det varit svårt att hitta dom i vimlet av varor och allra helst som någon vänlig själ lagt en dörrmatta över dom så dom inte syntes. 




Så bra komplement

Brickan passade precis till 11 vindruvsaskar och kommer att bli kanon till omskolningen i växthuset när det är dags. Rejäla plastbrickor som tål vatten och jord. Jag har annars alltid använt brickor fyndade på loppis men de här rymmer så mycket mer och blir ett jättebra komplement nu när jag skall dra upp så många sommarblommor till snitt. 



Snubblat på tangenterna igen

Har ju vintersått ca 20 godislådor men hade massor med andra fröer också, blev nästan chockad över hur mycket fröer jag hade. Har nog snubblat till på tangenterna alldeles för många gånger den här vintern. Har inte kommit mig för med att så några av dom förrän nu - brukar annars alltid så en omgång i mitten av mars. 

I dag kom följande i jorden:

Riddarsporre Misty Lavender från jordnärafröer. En fantastisk vacker blomma som nu är slutsåld hos företaget. Är både mörkergroende och vill stå kallt. 

Phlox Creme Brulee från samma firma. Också slutsåld hos fröfirman och mörkerälskande.  

Sommarrudbeckia Sahara har jag haft tidigare år och den är helt fantastisk. 

Slöjsilja var det ett antal år sedan jag hade så det skall bli kul att få in henne i trädgården igen. Hon blommade dock sent sist så hoppas hon är snabbare i år. 

Astrar kan jag inte få nog av så en bollformad Aster Lady Coral Lavender från Klostra är så välkommen. Den ser helt magisk ut på bilderna på hemsidan. 

Lövkoja Figaro Lavender är en nykomling som kommer bli fantastisk i buketter i sommar om den hinner blomma - det är en perenn. Annars tål hon att vänta på. 

Den vackra skira jungfrum Nigella Miss Jekyll White med dubbla vita kjolar dansar kanske också in i Blomstergården i sommar. 

Ytterligare en aster ville vara med och leka - Aster Towe Chamois med pionliknande persikofärgade blommor på stadiga stjälkar som toppad kan leverera upp mot 12 stammar. Blommar 90 dagar efter sådd så början av juli och resten av sommaren blir perfekt. 

En borstnejlika i olika toner samt myskmalva Appleblossom såddes också och den förstnämnda får man ha lite tålamod med då den är en bienn istället och kanske bara bildar rosetter i år. 



Där drömmar gror

Fröerna från Jordnära Fröer kom så vackert inslaget med devisen "Där drömmar gror" och det gör dom ju verkligen när det gäller oss trädgårdsnördar. Oavsett hur många gånger vi misslyckas så drömmer vi bara vidare och fortsätter att så fröer och drömmer om den överdådiga blomningen som just i år skall bli precis så där vi drömmer om. 

En del fröer får jag direktså i vår så snart jorden reder sig för jag kan inte dra upp hur många som helst som skall skolas om och beredas plats. Kommer att ha plantor överallt till slut. Maken brukar ha så roligt åt mig när det blir för många plantor som skall tas om hand när jag nästan svär över dom. Han glömmer aldrig när jag svor över att jag sått för många Blomman-för-dagen som skulle avhärdas och kånkade dom ut och in från förrådet varje dag innan vi hade växthus. Jag glömde en ute som blev bortglömd på fönsterblecket och tänk att det var den bortglömda som blommade först av alla plantor. Så man skall nog inte omhulda dom för mycket. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - lycka till med dina sådder !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Hej Isa!
    Så mycket fint du sår. Jag sådde en hel del och hade i växthuset. Tyvärr hade zinnian kommit lite väl långt, så när det blev kallt frös de. Nu har jag sått på nytt och sådderna får stanna inomhus. Vi har full vinter nu, det har snart snöat ett helt dygn. Så tråkigt när våren var på god väg.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa