lördag 19 september 2020

Drömmen om ett eget bibliotek håller på att gå i uppfyllelse


Långsam samling

För en del år sedan började jag samla på ABC-flickorna av Lisa Larsson. Jag har inte kommit så långt än men det är väl det som är tjusningen - att skynda långsamt, leta på auktionssajter och längta. Dom är skapade som bokstöd från början men var för lätta och halkade av bokhyllan men med dagens pocketböcker går det ju lättare att luta sig mot en Emma som på bilden. Att fyra av fem av flickorna dessutom har en bok i knät är ju en extra bonus när man som jag gärna vill ha dom i den nyinskaffade efterlängtade bokhyllan där dom hör hemma.Drömmen på väg att förverkligas

Jag älskar böcker nästan lika mycket som jag älskar trädgård och var en stadig besökare på byns bibliotek när jag växte upp. Måndag, onsdag, fredag och lördag hängde jag där när dom hade öppet. När det var dags för pryoplats var valet inte svårt. Som vuxen hamnade jag en tid som ekonom på ett bokförlag så böcker har alltid varit en stor del av min värld.

Hittills har jag nöjt mig med Billybokhyllor från IKEA till mina älskade böcker men har alltid drömt om "riktiga" gedigna bokhyllor och en riktig läshörna som ett eget litet bibliotek. Och nu är det på väg att förverkligas. Hittade bokskåpet på nätet och under veckan kom leveransen - hopsatt och i två delar, under- och ovandel. Var lite meck innan den var på plats och det är tur att vi har snälla grannar som gärna hjälper till.  Ytterligare en likadan hylla är beställd men med 3 sektioner som kommer om några månader. Då får vi nog anlita "riktiga" flyttgubbar. Fullt fokus

Under veckan har det varit fullt fokus på att tömma de gamla hyllorna (som inte alls räckt till) och sortera böckerna. De gamla hyllorna är fortfarande kvar men flyttade och redan överfulla med böcker.

Jag sorterar mina böcker som på biblioteket men kanske inte riktigt lika noggrant.  Trädgårdsböcker för sig, kokböcker för sig, feelgood för sig osv. Det tar tid att sortera upp, damma av, torka ur hyllorna, flytta dom och fylla upp igen. Men ack så roligt. Kurviga bokstöd

I min samling av ABC-flickor har jag 2 st  och det här är Dora som också fått flytta in i den nya bokhyllan som förresten heter Halifax. Att flickorna var tänkta som bokstöd från början förklarar också deras kurviga utseende som fick en del kritik när dom först släpptes på marknaden. 
Smidigare med fåtölj

Är så nöjd och tacksam för min nya hylla fast våra schäslonger tar upp alldeles för stor plats framför. Vi har haft dom i 17 år så det är nog dags att byta ut dom mot fåtöljer med fotpall i stället som kanske inte tar lika stor plats samtidigt som det är smidigare att komma upp ur fåtöljen än ur schäslongen för en värkande kropp. 
Underbart med ordning

Det är underbart med lite ordning bland alla böckerna och att böcker av samma författare hittat varandra. Upptäckte faktiskt att jag har flera dubletter. Kan bara sitta och titta på alla böckerna, må bra och njuta av ordningen och stämningen. Jag läser gärna om mina böcker och när jag har mina ofrivilliga soffdagar blir det lättare att hitta bland favoriterna. Att fly in i en bra bok är bästa medicinen när man inte orkar vara i trädgården. Även om trädgård står högst på listan. 

Nu blir det ännu roligare att försöka hitta fler ABC-flickor till samlingen när dom får synas i bokhyllan.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra.
Kram/Isa

6 kommentarer:

 1. Verkligen charmiga damer som jag faktiskt inte sett tidigare och bokhyllan går ju inte heller av för hackor. Älskar också böcker men nöjesläser inte nuförtiden eftersom ögonen har svårt att följa raderna efter en bilolycka med nackskada. Saknar verkligen läsningen, men har en hel del böcker kvar.
  Hoppas du ska få mycket njutning under vintern i nya biblioteket.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Visst är det charmiga damer som det är så roligt att samla på även om det går långsamt.
   Förstår att du saknar läsningen - kanske ljudböcker kan vara ett alternativ?
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 2. Så vackra gedigna hyllor, grattis till dem. Snart fyller du dem med, det går med vindens fart! Dotter Anna samlar också på ABC-flickor. Och jag har ägt en Charlotta en gång som olyckligtvis ramlade i golvet från hög höjd och gick i kras. Jag var så ledsen.

  Lycka till med samlingen.

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva-Mari !
   Tack - ibland verkar det som att böcker vandrar in av sig själva och blir bara fler och fler. Så tråkigt med din Charlotta - förstår att du blev ledsen över förlusten. Hoppas mina står pall i bokhyllan.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 3. Hej Isa!
  Riktigt snygg bokhylla och fina damer. Har för bara någon vecka sedan fixat i vårt arbetsrum/ bibliotek, målat väggarna och rensat i bokhyllorna. En hel del åkte till insamling, men många godingar stannade kvar. Har tittat på en byrå i samma stil som dina hyllor, men den är slutsåld hela tiden.
  Ha det fint / Kram Marika

  SvaraRadera

 4. Isa!
  Precis som du älskar dessa damer och har fem av de vanliga sedan många år. Inte som bokstöd men som prydnader i fönstret på övervåningen i stället för blommor.
  Är inte särskilt förtjust i Lisa Larssons alla figurer men älskar ABC flickorna. Hoppas du lyckas hitta de du saknar i samlingen!
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa