torsdag 29 juni 2017

På besök i en fantastisk pionträdgård
Pionpassion

Jag har nästan inga pioner i min trädgård, bara några få, så det var underbart att få besöka en trädgårdsväns trädgård häromdagen som är en riktig pionträdgård för att få uppleva ett blomstrande pionhav.

Egentligen är det hennes mans passion som fått blomma ut i trädgården. Härligt att en man gillar pioner så mycket att han skapar en egen pionträdgård. Fast nu har passionen övergått till Magnolior istället.

Boost för alla sinnen

Det var maffigt att få strosa runt bland alla dessa skönheter med rufsiga blommor stora som kålhuvuden. Den ena vackrare än den andra. En riktig boost för alla sinnen !
 Här har vi Raspberry Sundae  - en pastellig skönhet som påminner om en smarrig sommarglass.

Olika stadier

Här en annan skönhet som fastnade på bild. Så roligt att alla pioner befann sig i olika stadier av blomningen. Denna pion har just slagit ut och har ett tag kvar till det riktigt rufsiga stadiet.

Svarte Petter

Några kunde vi lokalisera namnet på som Svarte Petter på bilden. En ovanligt stadig pion som står upprätt med vackra rödsvarta stjälkar. En stolt växt som sträcker på ryggen och spanar ut över sina hängande kamrater.


Andra fick vara okända men var en upplevelse att skåda ändå. Älskar det där ostyriga och pastelliga i olika toner.

Lika vackert är knoppstadiet och snart-på-väg-stadiet. Det känns så löftesrikt med en jätteknopp pion som snart, snart kommer att slå ut.
Blev bedårad

Den här pionen Couronne d´or blev jag störtförälskad i - vem kan motstå de skira, mjälla kronbladen som sakta öppnar sig och förvandlar sig till en bedårande skön blomma.

Pionfrälst

Efter det här besöket slog den stora inspirationen till och i höst skall jag plantera fler oemotståndliga pioner i min trädgård. I ruinrabatten där klätterrosorna vägrat växa och jättedaggkåpan tagit över skulle det bli maffigt med fler pioner.
Frågan är bara vilken skönhet som skall få flytta in nu när det finns såååå många att falla för ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tack snälla G för att jag fick besöka din vackra pionträdgård - kommer gärna tillbaka nästa år igen!
Kram/Isa

9 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Åh, pioner, tänk att man aldrig kan få nog av dem! Det är liksom beroendeframkallande på nåt sätt! Var också nyligen i en pionträdgård, och habegäret växte ;) De är ju så vackra!

Kram Gunilla

Maribel sa...

Vilken underbar pionträdgård du besökt, alla lika fina.
Ha det bra /Marika

Anonym sa...

Så fint de gör sig på bild våra skönheter. Men det är förstås när du tar bilderna Isa. Trevligt reportage dessutom! Och så roligt att ha dig här. Jag ser fram mot nästa år, men vi ses förstås dessförinnan. Kram från G

Trädgård i Torslanda sa...

Så vacker och så fina bilder. Pioner gör sig bra på bild. Jag väljer numera pioner med STADIGA stjälkar om jag köper någon. Så tråkigt med stora fluffiga blommor som faller omkull. Och det är svårt att stötta dem snyggt.
//Helene

HWIT BLOGG sa...

Ja hur ska man kunna välja?? Vilka fantastiska skönheter...
Vilka helt ljuvliga bilder du bjuder på Isa!
Sommarkram från Titti

Marta Ronyai sa...

Jag blev också förförd av pioner och anlade en pionrabatt med elva dyrgripar en gång i tiden. Drömde om maffiga, överdådiga plantor som doftade underbart. Jag hörde också talas om att de kan bli långlivade och det tilltalade mig verkligen.
Idag är rabatten helt omgjord, endast två pioner är kvar. Jag blev besviken och sålde de flesta. I min lerfattiga jord växte inte pionerna som de skulle, de blommade sparsamt och kort. Att de skulle lägga sig i blåst och regn visste jag och jag la ut en förmögenhet på stiliga stöd. Inte ens den plantan som var välmående i början levererar varje år. Å andra sidan har jag grannar som har magiska pioner, utan att röra ett finger, enligt egen utsago. " De har alltid funnits".
Så stor lycka till med ditt pionprojekt!
Marta

Fingerbølla sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fingerbølla sa...

Nydelig. En av mine favoritter...har kun en i hagen og den blomstrer snart. De frlene du sendte meg ble superfine planter. Skal fotografere og legge på bloggen om ei stund for nå er den full av nye knopper som snart blomstrer. Jeg skal også ta frø så jeg har til neste vår, og dele til noen blomstervenner. Takk, igjen! Kram

roth phallyka sa...

men vi ses förstås dessförinnan. Kram från G


แตกใน xxx