lördag 10 juni 2017

Ansade rosor, hemtam pippi och smattrande regnSmattrande regn

För några veckor sedan när vi hade bevattningsförbud här i Örebro drömde jag om massor med regnskurar och att få hoppa i stövlarna när jag skulle gå ut i trädgården. Jag har blivit bönhörd kan jag säga - den senaste tiden har skurarna avlöst varandra och i morse vaknade jag av att regnet smattrade mot fönstret, riktigt mysigt.

Med stövlarna på stövlade jag omkring

Stövlarna har jag traskat runt i hela förmiddagen idag när jag flyttat en hel del lavendel till lavendellunden framför växthuset. Sakta,  men säkert växer den fram. Kanske inte riktigt optimalt att flytta lavendeln nu när den kommit igång så bra. Men nu efter allt regnande är det lättare att gräva i jorden.

Sparas eller klippas ?

Har varit i valet och kvalet om jag skulle klippa de höga grenarna på Therese Bugnétrosorna i häcken till lavendellunden. De kom så fint tidigt i våras, men sedan blev det både torrt och kallt och mycket torra grenar har jag redan klippt bort.
Efter ansning

Idag bestämde jag mig för att klippa bort dom så rosorna får lägga energin på det gröna som kommer underifrån istället och inte ödsla kraft på de gamla grenarna. Ser mycket bättre ut nu i rosenhäcken efter klippningen. Nu skall de få en giva hönsgödsel också när jorden är lucker och mottaglig efter allt regnande. Vid sänggaveln skall jag så luktärtor idag och på sikt blir det rosor där med.

Hemtam talgoxe

Under lunchen i växthuset roades jag av talgoxparet som flyttat in i holken på pallkrageväggen i köksträdgården. Väldigt mysigt att någon kunde tänka sig att flytta in där - hängde upp den mer till prydnad. Talgoxen sitter gärna på hjärtat innan den pilar in i holken och känns väldigt hemtam i köksträdgården överhuvudtaget.

Jag brukar annars stå vid planteringsbordet i köksträdgården och fixa med nyplanteringar och annat. Skulle behöva så i en del lådor och fixa i ordning på bord och bänkar. Nu får det vänta för i går när jag stod där en kort stund skrek det hjärtskärande innifrån holken.  Vill ju inte störa familjefriden.

Kanske är det samma talgoxe som gästat köksträdgården tidigare - fast då som singel och fågelspanjutare. Läs mer HÄR !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

9 kommentarer:

Sweet Pea sa...

Jag njuter när jag tittar in här. Blir glad
Ha en fin lördag kväll.
Kram Petra

HWIT BLOGG sa...

Ja här har det regnat på nätterna och så sol på dagarna - perfekt! Söt trädgårdskompis du har också :)
Kram från Titti

Rost och rädisor sa...

Å så mysigt med en fågel som gjort sig hemmastadd! Å det händer grejer på andra sidan växthuset också. Ser spännande ut och låter så fint med rosor och lavendel. Båda har svårt att trivas här.
Allt gott och kram
/Anette

Malin sa...

Fina stövlar! Och vackra vyer från växthuset!
Önskar så att lavendel skulle trivas här också , men endast en planta jag
drivit från frö överlevde vintern här.
Skön helg!

Ruben sa...

Vad mysigt med en egen talgoxe i trädgården. Här har vi ett par skator som ofta springer omkring på gräsmattan. Även om skator är väldigt vackra, skulle jag väl normalt inte vara så trakterad av deras besök, men eftersom småfåglarnas antal har minskat de senaste åren så är det inte så dumt med besök – även från en skata! :-)

Ha det gott!
/Ruben

No34 sa...

Åhh, vad glad man blir av att kika in här :) :) Regnet är obönhörligen efterlängtat för allt som växer...! Och en familj talgoxar har haft sitt i vår lilla holk också, nu har "barnen" vuxit upp och flyttat ut, tror jag.... för det är alldeles tyst i holken och inga föräldrar som flyger fram och tillbaka!!
Härliga stövlar, och en perfekt färg... ;)
Önskar Dig en riktigt finfin söndag, kram från Kate

Vardagens guldkorn sa...

Ja det där med vattningsförbud är ju ett elände för er! Hoppas regnet ställer det till rätta lite nu!
Men så snygga stövlar,en glädje bara att ha dom stående framme som prydnad:)
Önskar dig en skön söndag!
Kram Linda

Maribel sa...

Trivsamt och fint i din trädgård, förstår att fåglarna trivs. Har också några inneboende i mina holkar. Regnet har gjort underverk, och nu behövs det lite sol och värme också.
Ha det fint /Marika

Inger sa...

Så skönt att det regnat i Örebro.
Kram