torsdag 8 september 2016

Nyanser i rabattenBlir glad av gult

Nu har ringblommorna börjat blomma ordentligt bland Linnétagetesen och jag blir så glad av den gula färgen. Den lyser upp och lyfter den röda tagetesen som har en rand av svagt gult runt sina kronblad. En och annan gullskära sticker också upp sina blomhuvuden i gul/orangenyanser vilket är väldigt trevligt eftersom de var de första fröerna jag sådde och som inte kom upp.
Blev inte glad av gult

Läste idag i Hemträdgården att legendariska trädgårdsarkitekten Ulla Molin aldrig släppte in gula blommor i sin trädgård. Fanns det gula strimmor på de vita tulpanerna grävdes de raskt upp.

Hon höll en stram och lugn färgskala och bad sin medhjälpare i trädgården att klippa bort alla blommorna på en hortensia för att de var vulgära. Nu var ju inte dom blommorna gula utan någon annan färg som också uppfattades som att dom störde helheten. Han klippte av hälften.
Har svårt för aprikos

Min fobi ligger mer åt det aprikosa hållet - men bara i vissa nyanser. Har lite svårt för den färgen som jag tycker skär sig med de övriga växterna eller också är det bara i mitt sinne det skär sig. Just den här bleka aprikosrosa nyansen på rosen Morten Korch gillar jag däremot skarpt. Den aprikosa färgen anas bara.
Blåste in och vecklade ut

Det har blåst så mycket de senaste dagarna att rosen fick flytta in i växthuset. Då passade den på att veckla ut flera av sina knoppar till vackra prasslande rosor i full blom. Den doftar ju också så man möts av en ljuvlig doft när man öppnar dörren till växthuset. Så där är jag och sniffar rosdoft flera gånger varje dag!
När det gäller de gula nyanserna gillar jag egentligen bäst den ljusgula. Fel nyans på en växt kan sabotera hela rabatten. Samtidigt kan rätt färg istället lyfta hela rabatten. Gränsen kan ibland vara hårfin för en känslig själ.


Bild från juli 2015


Det kommer nog att bli fler ljusgula växter i mina rabatter framöver. Har ju daggkåpa överallt i mina rabatter och de lyfter verkligen de andra växterna. Fast ibland blir den lite väl frimodig.
Färgfobi ?

Hoppas vi får en skön höst med många härliga trädgårdsdagar så man hinner njuta ordentligt och att frosten håller sig långt, långt borta.

Vi trädgårdsmänniskor är ju esteter som uppskattar vackra kombinationer så det kanske inte är så konstigt att vi reagerar på färger som "stör". Har du någon färgnyans i din trädgård som inte riktigt passar in?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

Ruben sa...

Tagetesen Linné och ringblomman matchar varandra väldigt bra! Vad fina kort du tagit! Tycker Linné brukar vara lite svårfotad. Det finns nog både lyckade och mindre lyckade kombinationer i min trädgård, men det som stör mig en aning i år är att jag planterat för tätt (och för högt runt Miscanthusen). Men jag ska bättra mig till nästa år.

Ha det gott!
/Ruben

Trädgård i Torslanda sa...

Fina bilder som glöder av ljuset. Det blir speciellt nu på hösten, (fast det är sommarvarmt). Jag tycker min färgfobi avtar med åldern. Blir mer tolerant och uppskattar nya saker. Men jag var ganska stram innan så jag har lite färgtyglar att släppa på.
//Helene

Luna Eks Trädgårdsblogg sa...

Vackra bilder och det är som du säger bra om man slipper reta sig på vissa färger och kombinationer där man vistas mycket.
I år sådde jag en hop Xanthos rosenskära. Den kommer jag inte ha mer trots att den är ljusgul, mer vit än gul och blommar otroligt rikligt. Den ser smutsig ut i min stora rosa, vita,blå, lila rabatt.
Linnétagetes och ringblomma lyfter varann fint i soligt läge.
Ha en bra helg!
Luna

HWIT BLOGG sa...

Färger ja...det är konst att få till en trädgård som är sådär harmonisk! Jag beundrar alla som kan det, att både färger och blommor passar. Gula blommor gillar jag mer och mer, lyser alltid upp :) Jag har lite svårt med den där mörka cerisa färgen...
Ha en fin fredag nu!
Kram från Titti

Elisabeth sa...

I år har jag frångått mina egna principer och satt ihop tegelrött med mörkt lila i mina entre´krukor men färgrannt är det ! Vackert nje...nu var det iofs.en nödlösning då jag tyckte att det var för tidigt med ljung..:) Annara är oranget och starkt gult inte några favoriter tycker däremot om den ljust gula precis som du...Men på våren går ju det mesta i gult likaså på hösten och på något sett hör det till årstiden och jag förlåter dem då så gärna !
Trevlig helg !
Kram

Glädjekällan sa...

När jag ser dina bilder kan jag till och med tycka om starka gula färger och tagetes.
Trevlig helg!
Birgitta