tisdag 27 september 2016

Helt plötsligt stämde alltMed stövlarna på

Visst blev det en trädgårdsdag i helgen - och stövlarna fick äntligen komma fram och jobba. Det var en skön känsla att få stoppa ner fötterna i stövlarna och stega ut i den klara höstluften. Nu stämde allt helt plötsligt - lagomt varmt, skön luft och orken var påfylld. Vår kompakta lerjord hade mjukats upp och maken var positiv till att greppa spaden och gräva. Då gäller det att passa på !
Njuta och dofta

Rosen Morten Korch som stått i kockumshink hela sommaren och till slut börjat få torkade blad i topparna kom äntligen i jorden. Vid sänggaveln till den tänkta lavendellunden fick den sin plats.


Så här vacker är rosen när den blommar


Då kan man njuta av dess doft när man rundar den på vägen till växthuset. Det blir en naturlig plats att stanna till på samtidigt som man kan njuta av dess skönhet när man sitter i växthuset och blickar ut.
Kantskäraren - sommarens favoritredskap

Eftersom vi ändå var på G så fortsatte jobbet med att gräva bort grässvålen i lavendellunden. Jag använde mitt favoritredskap den här sommaren - kantskäraren. När man väl fått in tekniken så är den oumbärlig. Man jobbar mycket med benen och avlastar armar och rygg.

Tidigare i sommar har det inte gått att gräva bort grässvålen här pga torkan - marken har varit stenhård. Så nu väntar en härlig tid när man kan förverkliga drömmar. Allt orkade vi inte gräva bort denna gång men jag har kantskurit i fyrkanter och förberett så det är "bara" att lyfta bort gräskokorna. Även om en del återstår.
Grus runt fötterna

På bilden ser det inte ut att var ett så stort område men det är större än det ser ut. Ungefär dubbelt så mycket grässvål skall bort och sedan skall området fyllas med lavendel. Vi blandar ut lerjorden med barkmull och kogödsel. Sedan kommer lavendelplantorna att få lite grus runt "fötterna" för dräneringens skull.


Finns även en plan för den andra sänggaveln - i fas 2


"Rymlingarna" fångas in

Sänggaveln är våra gamla som vi bytt ut och som jag tyckte skulle komma till användning i trädgården. Tycker den passar in i miljön i trädgården. Till sommaren kanske luktärter får klä in den.
Till vänster växer en rosenhäck av Therese Bugnet och innanför sänggaveln kommer det att bli rader av lavendel. Ett riktigt doftande hörn av trädgården alltså.

Satt redan några plantor lavendel i fjol som blommat i sommar. Har många "rymlingar" i trädgården som skall grävas upp och flyttas hit. Till höger kommer det att bli en svängd gång mot växthuset.
Stort och brett

Under helgen kom också Katsuran i jorden vid ett hörn där det behövs något som blir stort och brett vilket jag hoppas att Katsuran blir. Den doftar fantastiskt och har så vackra höströda blad.

Vi har ett upplag av skifferplattor som ligger i väntan något. De har tidigare legat i trädgården långt tillbaka. En vacker dag hittar dom nog sin plats igen. Det har hänt att besökare i trädgården trott att det var en installation - hihi. Ja - i den här trädgården kan man ju vänta sig vad som helst !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tack för alla värmande och fina kommentarer i förra inlägget - som ni ser är jag på hugget igen !

Kram/Isa

6 kommentarer:

Ruben sa...

Stövlarna var verkligen pricken över i :-)
Ha det gott!
/Ruben

Meta sa...

härligt hos dig och så fina stövlar. så ljuvligt ni får det nästa sommar så mycket som ni jobbar på nu.
Ha det gott och njut lite
Kram Meta

Tant Otteskrufv sa...

Det ser så fint ut på bilderna!Jag har fortfarande cementhård lera här och längtar efter regn. Sen kommer kanske en sådan perfekt trädgårderardag här också? Undrar om tomten har några kantskärare i sin verkstad :)

Veronica sa...

Hit har inte regnet kommit ännu men har vi tur kommer det i natt! Det är så galet torrt!
Regnet och svalkan ger alltid energi och jag njuter precis som du när jag får sätta på mig stövlarna och ta tag i ett projekt!
Nu har jag inte så snygga stövlar som du men det går ändå :D

Ha det gott!

//Veronica

blooming home and garden sa...

Hei, ja det er fint med høst også, den klare luften er så herlig...
Rosen din er nydelig, passer sikkert perfekt sammen med lavendel. Har endel ting å gjøre i hagen jeg også, plante tulipanløk, flytte hortensia... Deilig med hagearbeid!
Ha en fin dag, er følger av din blogg,
Klem, Ida

Elisabeth sa...

Äntligen regnar det här ! Hurra ! Har ju också lerjord som blir till cement vid torka :( Oj,vad fint det kommer att bli ! :D Kan se hur det kommer att växa fram och sänggavlarna kommer att bli perfekta där.. Skönt att energin återvände !
Hihihi..t.o.m dina stövlar matchar blommorna :D Det är nog genomtänkt det med kan jag tro ;)
Kram