söndag 15 juni 2014

Portal och pallkragevägg i köksträdgården !Idag hände det - det blev både portal och pallkragevägg i köksträdgården ! Så här såg det på förmiddagen innan vi satte igång - en hög med stolpar,  både hela och delade ligger och väntar på att bli "nått" !
Här har en del av stolparna till portalen slagits ner i backen - med spett och slägga och en stark karl gick det ganska fort !
Tjopp så var tvärliggarna kapade och fastskruvade på sidorna - nu återstod bara överdelen på portalen.
För att få lite höjd på ekipaget fick vi sätta överliggarna i kors - kanske behövs det några tvärslåar till på överliggarna men det får vi komplettera med senare. I det gamla militära degtråget till vänster har jag nu planterat en bokharabinda  som egentligen skulle sitta på ett helt annat ställe där den döende rosen som stått där helt plötsligt bestämde sig för att överleva och skjuta i höjden. Så nu hoppas jag att den snabbt klär in portalen och växer utav bara attan !
Nu hade vi fått upp farten så det var bara att fortsätta med pallkrageväggen. Här är stolparna på plats.
Vi delade pallkragarna mitt på kortsidorna och fick ut två stycken pallkragebrädor ur varje pallkrage. Sedan var det bara att stapla och skruva fast. Fast vi upptäckte efter ett tag att vi skulle ha vänt bräderna åt andra hållet så att inte järnfästena pekar uppåt när man är klar. Det blir till att fila på sista brädan.
Det fattas en pallkragerad högst upp som vi får komplettera med sen annars är jag är sjukt nöjd med dagen. Vilken skillnad det blev med en tydlig ingång till köksträdgården och en vägg som döljer en del komposter och annat som man helst vill dölja. Skottkärrorna på bilden kanske får en ny plats nu.
Nu väntar jag bara på att luktärtorna och ringblommorna skall sätta fart i lådan framför väggen och kanske blir det också något klättrande som skall få klä in en del av pallkrageväggen. En del trädgårdsredskap kommer också att få sin plats på väggen och hönan får nog bo kvar där högst upp.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

16 kommentarer:

Lydia F sa...

Cette arche est très prometteuse, un sublime rosier grimpant se glissera autour et rendra cet endroit encore plus magique et magnifique.

Fröken Grön sa...

Det där blev hur bra som helst! Jag längtar fortfarande efter att få till ett kastanjehägn runt vår köksträdgård. Hoppas det blir av i sommar. Tänker mig också någon form av portal, - jag har redan fått fyra gamla hässjestörar av en snäll kollega. Och det där med pallkragevägg ska jag definitivt lägga på minnet.
Må så gott!
/Anna-Karin

Jenny sa...

Vad duktigt ni jobbat, det händer verkligen grejer hos dig! Vad vackert sen när rosen klär in portalen och luktärter är ju alltid ljuvliga!

/Jenny

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Va superfint! Vad mycke roliga ideer du har! Va kul att du delar med dig.
Måste kika vidare på dina kort, du har det jättemysigt!
Visst är det kul med "nytt" när det kommit på plats?! :)

Kram :)

Meta sa...

Meen så fint och bra det blev. Så duktiga ni är både du och din man. det kommer säkert att växa fint och frodigt hos dig.
Ha en fin vecka
Kram Meta

Tant Otteskrufv sa...

Det blir alltid så snyggt hos dig! Hälsa din handyman att han är en hejare på att förverkliga idéer :)

Annika sa...

Så kreativt med pallkrageväggen, och snyggt dessutom! Portalen var också kanonfin! Din köksträdgård är så fin!
Ha det gott!
Annika

Louise sa...

Vad ni grejar! Och vad fint det blir! Verkligen kreativt:)

kram Louise

susanne sa...

Så bra det där blev! /Susanne

Sallys hus sa...

Hej hej!
Men du så snyggt!
nu blev jag sugen att göra något liknande med pallkragar..;)
kram Katarina

Rost och rädisor sa...

Det blev ju riktigt bra både med portalen och väggen! Dina militärtråg verkar också praktiska att odla i, rejäla och snygga.
Du har en del att vattna du också med alla krukor, baljor och arrangemang.
Ha det fint
Anette

Anonym sa...


Snyggt!!!
Vilken energi!

Kram Helli

Anonym sa...

Vad fint det blev!

Trädgårdstid sa...

Åh, vilken bra idé med pallkragevägg, jag fattade inte när jag läste förrän jag scrollat ner till bilderna! Hur snyggt som helst, och riktigt fint patinerade pallkragar ni har använt!
Kram
Elin

Marie sa...

Hej! Jag håller på att anlägga en köksträdgård och har letat idéer och inspiration överallt. Nu äntligen , här på din blogg, kände jag att jag kommit rätt. SÅ fint och charmigt! Vad är det för pallkragar/odlingslådor du har? Och pallkrageväggen är helt fantastisk, vilken bra idé!

Blogger sa...

Bluehost is the best web-hosting company with plans for any hosting requirments.