onsdag 18 juni 2014

När en blommat över tar nästa vid !Jisses så fort allting växer och blommar nu i trädgården - för två veckor sedan såg den rostiga portalen i perennalandet ut så här. Den rosa nävan jag planterade i fjol hade ränt iväg och skymde nästan den rostiga gamla järnsänggaveln som står där, silverarvet blommade för fullt och kaprifolen hade löftesrika knoppar.
Nu har nävan redan blommat över och de gamla blomknopparna har klippts bort med häcksaxen, likadant med silverarvet. Kaprifolen blommar för fullt och nu är det dags för rosen Duchesse de Montebelllo att ta över scenen. Det är lite rufsigt och vilt hos mig - blommar slår sig ner lite överallt, andra flyttar på sig och de som jag planterat visar sig vara mycket yvigare och högre än vad jag tänkt från början. Det blir liksom aldrig någon ordning !
I år har jag fått vara flitig med hård sprut från vattenslangen för att få bort alla bladlöss. Med hjärtat i halsgropen har jag ställt om handtaget och hoppats på att ingen går förbi på gatan utanför och får vatten på sig, fast oftast har jag varit i farten tidigt på morgonen eller sent på kvällen så hittills har ingen behövt bli blöt.
I andra änden av perennalandet har rosorna vid klätterställningen också tagit fart och blommar för fullt. Annars har jag inte så många rosor som verkligen växer och är frodiga och blommar för fullt. De flesta drabbas av någon sjukdom, en har blivit totalt uppäten och håller efter total nedklippning på att hämta sig.

Är full av beundran för er som får rosorna att bli livskraftiga och friska och blomma sådär överdådigt. Finns det något hemligt knep ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

13 kommentarer:

Parkvegens Hageglede sa...

Det er nettopp det som er så flott... den ene blomstringen avløser den andre. Nydelige bilder fra din vakre hage!

Annika Christensen sa...

Det är en stor konst och kunskap att få det till att blomma efter vart annat. Alltid lika fint hos dig.
Ha en skön helg
Annika

Sabelhagens Olivlund sa...

Snyggt med blomning som avlöser varann, det är inte så lätt att få till. Fint med den frodiga kaprifolen på bågen. Duchesse de Montebello är en favorit. Håller med dig om bladlössen, de har fest i år. Jag har försökt "tvätta av" rosorna så gott det går, hinna med alla är ett evighetsjobb:)
Kram Maria

Merja sa...

Blomstercirkeln är en kul ide och fint med den blommande kaprifolen! Gillar din ros. Hade den i förra trädgården. Dom rosor jag har nu är alla nya och små. Visst är det en konst att få blomningen att avlösa varandra och att lyckas med frodiga ros dungar.
Ha en bra dag!

Rost och rädisor sa...

Härlig blomsterbåge och vallmon som matchar kaprifolen. Jag tycker att hur noga man än planerar sina rabatter från början är det alltid nåt som behöver flyttas varje år.
Det lite tufsiga tilltalar mig.
Nu önskar jag dig en fin midsommar och din fina trädgård och hoppas vädret inte blir för ledsamt.
Anette

Trädgårdstid sa...

Väldigt tilltalande och snyggt blir det trots - eller tack vare - ingen ordning. Du har verkligen känsla för kombinationerna och att få en bra följd på blommorna.
Angående rosor så har mina varit väldigt fina både i år och i fjol, och jag undrar om det beror på en generös mängd hästgödsel under våren. Jag har dessutom gödslat en gång till med särskilt rosgödsel. Men man vet ju aldrig exakt vad det är som hjälper!
Kram
Elin

Villa Vårgatan sa...

Gillar när det är lite vilt och rufsigt. Att blommorna slår sig ner lite överallt tolkar jag som att de trivs:-). Alltid lika fint hos dig! Duchesse de Montebello ser alldeles underbar ut.

Önskar dig en härlig och skön midsommarhelg!

Kram Eva

Ellinor Häggström sa...

Din trädgård är jättevacker! Så härliga bilder! Och det verkar alltid vara fint väder... :-)

Ha en riktigt skön midsommar!

Sofia sa...

Väldigt fint!
Önskar dig nu en härligt MIDSOMMAR!!!
Kramis Sofia

HWIT BLOGG sa...

Känner igen det där "det blir liksom aldrig någon ordning" hi hi...naturen rår man liksom inte på, den växer och frodas som man vill!
Rosor ja...dom trivs inte så bra hos mig tyvärr. Förmodligen kan jag för lite hur de ska beskäras och skötas om och ohyra får dom.
Nåja, ha nu en skön midsommar!
Varm kram,
Titti

Susanne sa...

Så läcker du har det! Njuter av dina bilder och längtar i härdigt efter nya infallsvinklar från dig, Isa! Förra året planterade jag vita klätterrosorna runt ett gammalt äppelträd. I år hade de kommit en bra bit upp för stammen och jag vårdade alla de nya många små knopparna med kärlek.
Ledsen blev jag i går när rådjuren varit inne och mumsat upp alla knopparna " på ett bräde". Nu är det blodmjöl som gäller och jag hoppas på en ny men dock senare blomning.
Önskar dig och din trädgård en härlig och fin midsommar!
Susanne

STENLYCKA sa...

Midsommarkramar till dig!
Ha det underbart!
Raina

Kristinas oas sa...

Så fint det är med den blommande kaprifolen på bågen och de andra blommorna i rabatten. Min kaprifol har tyvärr redan blommat över. Tänker varje år att jag borde skaffa en som blommar lite längre tid.
Glad midsommar!
Kram Kristina