torsdag 27 juni 2013

Blommar och doftar mot alla odds !Underbara dofter !

Nu slår dofterna emot en när man kliver ut i trädgården .. helt underbart ! Rosenhäcken nedanför köksträdgården har slagit ut i full blom mot alla odds ... den såg länge halvdöd ut och mycket fick klippas bort men nu skjuter nya skott fart och den ser ut att ha klarat  vinterstålbadet bra trots allt.Vilka överlevare !

Madame Boll eller är det en Ghita Renaissance - planterade två samtidigt och kommer aldrig ihåg vilken som är vilken - börjar nu slå ut och man kliver in i ett doftande moln när man går förbi. Klipper av blomknoppar och sätter i små glaskoppar inne för att njuta av !

Fick tips från Fröken Grön att inte gräva upp några rosor före midsommar för att ge rotsystemet en chans att skicka upp nya skott och har man sett - de flesta rosor kommer faktiskt igen - så nu får dom extra gödning istället för att grävas upp !
I år SKA jag plocka lavendel !

Lavendelhäcken vid muren på framsidan börjar nu visa sina vackra blåvioletta blommor och bidrar i högsta grad till doftmolnet över trädgården .. och i år SKA jag plocka massor med lavendel och göra lavendelolja till jul och ge bort ... en tanke jag haft länge !

Funderar på om jag skall klippa av de blommande lammöronen som många av er andra gjort - samtidigt har jag svårt att klippa av något som ser så livskraftigt och blomvilligt ut - tanken får skvalpa ett tag till eftersom jag redan bestämt mig för att nävan Ballerina skulle få flytta in på den lediga platsen..... mer rätt växt på rätt plats liksom !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

7 kommentarer:

Merja sa...

Låter härligt med alla dofter! Min trädgård är under uppbyggnad så så många doftande blommor finns inte än. Har fullt upp att rensa bort gammalt igenväxt innan nya planteringar. Men sen så:)
Ha en fin dag!

Aquilejans sa...

Vilka härliga bilder!

Anette sa...

Lavendelolja låter intressant...
Underbar doft!

Ha det gott!

Marianne sa...

Rosorna blir nog ännu finare i år för att kompensera en trög start och säkra sin plats som blomfavorit no:1!

Acchleja-Carro sa...

Jag fick samma råd om rosor av min PTI (Helena) och av de två jag befarade är det nu bara 50% som fortfarande är döda.
Lavendelolja låter himla trevligt... Hur gör du då? Lägger du blommor i olja och låter det dra, eller är det mer avancerat? Själv har jag planer på att göra lavendelsocker och använda det till lavendelpannacotta.
Ha det fint! /Caroline

Bland blommor och buskar sa...

Rosor och lavendel det blir knappast bättre än så förstår att du njuter.
Ha en skön kommande helg.
Kram Madde

mormorMärtas sa...

Vad härligt med rosor och lavendel... Låter ljuvligt med lavendelolja i julklapparna...♥

Kram Annika