torsdag 2 maj 2013

Flerårig blomstertobak ?En riktig överlevare !

Nu är det tredje året i rad som blomstertobaken överlever vintern och vill vara med ett år till ! Första året var jag väldigt förvånad över vad det var för växt som slagit sig ner tillsammans med pelargonen. Tänkte att den får väl vara kvar så får jag se vem den är och om den passar in.

Har liksom inget minne av att jag planterat någon blomstertobak, fast det kan jag mycket väl ha gjort. Den kan ha kommit med när jag sparade pelargonerna första året från olika krukor ute i trädgården, ja så måste det nog ha varit !
Lime-lila-vitt som basfärger !

Ser inte mycket ut för världen just nu, men den kommer nog att ta sig - i år också ! Och i år kommer den att få sällskap för jag har frösått massor med limefärgad blomstertobak.

Lime- lila- vitt tänkte jag ha som basfärger på framsidan av växthuset i sommar. Lobelia i olika lila toner trängs i såkrukor i växthuset och stjärnöga i samma nyanser finns redan i butikerna och klarar några kyliga nätter så snart, snart kommer de stora krukorna framför växthuset att fyllas.
Åhh så härligt att vi kommit ända till den efterlängtade månaden MAJ ! Hela dagen i går var jag och maken ute i trädgården i solskenet .. medan jag klippte ner de risiga lavendelhäckarna spolade maken rent staketet med borste och högtryckstvätt. Hann med att räfsa löv på gräsmattan och rensa ogräs mellan plattorna också - tänk att ogräset alltid är på G - lika bra att FÖRSÖKA hejda dom i tid.
Ljuvligt att få klippa ner allt risigt gammalt överblommat på lavendelbuskarna. Dessa står i norrläge men trivs ändå bra - mycket tack vare muren tror jag. Trots att de ser så risiga ut har de klarat vintern. Mycket klipp blir det !Tänk att något så risigt skall kunna bli så vackert senare i sommar - nästan svårt att förstå !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa


10 kommentarer:

 1. Vilken fin lavendelhäck!! Måste dofta ljuvligt. Tänk att tobaken överlevt. Låter perfekt. Måste nog prova:)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Häftigt med övervintrad tobak!? Trodde det var omöjligt!

  Igår var en underbar dag men nu längtar jag efter den riktiga värmen.....

  SvaraRadera
 3. Det var jo en sprek prydtobakk som så trofast kommer tilbake. Jeg likte sammenplantingen med pelargonia - og den ideen stjeler jeg med videre. Heldige du, som har de flotte lavendelbuskene. Det ser ut til at de små knastene jeg har er helt fryst i stykker.

  SvaraRadera
 4. Vad häftigt med övervintrande blomstertobak! Den måste trivas hos dig:-)

  Vilken maffig lavendelhäck. Kul att se skillnaden på nu och sommarbilden!

  Ha det bra//Laila

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Tänkte bara berätta att jag lyckas övervintra både Silvernjurvinda och Panseer i fall det är av intresse. Jag lyfter upp några dåligt lagda stenplattor i trädgården (söderläge nära vägg i zon 4-5) och knölar in dom där under :) Sen på våren när dom kikar fram tar jag upp dom och planterar på nytt :)

  SvaraRadera
 6. Men å, vilken lavendelhäck! Tänk att få dra handen genom den när man går förbi. Så snyggt! :-)

  SvaraRadera
 7. Underbar lavendelhäck! Har inte hunnit klippa åavendelplantor än, det står på avprickningslistan i helgen... Kram Kristina

  SvaraRadera
 8. Det visste jag inte att blomstertobak kunde övervintra! Så kul...
  Lime + lila... låter hur fint som helst!
  Kram Kram
  Sofia

  SvaraRadera
 9. Det är tur man vet att lavendelen ser ut så och att det snart är ett minne blott. Min ser halvdöd ut i år så jag hoppas verkligen att den kommer som jag väntar.

  kram Anna

  SvaraRadera
 10. Precis! Mycket klipp blir det. Här har också alla lavendel blivit nedklippta och tyvärr ser det ut som om några inte klarat vintern. Håller tummarna för att de bara är sena.

  Din lavendelhäck är superfin!

  Kram Tamara

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa