måndag 30 juli 2012

Utblommat och ifrånväxt ... och lite nytt !

Madame Boll blommade vackert i början av juli .. men men det var då ....

Dom har växt ifrån mig !

När vi kommer hem efter att ha varit på resande fot går jag alltid direkt ut i trädgården utan att passera GÅ .. dvs ytterdörren ... eller jag kan langa in packningen och sedan blir det trädgården DIREKT ! Herregud hur har den klarat sig utan mig under semestern ... eller snarare hur har JAG klarar mig utan den !

Det är DÅ man ser förfallet .... allt som blommat över och behöver klippas ner och jag tänker ... att jag  ALDRIG kommer att få någon ordning på rabatterna igen.. dom har helt enkelt växt ifrån mig och levt loppan (eller vissnat ner och torkat!) under bortvaron !


De stolta riddarsporrarna är inte så stolta längre som på bilden! Torkade nerifrån och överblommade uppifrån ... nu är det bara klipp, klipp som gäller .... dessutom blir det "hål" i rabatten !


Kaprifolen som började blomma väldigt tidigt ser nu ut att ha blommat klart ! Har för mig att jag satte 2 tidiga och en lite senare planta för att få blomning hela sommaren ... men jag kanske kommer ihåg fel !


En blomma som precis står i startgroparna just nu är den älskade solhatten ... mot väggen har den redan slagit ut !


Tur att man kan få njuta av den här pålitliga robusta glädjespridaren några månader framåt ! I rabatten klipper jag fram dom .... när riddarsporrarna klipps ner framträder solhatten tydligare och tar sin rättmätiga plats !Kanske kan det bli ett "sjok" !

Av de små fröna jag skickade efter från Sävar fröplant av stäppsalvian Blue Queen i våras blev det 10 st som tog sig och blev "riktiga" plantor. Nu håller de på att etablera sig i rabatten och har börjat blomma !

Kanske kan det bli ett "sjok" så småningom ... till våren blir det till att sätta vita och rosa också ! Det känns så lyxigt att kunna "gödsla" med hemmauppdragna ... att köpa så många plantor är ju liksom aldrig aktuellt !


Bergsklint flyttar ut och höstflox flyttar in !

Här har jag bytt ut Bergsklinten som tydligen inte riktigt trivdes med platsen utan flyttade. I våras skickade jag efter 6 st sticklingar från Odla.nu av den vita höstfloxen "Danielle"  och jordslog dom i väntan på en lämplig plats. Så här hoppas jag att det skall breda ut sig ett vackert "sjok" när dom har etablerat sig på allvar ! Dom ser lite ynkliga ut på bilden men flera har fått knoppar och är på gång !

Sakta håller jag på att byta ut en del växter i min långa perennarabatt. När jag anlade den för 4 år sedan tog jag mycket av det växtmaterial som redan fanns i trädgården och delade och planterade för att fylla upp. Nu är det dags för lite uppstyrning och ta bort de växter som jag känner inte riktigt håller måttet och lägga till lite nya i "rätt" färgskala dvs kalla färger eller silver och lime.

Några jordnävor i lila med svart öga "Ballerina" har fått flytta in när jag rev bort silverarven som jag tröttnat på. Dom fick följa med hem från Zetas när vi gjorde Stockholmsturen och hämtade hem staketet. Zetas har verkligen superfina plantor !

Tack snälla för alla fina kommentarer i förra inlägget ! Jag läser varenda ett och glädjs .... tyvärr har jag inte varit så flitig själv ute på bloggar nu när det är sommar och semester och man inte varit hemma så mycket.

Ha det så gott alla !
Kram/Isa


8 kommentarer:

Bondjantan sa...

Hallå!
Å vad jag har väntat på att du skulle komma hem från semestern... ;-) har du sett att jag har mailat dig?

Appropå sjok, jag har frön över av en honungssalvia om du är intresserad: http://produkter.shop.textalk.se/sv/katalog/tva-och-flerariga-prydnadsvaxter/salvia-x-superba/salvia-x-superba-honungssalvia-morkt-violett.html
Jag har lyckats bra med dem. Håller med, om det ska bli sjok så måste man nog så lite... det är så dyrt att köpa många plantor.

/ Bondjäntan

Sabelhagens Olivlund sa...

Det är oftast blandade känslor när man kommer hem från semestern. Du har så snygga rabatter, den sista bilden är kanonfin!
Tycker så mycket om solhattar, men kärleken är inte besvarad tyvärr.
Ha det gott.
Kram Maria

Mariette sa...

Ja, det händer mycket i trädgården vill jag lova! Jag har inte så mycket blommor som du men det räcker till ändå :)
Mariette

Sallys hus sa...

Hej hej!

Å vad mycket fint du visar och vad många bra tips...Jag visste tex inte att man ska klippa ner riddarsporre...Det ska jag göra i morgon för den ser ju hur tråkig ut som helst...
Jag har svårt att hinna med att både underhålla det jag redan har och nyanlägga. Jag ska ta lärdom av det nästa år och gå in för att få koll på alla rabatter jag redan har...det är många av dem som behöver kompletteras...
Kram Katarina

Renate sa...

Det är precis så det är.även om jag var hemman så kommer en period då rosorna har blommat över och ser bara skräpiga ut,en del växter bara far fram som en ångvält tex lammöron i vita rosrundeln.Men det blir bra igen när man tar tag i saken,klipper ner gräver upp osv.

blompia sa...

Hej
Har saknat dina inlägg! O, så fina dina solhattar är. Mina har inte kommit riktigt så långt ännu, väntar på att knopparna ska slå ut. Har frösått ett helt gäng solhattar i år, och de var riktigt lätta faktiskt. Men man får vänta ett år innan de blommar,med något undantag. Men om man väntar på nåt gott..
Kram Pia

STENLYCKA sa...

Godmorgon vännen!
Välkommen hem!
Jag gör precis som du går direkt ut i min trädgård och kollar hur det ser ut när jag har varit bortrest.
Här har mycket också blommat över och regnet har gjort många växter så fula.
Dina bilder är som vanligt ljuvliga, jag njuter!
Ha det gott med sekatör och sax!
Kram Raina

Susanne sa...

Hej!
Snubblade in här, vilken underbar trädgård du har...la till mig som följare och kommer tillbaka ;)
kram susanne