tisdag 19 oktober 2010

Feng Shui i trädgården !


Innan jag skulle gå hem från behandlingen hos Naturterapueten så berättade hon att hon hade gjort om en del av sin trädgård enligt Feng Shui.... Waooo, tänkte jag och åkte raka vägen hem och letade bland böckerna i bokhyllan. Och visst fanns den där, Feng Shui för svenska trädgårdar !! Så nu lusläser jag på kvällarna !

Efter att ha jobbat på bokförlag, alltid älskat böcker och varit med i 3-4 bokklubbar har jag närmast en magisk bokhylla som ständigt bjuder på nya överraskningar !

Visst är det spännande med energier och vad det kan påverka en plats ? Visst har du upplevt att komma in i ett hus eller till en plats och det bara känns behagligt, harmoniskt och skönt att vara på ?!

Det du känner när du kommer in i en ny miljö är kvalitén på den livskraft som finns där. Personligen är jag övertygad om att vi påverkas och lämnar avtryck i allt vi säger, gör och tänker mycket mer än vad vi någonsin kommer att bli medvetna om. Alla kan vi bidra och påverka den livskraften !

Eller precis tvärtom, i vissa hus kan man få en olustkänsla och känna att här vill man helst inte vara ! Då finns det en obalans i livsenergin.

Feng Shui är att leva i harmoni med naturen och är en mångtusenårig lära från Kina.
Ordet Feng Shui betyder vind och vatten. Vinden står för rörelsen av energin och vattnet symboliserar behållaren av livskraften.


Livskraften benämns oftast som Chi och för att Chi skall kunna röra sig harmoniskt i trädgården är det bra med runda, böljande former och varsamma övergångar. Skarpa hörn kan avhjälpas med klätterväxter eller belysning.

När det gäller att välja färger i sin trädgård skall man lyssna på sin intuition. Oftast dras man till det man saknar och behöver balansera upp. För mig egen del blev det glasklart varför jag valt en trädgård med kalla färger !

Rött: styrka, framgång, sexualitet
rosa: kärlek och frid
orange: optimism och förändring
gult: glädje
grönt: balans och hopp
blått: stillhet och koncentration
lila: medvetenhet och trygghet
vitt: renhet och oskuld
svart: magi, mystik och sensualism
grått: kompromiss och självbehärskning
brunt: stabilitet och ursprung


I min trädgård har jag mest lila, rosa, blått, grått och vitt och har också omedvetet eller medvetet försökt skapa en plats för stillhet, ro, trygghet och återhämtning.

Nu har jag precis sått orange vallmo tillsammans med lavendeln och känner för att släppa in en varm färg i trädgården och kanske i livet också. Optimism och förändring låter ju onekligen spännande !


Att det står en ruin i just den här trädgården och att växthuset har en heltäckande vägg av lecablock i bakkanten är inte heller någon tillfällighet förstår jag nu. För att känna sig trygg är det bra med en "sköldpadda" i ryggen att luta sig mot.

Visst är det spännande ... kan du se något samband mellan dig och din trädgård ?!
Vill du veta mer om Feng Shui finns det massor att söka på nätet !
Det här är nog ett ämne som kommer att dyka upp här på bloggen många gånger i vinter !

8 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Hej!
Har alltid drömt att få göra ett reportage om en Feng-shui trädgård. Tycker mycket om din.
Vart är det du bor? Vet att jag har frågat innan men minnet är kort.
Min nya trädgård har lite feng shui i sig. Tror jag iallafall har inte fått tillträde ännu.
Kul att du är med och tävlar om boken lycka till
Annika

Anonym sa...

Tack för all inspiration du sprider!
Så vackra bilder, så härliga texter.
Jag önskar att min trädgård var lika vacker som din!
..Och vad fin bloggen är! Visst har du gjort om den lite?

Tack för att du delar med dig så kärleksfullt! <3

/Lin

Charlotte sa...

Feng-shui är riktigt intressant och en klokskap som jag hjälper till att skapa harmoniska miljöer. Blir spännande att få höra mer om det här på bloggen. Tror att många av oss har rätt mycket feng-shui i våra trädgårdar och våra hem utan att vi tänker på det, men många har det inte. Det är precis som du säger att den där energin gör sig påtaglig ganska snabbt i en trädgård eller ett hem.

Om jag ser ett samband mellan mig och min trädgård??? Om det är färgval du tänker på tror jag att jag täcker in hela spektrat... fniss... Tur alla har positiva egenskaper..... Men så klart har man favoriter, men mycket hänger på nyanserna tycker jag.

Kram Charlotte

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Vilken härlig perennarabatt, precis i min smak :-) Hade varit roligt att få veta alla växter du har där i.
Intressant att läsa om Feng Shui! Hade själv en bok om det en gång i tiden men den har nog rensats ut under en av mina "rensningsperioder". Är så skönt att göra sig av med saker emellanåt, riktigt befriande faktiskt. Ser fram emot fler feng shui inlägg från dig.
Ha det gott. Kram, Ingela

Madame C sa...

Vilket fantastiskt inlägg du bjuder på. Kan läsas om och om igen. Har ändrat mycket inomhus med lite kunskap om Feng Shui. Otroligt spännande att fundera på det ur trädgårdsperspektiv också:)
Ha det gott,
Charlotta

annika sa...

Mycket intressant ämne! Jag känner igen mig i ditt färgval men jag plockar inte in något orange i mitt liv. Jag välkomnar förändringar och är en optimistisk
person men den färgen......nej. Undrar just vad det kan stå för O). Jösses så kul ifall Annika Christensson kommer och fotar...hennes bilder har jag beundrat länge...
Kram
annika

Vaktmästarn sa...

Verkligen intressant läsning du bjuder på. Ska allvarligt fundera över det där med relationen mellan trädgården och mig själv :) När det gäller platsen (huset, trädgården, vattnet och skogen) visste jag redan då jag såg mäklarens annons i tidningen, att det här var mitt nästa hem. Och så blev det!

Kram, Outi

♥Min Eden♥ sa...

Hej hej,
Du och jag tänker lika! Jag har samma färger i min trädgård som du har i din. Dessutom är jag fruktansvärt fascinerad av energi, Feng shui...healing osv...det är jätte intressanta ämnen! Ha det gött!