måndag 13 maj 2024

Roadtrip med rosa svartöga, labyrintloppis och supergod gårdspizza

 

Var på roadtrip i helgen

Idag har jag planterat säsongens första sommarblommor framför växthuset i det vackra försommarvädret. Vi var på en liten roadtrip igår och första anhalten var Katrinebergs handelsträdgård som har fantastiskt frodiga plantor till bra priser. Dom har bara öppet till midsommar och specialiserat sig på sommarblommor. Lika trevligt varje gång man besöker dom och i år blev det många glada skratt när jag hade handlat klart och frågade om dom hade några rosa Svartöga kvar. Det hade dom och jag bestämde mig för att fundera på saken. Det är ju dyrt med växter och jag behövde finansiering. Funderade snabbt och vände tillbaka

Vi fick hjälp att lasta in jordsäckar och åkte iväg när jag talade om för maken om de rosa svartöga som jag inte kunde släppa tanken på. Vi hann bara åka en liten bit innan vi vände när jag accepterat makens erbjudande om att få 2 stycken i förväg som Morsdagspresent. 

Personalen gjorde stora ögon när vi klev in på handelsträdgården igen. Hade vi inte nyss åkt därifrån ? Det var en väldigt kort betänketid tyckte dom. 

Jag langade fram 2 st fina exemplar på disken och maken betalade till min stora förtjusning. Nu efteråt hoppas jag att det var rosa svartöga jag greppade för jag hittade ingen rosa etikett när jag kom hem med dom. Det kanske blir en överraskning när de börjar blomma.
Magisk blomning

Rosa svartöga är helt magisk när hon blommar. Näpnare blomma finns inte. Nu har jag inte haft henne sedan 2019 så det är ett kärt återseende (om exemplaren nu är rosa). Vilket jag innerligt hoppas.
Växte över alla breddar 2019

Hon växte över alla breddar då 2019 och slängde ut sina revor på stenbeläggningen. De stora olivkrukorna syns inte. I år har jag garderat med ett klättertorn istället för blompinnar som inte hjälpte ett dugg och hoppas att hon kan tänka sig att klättra uppåt också och inte bara neråt.Som en labyrint

Vi hade en väldigt trevlig dag och svängde in där det passade som på olika loppisar som den här i Fellingsbro. Trodde knappt jag skulle hitta ut bland alla gångar som var som en labyrint med prylar överallt. Jag trodde jag befann mig i utlandet någonstans. Här fanns allt och lite till men tyvärr inget jag fastnade för. 
Supergod gårdspizza

Vi hade garderat oss med att beställa gårdspizza efter vägen hos Bäcktorps Gård som serverar eget Krav-kött på pizzorna som var supergoda. Vi satt på "stallbacken" och käkade med kuttrande höns runt fötterna och en magisk utsikt i horisonten. Otroligt mysigt och gott-på-riktigt !
Purpuröga

Tyckte det var så vackert öga på den här petunian som skimrar i purpur - hade inte alls tänkt att hon skulle hamna framför växthuset i en kruka utan i de nya lådorna på gaveln som fortfarande står i garaget sedan i höstas då det var kampanj på dom. Förhoppningsvis kommer dom ut till helgen.

Första egen uppdragna som planteras ut

Hade inte heller tänkt att redan nu plantera ut någon av de uppdragna sommarslöjan men nu åkte flera exemplar ner i olika krukor som utfyllnad. Skall bli magiskt när dom börjar blomma om dom motsvarar mina förväntningar - från vitt till rosalila i skimrande blomflor. En sida klar (kanske)

Nu är det i alla fall klart på den här sidan av växthuset - på den andra ligger jordsäckar, slängda krukor mm. Så trevligt när sommarens krukor börjat fyllas och det blomstrar i något hörn. Har inte så mycket till vårträdgård så det är välkommet. 

Nu börjar kroppen krokna efter en hel dag i trädgården - var ute redan vid 06.00-tiden i morse, vattnade rabatter och rensade innan gräsklippning och trimning tog vid och dessemellan klippte jag nog några träd också. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Przepiękne kwiaty. Niech wspaniale rosną!
    Miałam kiedyś tunbergię pomarańczową. Pamiętam, jak szybko rosła i kwitła non stop. Różowej nie widziałam - śliczna jest.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa