onsdag 17 januari 2024

Ljuva rosa favoriter i trädgården

 

Rokokons modefärg

Visste du att färgen rosa fick sitt genombrott under 1700-talet då det blev en av rokokons stora modefärger. Rokokon var pastellfärgernas konstart och och rosa blev en av de vanligaste och populäraste pastellfärgerna. Färgen rosa beskrevs redan i litteraturen under antiken så den har hängt med länge. Hur som är den lika aktuell i dag. Och jag älskar den i trädgården. 

Här syns den i runda rabatten i form av en ros som jag tappat bort etiketten till som flankeras av den rara nävan Max Frei i bakgrunden.




Blandning av rött och vitt

Rosa är en blandning av rött och vitt och sägs stå för romantik, kärlek och trygghet. Många väljer någon nyans av rosa i sin brudbukett eller uppvaktar med en stor bukett rosa rosor som det osar kärlek och romantik om. Jag har mängder med rosa rosor i trädgården och på bilden är det Leonardo da Vinci som blommar så vackert mot den rostiga stolen som håller den inom ramarna. 



Ljuva skira toner

Spektrumet av rosa nyanser är vitt och kan gå från de allra ljuvaste skira tonerna som luktärten på bilden, High Society där kanterna ser nästan målade ut, precis som på en akvarellmålning till den starka kontrasten på rosen Leonardo da Vinci. Jag har fröer kvar sedan i fjol av High Society så henne vill jag ha i trädgården igen i sommar. Eftersom hon hade långa stabila stjälkar passade hon så bra till snitt.



Magiska Sarah

Den största primadonnan av dom alla i trädgården är ändå pionen Sarah Bernhardt  -  när hon står i full blom. Helt magisk att stoppa ner näsan i när man går förbi och underbar att plocka till en bukett tillsammans med lite utfyllnad - ty alla andra blommor blir bara utfyllnader i Sarahs vackra sällskap. 



Ljuva Malva

En annan ljuv dam är den bedårande malvan som jag dragit upp från frö och planterat i långa perennarabatten där den återkom i somras. Så tacksam och näpen växt att plocka av till buketter - sorten är Myskmalva Appleblossom, blommar juni-september - om man har tur




Stor Bockrot

En nykomling i långa perennarabatten som blommade första gången i fjol var Stor Bockrot Pimpinella Major . En blixtförälskelse som jag hoppades mycket på men den soliga, varma försommaren och sedan allt regnade gjorde att den helt enkelt försvann. Annars skall den blomma från maj till september. Jag hoppas att rötterna klarat sig så den återkommer till sommaren - så efterlängtad. Ser fram mot stora skyar av flockliknande rosaskira blommor. 



Återkommer år efter år

En annan skönhet som funnits i min trädgård under många år sedan jag fick fröer från en bloggvän i Finland är vallmon Poppy Love . Hon dyker upp lite överallt och charmar med sitt rufsiga utseende. 



Både robust och ljuv

Den robusta Sköldpaddsörten har hängt med i långa perennarabatten sedan den anlades 2008 men tunnats ut med åren. I somras planterade jag in några nya exemplar för att säkra återväxten. Hon blommar sent och gör sig så bra tillsammans med sin granne kärleksörten. Hon blommar med lila blommor med en dragning till rosa i ett ungt skede. 



Invaderade Blomstergården

Rosenskäran Apricotta blommade som bara den i somras i Blomstergården - hon var lättodlad och invaderade nästan lådorna. Hon dök upp i olika nyanser och charmade mig totalt men eftersom hon var så intensiv blir det mer den traditionella varianten till sommaren. Har redan några fröpåsar och fler är på ingång från en blomstervän. 

De rosa damerna i trädgården kommer garanterat att bli fler för rosa är en färg som lugnar, ger trygghet och skapar harmoni något jag eftersträvar i min trädgård. Så härliga att drömma om i vinterkylan !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Hej Isa!
    Ljuvliga rosa favoriter. Sarah är stjärnan hos mig också. Blev nyfiken på Bockroten, den liknar morotsblomman, lika spröd och fin. Rosenskäran skall jag också så i flera varianter, double click har blivit en favorit.
    Ute snöar det för fullt, men så småningom får vi se våra favoriter igen.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
  2. Det er vel bare en ting å si, jeg gleder meg til sommeren!

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa