söndag 7 januari 2024

Drömmer om sommarens glädjespridare i buketterna


 
 Godingarna som får återkomma

Går igenom gamla bilder och planerar vilka sorters sommarblommor jag bara MÅSTE ha i sommar. Slöjsiljan gör sig bra i bukett men i somras blev de uppdragna plantorna väldigt veka och la sig ner när de blev för långa i lådorna så den skall jag direktså i år. 

Stjärnflockan har jag i flera olika färger i rabatterna så den återkommer ju som perenn. Och så den ljuvaste av dom alla sommarfloxen Blushing Bride som jag inte hade i somras och saknar för den sticker verkligen ut i en bukett med sitt näpna utseende. Jag hade tur - hittade den på Sävar fröplant och kunde beställa nya fröer. 



Jungfrun i det gröna

Jungfrun i det gröna Nigella Miss Jekyll White är en lättodlad, charmig sommarblomma och har återkommit året efter av sig själv hos mig. Till sommaren kommer jag att så henne igen för att vara säker på att hon verkligen dyker upp i Blomstergården. Det fänkålsliknande lövverket bidrar också till hennes charm. 



Vackra kapslar

Dessutom får hon de vackraste kapslar på hösten att använda i kransar mm. Så användbar blomma och så snygg där hon växer.  



Älskade sommarslöjan

En annan goding som gärna får återkomma är Sommarslöja Monarch White som var så tacksam 2021 när jag drev upp mängder med plantor till lådor och urnor. Har fröer kvar och ser framför mig hur hon kommer att dominera blomlådorna runt om i trädgården tillsammans med rosa petunia (egen uppdragna) och lila Million Bells. 



Väller så snyggt över kanten

Hon har ett väldigt snyggt fall när hon slänger sina lianer över kanten och sånt gillas högt i den här trädgården. Måste bestämt beställa fler fröer för nu vill jag ha henne överallt. 



Passar kanske bättre i rabatterna

En annan kär blomma som jag också drog upp samma år och som ständigt återkommit i trädgården är Broksalvia - den lila varianten. Blev kanske lite väl högväxt i lådor men i rabatterna gör den sig som en fin uppstickare. 




Glädjespridare i buketterna

Ljuvlig som en glädjespridare i buketter också där den tillför en härlig touch med sin färgstarka uppenbarelse.

Tandpetarsilja, jätteverbena och blomstermorot är självklara sommarblommor i min trädgård och dom drar jag alltid upp från frön. Strösslar med dom lite överallt så dom kommer också oftast tillbaka av sig själva och har frösått sig. 



Nykomlingar i sköna färgtoner

Några nykomlingar har redan knackat på och krävde att bli insläppta och jag kunde så klart inte stå emot och släppa in dom med glädje. Färgtonerna fick mig på fall. Och de charmiga fröpåsarna. Skall bli så kul att se hur de kommer att ta sig när de väl är sådda och jag lutar nog åt att vinterså dom. Har helt klart potential att bli kommande års återkommande godingar. 

Detta var bara ett axplock av alla fröer jag kommer att så under våren men de kanske viktigaste. Härligt att drömma om kommande sådder, buketter och blommande lådor som ger både värme och livskraft i kylan.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

  1. Det gjør godt med slike varme sommerminner nå som det er vinter og gradestokken viser -29 her hos meg.

    SvaraRadera
  2. Piękne kwiaty. cudowne bukiety.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    SvaraRadera
  3. Capita così spesso di volere alcune varietà di nuovo! Le semine verranno molto bene!

    Intanto ne approfitto per augurarti buon anno!

    SvaraRadera
  4. Sitter och googlar inspiration då jag vill hitta nått nytt att samplantera med mina petunior och hamnade här på din blogg. Har nu skrivit upp sommarslöja på listan. Tack! Men hur klarar dina petunior att stå takfritt? Jag kan bara köra på rondellpetunior som klarar av regnet och av dem finns det inte så många färger att välja mellan. Allt gott till dig. <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej !
      Så kul att du blir inspirerad av sommarslöjan - den är underbar ! Hade rondellpetunior i somras och jösses vad dom växte. Synd att dom inte finns i flera färger. Det var nog en bra sommar det året jag hade petunior i lådan på cykeln för det var inte i somras.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa