torsdag 14 juli 2022

Solrosängen tar sig med både rostiga och levande solrosor


Ms Mars levererar

Solrosorna i solrosängen tar sig bra även om det är en seg väntan på de riktigt höga. Ms Mars som jag dragit upp under våren blommar nu riktigt bra och skiftar i olika vinröda/solgula nyanser.  



De låga kommer fint

Jag fick 7 st plantor av Ms Mars och satt 3 st i en zinkhink och resten i solrosängen tillsammans med direktsådda Pacino Gold som nu kommer fint - den skall blomma ända till oktober så det finns hopp att det kommer att krylla av av små solar i just den här delen av solrosängen. 

Till vänster direktsådde jag ringblommor med fröer från svärdotterns trädgård i Norge - dom sådde jag relativt sent när jag hade slut på solrosfröer och inte kom ihåg om jag sått några i just den delen. Tyckte det var bättre att det kom upp vackra ringblommor än inga blommor alls. Dom är i alla fall gula och vackra i buketter. 



 

Rostiga solrosor

Vid Österlenbesöket ramlade jag över rostiga solrosor hos Karl-Fredrik och eftersom det var 3 rostiga ting och betala för 2 kunde jag inte motstå. För är det knappt inga av alla stora solrosfröer jag sått som tar sig har jag i alla fall rostiga höga solrosor i år. 



Kanske finns det hopp

Jag har sått 5 påsar med höga solrosor av olika sorter och från olika fröfirmor. I rostiga barnsängen har jag sått 2 påsar med Hella från Impecta och en del har faktiskt tagit sig och tittar snart upp ur rutnätet - dom får slåss med ogräset/ohyra för så lätt ger dom inte upp sina domäner där dom fått härja fritt i så många år. 

Är så glad över plantorna jag köpte på Blomsterlandet som lyser upp så fint och levererar ständigt nya blommor även om inte själva plantan är så hög. 



Ogräset frodas

Jag har ju varit bortrest på semester i över 15 dagar och på den tiden har ogräset passat på att invadera solrosängen så nu rensar jag en liten bit i taget. Ryggen spökar fortfarande med mig så det får bli lite varje morgon efter morgonvattningen. Dessutom är det fler än jag som gillar solroserna så det blir en del bladklippning fast det är bara några få mördarsniglar jag sett trots att jag är ute vid 5-6-tiden på morgonen. Då greppar jag spaden och klyver dom på plats. 



Får vara glad och förnöjsam

Jag har även sått Strawberry Blonde från Raraväxter, Sunny Babe från Klostra och Twilight Zone från Gourmetgarage. Ett fåtal har kommit upp - osäkert vad det beror på. Maken och grannarna har vattnat under min frånvaro så ängen har fått vatten. Kanske tittar fler upp sent om sider eller också äter sniglarna upp fröerna/rötterna nere i jorden. Jag får bli glad och nöjd med det som blir, kommer upp och blommar nu så här första året. Kom ju på så sent och helt hastigt att det skulle bli en solrosäng av fulhörnet. Förnöjsam är ett bra ord. Och en bra känsla. 



Njuter av det fria livet

Nu har jag varit ledig så mycket att det känns jättekonstigt att åka och jobba i morgon även om det är tillfälligt. Glömmer nästan bort att jag fortfarande jobbar även om det är sporadiskt. Det går fort att vänja sig vid det fria livet. Och det måste jag ju erkänna att det är roligare att skapa och vara kreativ än att analysera månadsresultatet med den andra hjärnhalvan. Fast det kanske är bra för balansen att ge näring till båda.. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du har en skön sommar !
Kram/Isa

7 kommentarer:

  1. Dzien dobry, jestem z Polski, podziw i zachwyt wszystko cudne dużo zdrowia pozdrawiam serdecznie, Teress

    SvaraRadera
  2. Jag älskar solrosor och har dem överallt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kikki !
      Åhh då kanske du kan tipsa om mig om bra råd vid direktsådd ?
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  3. Hej Isa!
    Vilken fin röd solros. Sådde en röd som det tyvärr bara blev några få plantor av. Lite märkligt för de brukar inte vara svårsådda.
    Din solrosrabatt blev fin.
    Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Så tråkigt - fick inte heller så många plantor som jag hoppats på och dom direktsådda är riktigt svårflörtade. Hoppas dom som blir ändå levererar.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  4. Vilken underbar plats du har skapat, så roligt med nya projekt i trädgården som blir så lyckade. Älskar oxå solrosor /kram Britt-Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Britt-Inger !
      Tack snälla du - så roligt att skapa nya områden i trädgården.
      Lycka till med dina solrosor !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa