torsdag 9 december 2021

Vallmolängtan, trädgårdsabstinens och nya raringar i frölådan

 

Skiraste raringen

Idag slog den till med full kraft - trädgårdslängtan och abstinensen efter en skir prasslande alldeles bedårande liten vajande vallmo i de ljuvaste pastelliga tonerna som oväntat dykt upp i rostiga rosenrabatten. 

Har tyckt att det varit ganska skönt att allt gått till vila, pustat ut efter ytterligare en trädgårdssäsong och kopplat bort allt med trädgård. Inte ens trädgårdstidningarna som dykt upp med jämna mellanrum i brevlådan har kunnat locka mig - tills nu.  



Dök ner i fotoarkivet

Var bara tvungen att göra en djupdykning i fotoarkivet och riktigt gotta mig i ljuvliga vallmobilder. Brukar alltid strössla ut vallmofröer i rabatterna under hösten men inte ens det blev gjort i år - nu brukar ju alltid den robusta dubbla Poppy Love alltid återkomma så man nästan blir trött på hennes framfart för hon tar lätt över hela rabatten så hon dyker säkert upp igen nästa sommar. 

Varje höst planterar jag in nya perenner i rabatten för att hejda hennes dominans och i höstas fick fyra plantor av Perovskia flytta in i bakkant av rabatten. Kommer bli vacker tillsammans med Poppy Love och rosorna tror jag.



Helt annan färg

Jag tror att den här vallmon heter Amazing Grey och den såg helt annorlunda ut på fröpåsen än vad som sedan blommade i rabatten men jag älskade just den här färgnyansen och sår jag den igen blir den nog helt annorlunda igen. 




Trädgårdslängtan slog till

Vilken tur att man har bilder att frossa i när trädgårdslängtan obarmhärtigt slår till och fröpåsar att bläddra med och drömma sig bort till. Att jag hade ett stort gäng sommarblommor i gömmorna kom som en stor överraskning - några fröer behöver jag absolut inte beställa och de bästa fröerna är ändå de som man själv har plockat. 



Plockade yviga buketter

I somras kunde jag plocka yviga fylliga buketter från Blomstergården och NU börjar jag längta till nästa säsongs blomning. Vilken rikedom det är att kunna gå ut i trädgården och plocka sig en vacker bukett. Olika sorters sommaraster och gräs kommer jag att vinterså som Silvery Rose och Silvery Blue, Princess Eva och Chamois Turm. Vill kunna strössla rikligt med dubbla astrar som liknar pioner i buketterna.



Ljuvliga Sarah

Och de riktiga pionerna kan man ju längta ihjäl sig efter. I fjol kunde jag för första gången plocka av Sarah Bernhardt till buketter och hoppas att årets blomning blir ännu maffigare. 



 

Småblommiga kontra storblommiga

Skira fröken Tandpetarsiljan med sina blomsterkorgar kan man ju inte vara utan och jag tog fröer i höstas. Jungfruhirsen använde jag flitigt och den kanske kommer tillbaka annars får jag så den också. Sommarflox Blushing Bride och praktvädden Magic Night är nykomlingar i frölådan och så välkomna - dom kommer att bli bedårande i buketterna. Liksom floxen Creme brulée och Cherry Caramel som jag lagt in bevakning på hos Klostra. De småblommiga behövs som kontraster till de storblommiga. Cherry Caramel beskrivs som en blandning av kaffe, hallon och grädde - alltså vilken kan motstå den smakrika mixen ?!

Så ljuvligt att drömma om nästa sommar nu när vi tagit oss igenom mörka november - känns som det inte är långt borta att sätta igång med vintersådderna. Härligt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

4 kommentarer:

  1. Kauniita unikoita minulla kasvoi ja kukki kauniisti sinulta saadut unikon siemenet . Kyllä sitä vähän alkaa jo kaipailemaan kevättä mutta vielä pitää vähän odottaa.

    SvaraRadera
  2. helt ljuvligt underbart vackra! Åh du milde, nu blev man ju sugen på att rensa ogräs t.o.m. :) Men så vackert som du har det får man aldrig!

    Underbart att få se!
    Tack! <3 Julkram

    SvaraRadera
  3. Vilka ljuvligheter du visar bilder på nu får man ju verkligen längtan till tider när man åter får sätta i gång.Jag ska åtminstone inköpa fler fröpåsar med vallmo det är då säkert.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
  4. Åhh vilka magiska bilder! Mitt i ishalkan och mörkret blev jag så glad av dina bilder :) Ja nu får vi drömma vidare om en kommande vår och sommar...
    KRAM från Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa