onsdag 15 december 2021

Den buttre trädgårdstomten snodde huvudrollen

 

Trädgårdsateljén är en gudagåva

När jag hoppade in på blomsterkedjan under helgen för att köpa en adventsbukett till värdparet för adventsfikat 3:e advent som vi var bortbjudna till kunde jag ju inte motstå att langa ner både en julros och en antal små knubbiga vita hyacinter i kundkorgen. Dom har sedan stått i sin kasse på mitt hemmakontor till idag när jag äntligen förbarmade mig över dom. 

Är så glad och tacksam att jag har en trädgårdsateljé att hålla till i under vintern där jag kan dra fram jord och plantera på den långa patinerade köpmansdisken och drälla med mossa och material lite hur som helst. Och sedan bara lämna allt. Vilken gudagåva. 



Den som spar han har

I gömmorna vid snickarbänken i växthuset hittade jag den gamla stora keramikskålen som jag en gång använde som ett vattenblänk i det lilla radhuset vi bodde i för många år sedan. Den som spar han har. Här fick julrosen och hyacinterna flytta in tillsammans med mossa jag sparat i en kasse i ateljén. 



Snodde huvudrollen

Fast den som snodde huvudrollen i skålen var en  liten butter trädgårdstomte som absolut krävde att få delta. Han hade tröttnat på kylan i växthuset och höll krampaktigt i sin lilla vattenkanna som han inte använt på länge. Nu har han hamnat i sitt rätta element igen och ordningen är återställd. Man skall hålla sig väl med sina trädgårdstomtar. Man vet aldrig vilka hyss dom kan hitta på. 




Hysterisk av skräck

När jag var riktigt liten var jag livrädd för tomten - något jag fortfarande kommer ihåg. Min farmor har skrivit om det i den lilla julboken som rymdes i en julstake som alltid plockades fram till jul. Jag var knappt 2½ år när det hände men jag minns allt fortfarande väldigt tydligt hur vi stod uppe på andra våningen hos farmor och farfar och tittade ut efter tomten som skulle komma och tomta för oss och när tomten väl dök upp och knackade på porten var jag hysterisk av skräck. I många, många år efteråt kände jag av tomtens närvaro på andra sidan vägen i skogen vid farmors och farfars hus och tyckte det var obehagligt ända upp i vuxen ålder.  Tänk vad ett oskyldigt tomtebesök kan orsaka. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner  - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

3 kommentarer:

  1. Ihana jouluinen asetelma.
    Hyvää joulunodotusta.

    SvaraRadera
  2. Hej Isa!
    Har inte skaffat mina julblommor ännu, det är bara amaryllisarna som slår ut en efter annan. Jag har också en trädgårdstomte, men min är glad. Han står ute i trädgården, men till vintern har han fått komma in i växthuset. Såg honom på långt håll på en bakluckeloppis, och ve och fasa någon plockade upp honom innan jag hann dit. Men de ställde tillbaka honom, och då fick jag chansen. Han är en glad tomte, liknar mest dvärgarna, kallar honom Kloker.
    Hyacinterna hör Julen till, ett fint arrangemang.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
  3. Känner igen det där med barndomens tomteskräck! Märkligt...kanske var det den där gammeldags otäcka tomtemasken! Nåja, julen är på gång och granen klädd. Nu längtar jag efter god julmat också...
    KRAM från Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa