onsdag 29 december 2021

Nyårsdukning med inspiration från Karl-Fredrik

 

Blev inspirerad och gick bananas

Jag blev så inspirerad när jag råkade titta på reprisen av Karl-Fredriks Nyårsprogram från förra året att jag gick bananas på matsalsbordet och dukade upp till nyår redan nu. Det tog nästan en hel dag och var vansinnigt roligt. Eftersom allt rött var bannlyst plockade jag fram allt jag hade i silverväg och det blev ett maffigt bord som det skall bli väldigt roligt att fira nyår vid.



Ärvda och loppade speglar

Karl-Fredrik dukade upp småvaser med blommor på speglar på bordet som blev väldigt effektfullt och vackert. Jag hade bara små runda speglar som jag ärvt och fyndat på loppis som jag brukar använda att ställa vaser på så dom fick komma fram ur gömmorna och förgylla bordet. 



Favoritduken som håller i generationer

Till och med duken har anknytning till Karl-Fredrik då jag köpte den vid sommarens besök på Österlen och Eklaholm. En fantastisk duk som jag trånat efter i flera år innan jag slog till - en linneduk från Chamois som håller i flera generationer. Vårt bord är väldigt brett samt har en iläggsskiva så det krävs en riktigt stor duk.



Skrynkliga ska dom va

Linneservetterna ska vara lite skrynkliga så jag struntade i att stryka dom utan tog dom direkt från linneskåpet och letade fram lite silvriga servettringar ur gömmorna. Inga brutna servetter utan bara ett tag i mitten av servetten, skaka till och tjopp i med servettringen. Enkelt och smidigt. Linneservetter köpte jag på loppis till vårt trädgårdsbröllop 2010 så jag har ett gäng i olika storlekar att ta av. 



Karl-Fredriks Prosecco x 2

Klart det skall vara Karl-Fredriks Prosecco till nyår om nu hela dukningen ändå är inspirerad av honom. För säkerhets skull köpte vi båda sorterna. Makens julklappskanna från förra året som kommer från Georg Jensen är perfekt att servera vatten ur en sån här lyxkväll. Orginalet är designad av Sigvard Bernadotte för 80 år sedan som sedan blev inspirationskällan till denna nya kanna som kom 2002.



Maffigt i silvervasen med art deco

För många år sedan fick jag den här silvervasen med art decoprydnader (jugend ska det vara kom jag på efteråt) på mitt gamla jobb som enligt en inskription är daterad 1901 vid firandet av ett silverbröllop. Nu tror inte jag att alla delar hör ihop för den är lite rasslig men väldigt maffig i ett sånt här sammanhang. 

I jularrangemanget hade alla hyacinter slagit ut och hängde lite hur som helst så jag skar av dom och dom fick bli stommen i blomsterarrangemanget som adderades med lite köpt eukalyptuskvistar och lite andra spretiga vita blommor. Den här klenoden fordrar lite lyx och flärd.




Fulla med spindelväv och dammiga

Ljusstakarna hämtade jag in från växthuset och diskade av innan dom hamnade på nyårsbordet. Den vita franskinspirerade ljusstaken är köpt hos Tant Grön för många år sedan.





Här ser man några av de vackra dekorerna som pryder silvervasen med blomsterarrangemang. 




Krispigt och silvrigt

Glasfatet på fot fick dagen till ära  bära ett gäng med silvriga julgranskulor i olika storlekar. Till vardags använder vi det som bananfat. Lite krispiga vita tulpaner platsar också på bordet i en loppad glasvas.




Diskade och torkade

Olika sorters glas plockades fram ur matsalsskåpet och diskades och torkades rena och fina. Roligt att plocka fram glas vi nästan aldrig använder annars. Maken har samlat på glas ur serien Line så champagneglas och vattenglas kommer från den serien medan jag bröt av med andra vinglas. Besticken är ärvda. 



Doften är magisk i rummet

Det känns som ett överdådigt bord och jag hade aldrig öst på som jag gjort nu om det inte hade varit för inspirationen från Karl-Fredrik. Kanske hittar jag fler silvriga saker i skåpen innan det är dags att slå sig ner på nyårsafton. Känns som jag fått feeling för det här nu !

Hoppas bara att hyacinterna och blommorna står sig till nyår när jag fick feeling så här flera dagar innan nyår. Doften är magisk i rummet så nu hoppas jag bara att inte maken får ett allergiskt anfall när han slår sig ner vid bordet på nyår och blir golvad. De vita hyacinterna ska ju dofta minst i alla fall får man ju säga till mitt försvar. 

Den här dukningen kräver ju nästan både hummer, pilgrimsmusslor och svenska Hjälmarkräftor ackompanjerad av goda ostar och vackert bröd. Mums ska det bli !

Det kommer att bli en härlig avslutning på 2021 och inledning på det nya året. 2022 kommer att bli ett glädjens år med mycket lek som det dukade nyårsbordet vittnar om - nu kommer det att finnas tid, kraft och ork till att bara göra roliga saker så det får bli mitt nyårslöfte - leka mer och bara ha roligt !

Önskar dig ett fantastiskt avslut på 2021 och ett glädjens år 2022 !
Kram/Isa

10 kommentarer:

  1. Åh, så gudomligt vackert du dukat! Såg också reprisen från förra året och jag tycker faktiskt att du slår Karl-Fredriks dukning! Det som jag tycker han lyckades bäst med var de pampiga fönsterdekorationerna. Men så har han ju obegränsad tillgång till blomster också. Ha det nu så gott vid ditt magiska bord!

    Gott nytt år Isa!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla fina du !
      Det är fantastiskt vad man har i gömmorna när man börjar plocka fram - så himla roligt att duka upp !
      Ja, tänk om man hade en egen Flowerbar att plocka blomster från. Hoppas Blomstergården levererar i sommar så man kan plocka buketter i alla fall under sommartid.
      Gott Nytt År Eva-Mari !
      Stor KRAM

      Radera
  2. Åh vilket vackert bord du har ordnat! Fantastiskt att du har allt i dina gömmor. Jag önskar dig och din make en härligt nyårsmiddag samt ett gott och fint 2022.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Janicke !
      Tack snälla du för de fina orden !
      Önskar dig ett fantastiskt avslut på 2021 och ett glädjens år 2022 !
      Kram/Isa

      Radera
  3. Wow! Jag kommer på en gång!! Ställ bubblet på kylning!!! Kul att få "gå loss" med en nyårsdukning, extra allt :)
    GOTT NYTT ÅR önskar jag dig Isa...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti !
      Du är så välkommen -tänk så kul vi hade haft !
      Önskar dig ett fantastiskt avslut på 2021 och ett glädjens år 2022 !
      Kram/Isa

      Radera
  4. Woaw vilken underbar dukning. Skulle gärna slå mig ner med ett glas bubbel.
    God fortsättning på det nya året. Kram, Catarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Catarina !
      Tack snälla - så roligt att bordet känns inbjudande !
      Nu bubblar idéerna för duka upp till Trettonhelgen - så himla roligt !
      God fortsättning på 2022 - hoppas vi får ett fantastiskt år !
      Kram/Isa

      Radera
  5. Deilig overdådig nyttårsbord! Her kom også de hvite lysene frem, linservietter og gammelt sølv, men duken er midnattsblå. Flott med anledninger når vi kan plukke fram alt det vakre fra skuffer og skap.
    Ja, oppdekningen din "roper" jo etter hummer og musserende i glasset.
    Godt Nytt År.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Villrose !
      Så härligt att du också plockat fram linneservetter, ljus och annat vackert från gömmorna till nyårsdukningen !
      Vi får plocka fram det oftare i fortsättningen.
      En riktigt god fortsättning på 2022 önskar jag dig !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa