torsdag 25 april 2019

"Rosa" tulpaner i rostiga rosrabattenTji fick jag

Jag trodde att jag bara planterat rosa tulpaner i höstas i nya rostiga rosenrabatten - jag såg framför mig hur vackert det skulle bli med olika rosa toner i fransiga, dubbla och enkla skönheter. Döm om min förvåning när tulpanerna började visa sig och hade en oroväckande rödaktig ton som gränsade till orange, det stämde ju inte alls med dom tulpanlökar jag så omsorgsfullt valt ut.
Valde rosa -  inte rödorange

Det står till och med Pink impression på förpackningen. Det var liksom därför jag valde den. För att jag gillar rosa. Inte rödorange. Så först när tulpanerna visade upp sina orangeröda  knoppar blev jag besviken och lite arg för att man inte kan lita på att man får det som man betalar för. Har jag köpt rosa vill jag liksom ha rosa tulpaner - inte orangeröda.
Ändrade inställning

Allt eftersom tulpanerna visat sin rätta färg har jag liksom vant mig och nu uppskattar jag dom enormt istället. Ljusrosa hade nog blivit för mesigt i rabatten resonerar jag med mig själv. Det var ödet som grep in och tyckte att "nu ska hon ha en rejäl färgklick i rabatten istället för dom där pastelliga färgerna hon alltid väljer". Så tack för det. Själv hade jag aldrig tagit det klivet. Eller också har jag ändrat inställning eftersom jag alltid är van att tänka lösningsfokuserat. Livet blir så mycket enklare då.

Ödet fixar vidare

Jag var lite orolig hur dom andra rosa tulpanerna jag valt skulle stå sig mot den färgstarka, men se det hade ödet redan räknat ut och gett dom en vit färg istället - i alla fall den dubbla tulpanen. Så nu återstår de två andra sorterna. Skall bli spännande att se om någon av dom håller vad dom lovat. Dom är lite utspridda i andra rabatter. Så nu hoppas jag att ödet fixat det också.
Höstsådd vallmo

Den här oväntade färgnyansen är vacker till rostigt också och rosen Leonardo da Vinci som jag planterade i höstas har klarat vintern bra och det finns stor förhoppning om en rosbeprydd stol i sommar. Dessutom kommer den höstsådda vallmon upp lite överallt så det skall verkligen bli spännande när den tar sig, döljer vissnande tulpanblad och börjar blomma i takt med att de nyplanterade rosorna tar sig.
Strödde också ut mängder med fingerborgsblomsfröer i höstas men dom tar nog längre tid på sig innan dom visar sig. Det är ett mer långsiktigt projekt.
Glad varje gång jag ser den

Undrar vilken sort jag egentligen fått ? När den är helt utslagen avslöjar den ett svart inre i form av ståndare. Den är rödare än vad som syns på bilderna med dragning åt orange. Hur som helst blev det ju bra till slut och den gör mig glad varje gång jag går ut i trädgården.

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

5 kommentarer:

 1. Hei Isa, jeg blir så glad når folk er så løsningsorientrete som du. Ja visst er det kjedelig når en ikke får det en har kjøpt, men så fint når det likevel kan finnes noe positivt i det. Fint ble det, og jeg gleder meg til å se stolen full av roser senere i sommer. Ha en fin søndag. Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 2. Härlig inställning till något som skulle retat många. Helt rätt att njuta av de fina tulpanerna nu när de faktiskt står där, de lyser verkligen upp! Ha det gott. Ulrika

  SvaraRadera
 3. He-he :) Planlegging er ikke så lett alltid, for feilmerking er det mye av. "Hvit" klematis til det hvite bedet som viser seg å være lilla osv. Så får man heller være åpen for overraskelser. Blomster som gjør en glad er jo ikke feil. God helg!

  SvaraRadera
 4. Hi hi jag vet hur det är med färg! Jag älskar alla dess blommor men de ska ha "rätt" färg...så dumt egentligen. Dina tulpaner är underbara och visst blir man glad i hjärtat av dom :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 5. Ett riktigt äventyr med det där att beställa hem färger på det som ska blomma i rabatten :-) Men så fina tulpaner det blev. Lyser fint upp i rabatten och man blir glad ända in i själen när man tittar på dem.
  Önskar dig en fin Valborgsmässohelg !

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa