måndag 15 april 2019

Ett litet frömirakel inträffade
Åkte ut och in

Jätteverbenan var en stor favorit i trädgården i fjol även om just den här bilden är tagen i Stadsträdgården här i Örebro. I fjol var första gången jag drog upp den från frö och hade den i trädgården och i höstas tog jag fröer och hoppades på nya plantor nu till våren.

Redan i januari sådde jag dom och ställde ut i frysen några veckor för att sedan plocka in lådorna för att dom skulle gro vilket dom inte gjorde och en dag hittade jag gråmögel över hela ytan i lådorna. Jag rafsade bara runt lite så möglet försvann och till slut åkte lådorna ut i växthuset för att få lite kyla en gång till.

Miraklet inträffade

Trodde aldrig att dom skulle gro men närde en önskan att ett mirakel skulle inträffa vilket det också har gjort. Nu gror det som bara den och även dom fröer som hamnade långt ner i lådan efter mitt rafsande har grott och letar sig upp - hur det går för just dom får vi väl se.

Plantorna är väldigt små fortfarande och nu får dom stå kvar i växthuset tills det är dags för omskolning oavsett hur kallt det är om nätterna. Hitills har det gått bra och nu hoppas jag bara att dom skall växa ordentligt också så det verkligen blir plantor av dom små skotten.

Lila mot vaniljgult

I år hoppas jag kunna få ner jätteverbenan där jag hade tänkt att ha dom redan i fjol men då var det för torrt att gräva i rabatten när det var dags. Mot vårt vaniljgula hus tror jag den blir extra vacker och kommer att framträda lite extra.
Så roligt med egna sådder från egna frön

Det är så roligt när fröer man tagit själv gror - man känner sig som en del av en fantastisk process som kan skapa liv. Och i år har jag verkligen massor av fröer på gång - i köket under extra lampan frodas olika sorters kronärtskockor och en läcker solros som jag vill pryda trädgården med tidigt på säsongen. Alla färdiga för omskolning. Idag skall fler fröer ner i såbrätten som olika sorters tagetes, zinnior och gräs. Och sedan väntar massor av kryddor, sallad och mini leafs på sin tur.

Finns risk att hela växthuset dignar av sådder om några veckor - så roligt att se fram mot !
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

 1. Det er vel et av kjennetegnenepå oss hageelskere at vi ikke så lett gir opp frø som ikke vil spire. Jeg har mange små planter av kjempeverbena i vinduspostene, har aldri hatt dem før, så jeg er spent på hvordan de blir i hagen. Skulle så gjerne hasådd flere sommerblomster inne, men plassen begrenser det til noen få sorter. Ha en fin påskeuke! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 2. Haha, så fint: Vi gir sjelden opp et frø. Dessuten er kjempeverbena verdt å kjempe for :)

  SvaraRadera
 3. Härlig läsning och så fina bilder! Jag blir helt klart inspirerad. Numera sår jag en hel del blommor och grönt ute i växthuset medans det fortfarande är ouppvärmt och det mesta går bra. Många fördelar med det!
  Glad Påsk!

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa