fredag 17 juni 2016

Trädgårdsrundorna i NV Skåne - del 3. Den ultimata trädgårdenVi klev in och blev lyckliga

Nästa trädgård vi skall besöka är en fantastisk lummig grön oas. En trädgård att bli lycklig i. Under 42 år har paret som skapat den förverkligat sin trädgårdsdröm. Den här trädgården ligger bakom ett plank och går man förbi på gatan kan man inte ens ana att den här drömmen döljer sig där bakom.Skapad med varsam hand

I den lummiga grönskan som omger trädgården kunde man t.ex.  hitta en korggunga i en avskild vrå.

Det kändes som varje växt och varje liten detalj var vald med omsorg och eftertanke för att passa in i helheten och att man har skapat trädgården med en varsam och inkännande hand under årens lopp.
Stenkonst

Här ser man parets vackra köksträdgård som är uppbyggd i den klassiska formen med fyra kvarter. I det eleganta fågelbadet i mitten som är skapad av mannen i huset, Hans Eronn som också är stenkonstnär, badade fåglarna oavbrutet under vårt besök.

Står man i andra änden av trädgården är det fågelbadet man ser i siktlinjen och den enorma hortensiahäcken som omsluter sittplatsen. Den döljer också kompost och annat som alltid finns i en trädgård och som ibland kan vara svårt att veta var man skall göra av. Detta var en dekorativ lösning.
Köksträdgårdens inramning består av tegelstenar som är murade på en gjuten platta. Oerhört vackert och enkelt och harmonierar med miljön.
Hans konst återkommer på lite olika ställen i trädgården. Alltid lite diskret. Som här till höger med lökar skapade av kalksten.
Vacker stensättning

Stensättningen runt de olika rabatterna har paret löst på ett fiffigt och stilfullt sätt. Stenarna har en klack ut på gräset vilket gör det enkelt med gräsklippning och rensning. Jag såg lösa stenar som stod i komposthörnan och dom var väldigt vackra.
Här ser vi ytterligare prov på Hans stenkonst. Jättekottar som jag gissar också har medverkat i olika utställningar. På Hans hemsida finns ett galleri med hans stenkonst och vissa är också till salu.
Här ser vi en vacker sommarbuddleja som inte alls liknar fjärilsbusken med sina avlånga blomsterställningar.I den här trädgården samsades det formklippta med gräs och pionplanteringar. En skön harmoni.
Krukträdgården var placerad på den kullerstensprydda innergården - de flesta i rostiga kärl.
Alltså - jag blir mer och mer förtjust i fetbladsväxter. Vilken mångfald det finns och så tåliga.
Voffsingen intog sin favoritplats på stenen mitt på gårdsplanen och blev naturligtvis centralfigur för våra kameror en stund.
Önskar mig en vacker tunna igen till trädgården. Den gamla sprack efter femton trogna år ute i ur och skur.Så vackert med en slipad sten på en sliten träkubbe. Det krävs ett konstnärligt sinne och öga för att skapa den kombinationen.
De ljusgula skimrande tonerna fanns det gott om som här i det mjuka gräset som flankerade dammen.
Konstnärligt sinne förenar

Den här trädgården ville vi aldrig lämna. Den kändes som den ultimata trädgården. Den färdiga trädgården. Dit man själv aldrig når - utom i drömmarnas värld. Under en timme i Christine och Hans trädgård fick vi känna på och strosa runt i ett fantastiskt paradis, ett helt livsverk - stort tack !

Nu har vi tittat in i tre helt olika trädgårdar och det som slår mig är att det som förenar är ett konstnärligt sinne med helt olika uttryck. Spännande och fascinerande !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

14 kommentarer:

 1. Oj, så vackra trädgård och bilder...

  SvaraRadera
 2. Det här är en trädgård helt i min smak ! Gillar det lummiga, det konstnärliga, det strama samtidigt som det finns busiga och oväntade inslag i den att upptäcka :D Tack för att jag fick se den :) Nu kan man bygga och drömma vidare om en liknande..och jag har 20 år till på mig så det finns hopp ! Om Gud och ödet är med mig vill säga ;) Det är nog det som alla underbara och fulländade trädgårdar har gemensamt oavsett stil och inspiration..ålder...det tar låååååång tid att få det som man vill ha det..och trädgårdarna åldras och växer till sig med tiden :)
  Trevlig helg !
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Jag måste få tacka för denna "trädgårdsvandring". Det känns som du lyckats fånga trädgårdens karaktär väldigt bra, vilket ju inte är det lättaste. Superfin!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Skønne billeder - tak for kikket.

  God weekend

  Maria

  SvaraRadera
 5. Vilken trädgård och så många sidor den hade, det är ju olika var man än såg på dina kort,
  snyggt.
  Önskar dig en solig helg

  SvaraRadera
 6. Vilken resa ni gjort! Så inspirerande att se de olika trädgårdarna. Tack för att vi fick följa med:)

  Allt gott!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 7. Tack för att Du delade dina fina bilder från trädgårdsrundan, blir sugen på att besöka den nästa år!

  SvaraRadera
 8. Vilken underbar trädgård och vad fint du skildrar den! Tack!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Dear Isas

  Your garden is so beautiful! Thank you for sharing the photos!

  SvaraRadera
 10. Av de tre trädgårdar som du har visat oss så är detta min;Wow!Helt i min smak :)
  Tack för att du har låtit oss följa med på din trädgårds runda

  SvaraRadera
 11. Av de tre trädgårdar som du har visat oss så är detta min;Wow!Helt i min smak :)
  Tack för att du har låtit oss följa med på din trädgårds runda

  SvaraRadera
 12. Åååh, så vackra bilder! Och en sådan där kotte skulle man vilja ha!! Men de ser ganska tunga ut... ;-)

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 13. Denna trädgården vart helt klart min favorit bland de du visade. Precis en sådan so man själv skulle önska att åstadkomma så småningom.
  Ha det bäst. Åsa

  SvaraRadera
 14. Verkligen en helt fantastisk trädgård! Vet du om de ska öppet även på Tusen trädgårdar? Jag kommer att utgå från sommarstugan på Bjäre då, och hoppas att kunna se lite trädgårdar i den regionen! Kram Elin

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa