onsdag 8 juni 2016

Äntligen växer klematisen i växthusetNu har dom bråttom

För två år sedan planterade jag två stycken klematis i växthuset vid den långa stegen som dom skulle få klä in. Första och andra sommaren klippte jag ner dom rejält och i år växer dom så man nästan ser hur fort dom slänger sig uppför stegen. Kanske är dom rädda att jag skall komma med sekatören igen - hihi!
Dubbla vackra blommor

Den första att blomma är en Andromeda  - en tidigblommande klematis med enormt stora blommor som kan vara dubbla. Två har slagit ut och 8-10 st nya knoppar har bildats och är på gång - och jag är glad för varje knopp hon levererar.
Det roliga är att Andromeda levererar både dubbla och enkla blommor. När man sett de dubbla enorma blommorna tycker man nästan de enkla är lite väl enkla.
Ryktet säger upp till 2.000 blommor

Annars är det mest den småblommiga sena klematisen Sweet summer love som tagit den största platsen på stegen. Den är en småblommig klematis i röd/lila toner som kommer från den polska uppfödaren Marcynski. Den producerar mängder av små stjärnformade blommor i juli och augusti och även enstaka blommor ända in i oktober, dessutom är den doftande.

Det sägs att den kan producera upp till 2.000 blommor under en säsong - gissa om jag ser fram mot när den börjar blomma nu när den växer så det knakar !
Basilikan trivs också i värmen i växthuset

Den egenodlade basilikan doftar ljuvligt när man stryker med handen över de aromrika bladen och trivs också i värmen i växthuset. På den gamla snickarbänken som står mitt i solen trivs annars inga andra växter

Till vänster växer blandade sorten Basilico Misticanza di Basilico, i den höga burken thaibasilika och till höger Basilico Bolloso Napoletano - de italienska sorterna kommer från fröer från Franchi. Otroligt bra fröer med hög grobarhet. Stora påsar med mängder med fröer som räcker i flera år.

I dag har jag njutit av min lediga dag med sovmorgon och nödvändig shopping på Marieberg. Och när jag stod i hälsokostbutiken blev jag erbjuden gratis ansiktsbehandling - vilken var som en dröm. Precis vad man behöver efter en rusch i provhytter. Jag blev både avslappnad och len som en aprikos !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

4 kommentarer:

myrica sa...

Vilka vackra blommor, dom ser stora ut oxå.
Det är fint väder nu för våra växter, men jag hoppas att det ska komma lite regn, det skulle nog göra dom gott
Önskar dig en fin dag

Meta sa...

Det är ju inte alla klematisar man kan ha ute i det fria här i norden så vad bra att du kan ha dom inne i växthuset. Hos mig har några gått hädan men en ny är införskaffad och där den andra stod ska vi göra om så det får bli en ny sen efter den. Jag bara älskar de klättrande växterna. Det var till att ha tur då sånt hände inte allt för ofta få jag säga,
Ha en fin morgondag
Kram Meta

Rost och rädisor sa...

Väldigt lyckat med klematisen på stegen, men hur har du planterat dem. I golvet eller i urnor? Enkla och dubbla blommor på samma planta nytt för mig, så snygga.
Basilikan i tomatbukrarna också riktig fullträff! Jag kör med Bullens korv, men det retar inte vegetarianens aptit på samma sätt ;D
Ha det så gott
/Anette

Elisabeth sa...

Vilken härlig Klematis :D De dubbla blommorna är helt ljuvliga .. Jag tycker de är lite kinkiga jag :( Drömmer som säkert många med mig att de ska klä in mina portaler så att de dignar :) En av alpklematisarna jag köpte förra året gick ut i vintras, trots att den andra på andra sidan av portalen trivs och växer..konstigt ! Samma planteringsjord och förutsättningar även plats och en dog...hm...En ny är i alla fall inköp och har ersatt den gamla nu så vi får hålla tummarna :)
Kram
Elisabeth