torsdag 17 mars 2016

Miskantusgräset får stå oklipptTrädgårdsterapi med klipp

Idag har jag varit ute i solskenet i flera timmar och haft trädgårdsterapi. Alltså klippt ner perenner i perennarabatten. När lusten fallit på har jag slagit mig ner och lapat sol - helt UNDERBART.  Lite i taget kommer man sakta framåt. Fast det höga Glansmiskantusgräset får stå tills frosten lekt klart annars kan frosten gå ner i de avklippta rören och spränga sönder gräset.
Med åren har det blivit en stor rugge. Precis så som jag såg på handelsträdgården och drömde om. Den står ganska skyddat vid staketet i väldränerad jord och ser ut att trivas.
Vackrast är nog gräset på hösten när det vuxit hela sommaren, fått lite höstnyanser och brer ut sig i rabatten. Under september - oktober ståtar det med vackra plymer.

Lika högt som staketet

Plymerna har så läcker färg i rosabruna nyanser när de sträcker sig mot himlen. Gräset blir ca 180 cm högt (lika högt som vårt staket)  men när plymerna sträcker på sig kan det bli mycket högre. Hos mig har det varierat hur högt gräset blivit.


En nackdel att förlåta

På våren när man klippt ner allt blir det väldigt tomt i rabatten ett tag innan det fått upp farten och börjar växa igen. Dessutom blir det väldigt skräpigt innan nedklippning då långa, torra strån blåser omkring. Man har en väldig lust att bara kapa allt för att få bort det.  En nackdel man snabbt förlåter när det väl är över.
Tröstande tanke

Man har nästan svårt att tänka sig att när allt det här är nedklippt så kommer det att växa upp och bli så där vackert igen. En tröstande tanke. Nu innan allt kommit igång igen.

Virkad stolsdyna i trädgården

Stolsdynan har jag virkat av rutor och finns med i tidigare inlägg. Se HÄR . Inspirationen till dom hittade jag HÄR.

Nu får vi hoppas att solen fortsätter att vara på sitt allra bästa humör och ge oss sitt vackraste i helgen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

10 kommentarer:

Elisabeth sa...

Härligt att vi äntligen får börja så smått :) Låter du också klippet ligga kvar i rabatterna ? Har lite svårt för det då jag tycker det ser skräpigt ut men det blir ju finfin jordförbättring och gödning utav det..:) Så jag kanske måste tänka om..
Tack för lundtipsen har tagit del av länken :D Kanon !

Kram
Elisabeth

Sabelhagens Olivlund sa...

Jag har faktiskt klippt ner mitt gräs, det får bära eller brista:) Känner igen det såväl när alla torra strån blåser omkring, men som du säger så blir den snabbt förlåten:)
Ha det gott
Kram Maria

Meta sa...

Ja nu har jag bestämt mig, det blir ett sånt gräs i nya rabatten framför huset. Så fint på dina bilder. Ja nog är det härligt nu även jag har haft 2 dagar med sol nu. så skönt att kunna sitta ute och fika.
Håller alla tummar jag kan för att det ska vara fint i helgen, tänker på alla som jobbar också
Ha det gott i vårsolen
Kram Meta

Barfota i mossan sa...

Vilket fint gräs! Jag tror det var den sorten jag planterade en tuva av i höstas och jag drömmer om att få en lika fin rugge som du har. Den är verkligen vacker när den blommar på hösten. Kram Katarina

Luna Ek sa...

Oj har du varit ute i solen. Här har dimman legat tjock igen och snön har inte smält, tjälen ligger och nu börjar jag bli orolig att jag inte ska hinna göra något innan höftoperationen efter påsk. Vädret ska fortsätta vara kallt också.
Kanske till helgen att jag ska klippa ned det värsta även de höga gräsen oavsett.

Gillar verkligen färgen på din virkade sittdyna.
Kram luna

Händigakvinnan sa...

Ja, herregud det där gräset. Håller med om att det kliar i fingrarna om att få klippa ner det. De där långa bladen som far runt och slingrar in sig överallt. Men det är ju bara att ha tålamod - det är väl därför vi får ro i våra trädgårdar;)
Kram och trevlig helg

Grönskande drömmar sa...

Underbart med vårdagar i trädgården :) Hoppas på sol i helgen så ska det klippas ned perenner hos oss också ;) Vårt miskantusgräs kommer dock ryka under våren. Tycker det skräpar ned och brer ut sig för mycket. Men håller med om att det är vackert och vajar fint i vinden. Trevlig helg! //Victoria

Trädgård På Djupet sa...

Det är klart det kan stå kvar när det ser ut så! Mina har totalt ramlat ihop för länge sedan. Undrar om det är olika för olika sorter....Var hos Maria på Almbacken häromdagen och hennes stod lika fina som dina.
Vilken söt dyna! Det skulle kanske jag också kunna klara....

Fashions sa...

Hi there! I'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

Thyde Living sa...

Sikke en hyggelig blog - glæder mig til at følge med
God Påske