lördag 7 november 2015

Sagolika figurer och pelargoner med en unik historia
Barnsligt förtjust

Idag har vi varit på årets första julmarknad - i Julita. I Julita bor också Pettson och Findus och jag är barnsligt förtjust i både gubben, katten och alla små underfundiga figurer som författaren skapat. Man fick bara betrakta Pettsons snickarbod och huset från utsidan och det var som att kika in i ett jättestort spännande tittskåp !
Det var fantastiskt att få kika in i snickarboden för den såg precis ut som i böckerna. Kolla in de små stövlarna på pallen och de små husen på "jordgloben" - så fantasifullt !
Jag kikade förstås in i köket också med min kamera och ser man på - gubben hade visst bakat dagen till ära och julpyntat och tänt ljus.

Men var höll han hus och katten och alla figurerna var hade dom gömt sig någonstans ?
Gubben hade gömt sig väl

I finaste soffan vilade både gubben, Findus och mucklorna. Pettson själv upptäckte jag inte förrän jag kommit hem och gick igenom bilderna. Här var det också julpyntat med glitter och tomtar på bordet. I hörnet står trattgrammofonen som Pettson spelade "Till havs" på när Findus skulle lura grannens tjur i hagen.

Snart får man läsa de underbara sagorna igen för nästa generation som får upptäcka alla de små sagolika figurerna i Sven Nordqvists tappning och sköna humor. Vi läste flitigt de här böckerna när mina barn var små och det skall bli så roligt att få plocka fram dom igen.
Ett annat ställe på Julita som också var sagolik var pelargonutställningen i växthusen. Här fanns inte bara unika pelargoner utan också pelargoner med en unik historia.
Det var fantastiskt roligt att gå runt och ta del av alla små historier. De unika pelargonerna gick sedan i arv i generationer som vårdade plantorna och såg till att de frodades och överlevde.
Här fanns också pelargoner som var artbestämda innan 1878. De trivdes alldeles förträffligt i den här orangerimiljön med stora välvda fönster.
Trängsel runt borden

Sedan trängdes vi med alla andra besökare kring hantverkarnas och matbodarnas överdådiga bord även om det inte syns på bilden. Vi åkte hem med både korvar, choklad, julkärve och lite annat smått och gott att stoppa in i skåpen i väntan på julhelgen.

I kväll fyller jag favoritskålen med nya passionen tryffelchips, intar min position i skönaste fåtöljen och njuter av veckans bästa TV-program - Downton Abbey !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

9 kommentarer:

Meta sa...

Det var ett trevligt besök. lite bättre an bara julmarknads stuket, det är inte mycket till julkänsla nu med 10 grader varmt och ingen snö.
Pelargoners historia är kul att läsa.
Ha det gott imorgon
Kram Meta

Barfota i mossan sa...

Vad mysigt det låter! Vi var på Julita för 3 år sedan, på sommaren, och hälsade på Pettson och Findus. Då var vår son 5 år och det var mycket uppskattat besök, både för vuxna och barn :-)
Vi bodde i en av flyglarna på Julita och fick vandra fritt på området som vi ville, kändes lite lyxigt!!
Önskar dig en skön helg!
Katarina

Myntamania sa...

Julita är ett riktigt trevligt ställe att besöka oavsett årstid. Har aldrig varit där på julmarknad men efter att ha läst ditt "reportage" så vill man såklart inte missa den nästa gång!

Hälsningar Anna

HWIT BLOGG sa...

Åhh så roligt! Vem älskar inte Pettson och Findus? Helt underbara bilder du visar...
Så var helgen snart slut igen, ny vecka med nya utmaningar väntar!
Kram till dig,
Titti

Rost och rädisor sa...

Härlig miljö för julmarknad, fast jag har bara varit där på sommaren. Kan tänka mig att det blev en mycket trivsam utflykt. Också trevlig med pelargonier som har histora. Hjälmseryd och Komstad är inte alltför långt från mina trakter. Kan nästan se kvinnan framför mig med pelargonen på lasset.
Pettersson och Findus stugan så himla trevlig. Imponerad över att det gick att fota så bra.
Allt gott
Anette

Trädgårdstid sa...

Tryffelchips alltså - to die for! :-) Ny passion även hos mig och det bästa är att de inte alls går hem hos övriga familjemedlemmar!
Kram
Elin

Elisabeth sa...

Vilket mysigt inlägg du har gjort, Isa :D Jag blir varm i hela kroppen ! Jag älskar julen...med allt vad det innebär....men framförallt stämningen och när man får börja pynta...ååå...vad jag blir sugen på att börja men jag måste lägga band på mig någon vecka till ! Gillar inte att tjuvstarta för långt i förväg men måste ändå börja i tid pga min nacke. Orkar inte allt på en gång längre :(

Men vad det kliar i fingrarna nu :D Kanske ska köpa mig några hyacinter till helgen...eller...

Ha en bra ny vecka !

Kram Elisabeth

Miri Vandre blandt ege sa...

Åh, det sted ville jeg gerne besøge :)

Jenny sa...

Mmmm, downton abbey är verkligen veckans bästa stund. Nu när det är sista säsongen vill man liksom att det ska ordna sig för alla. Underbara Pettson och Findus, älskar bilderna i böckerna. Julita har vi besökt, men det var många år sen nu, mina föräldrar bodde i Katrineholm.