torsdag 19 november 2015

Binder krans i köksträdgårdenInvaderade planteringsbordet

Det har varit ganska varmt väder de senaste dagarna och jag har haft magont och illamående så stundtals har jag vistats ute i friska luften i köksträdgården för att må lite bättre. Mitt i köksträdgården står mitt gamla planteringsbord som nu blivit invaderat av enris, idegran och cypress.
Tanken med att ha planteringsbordet mitt i köksträdgården var ju att jag skulle stå där och fixa med växter vilket jag inte har gjort på hela sommaren. Men nu passade det alldeles utmärkt att bre ut sig över bordet med grönt klipp.
Det är så bra att börja förbereda kransen genom att  klippa massor med små korta helst fylliga bitar av riset som skall vara i kransen för det går åt mängder - mycket mer än man kan tro till en fyllig krans!
Här ligger småklipp av cypress eller thuja - tur att grannen behöver klippa sina vintergröna buskar varje höst så jag får till både kransar och zinkbyttor.
Struktur och nyanser

När man blandar tre olika sorters grönt bidrar alla med olika struktur och färgnyanser. Jag brukar alltid vrida enriset så att den ljusa sidan kommer uppåt i kransen.

Saknar vår jättehöga en (säkert 10 m hög) som blåste sönder för en del år sedan. Det var mumma det att bara gå ut i trädgården och klippa av gammalt enris med massor av bär. Dessutom bidrog den med väldigt mycket struktur till trädgården.
Inga barr i växthuset

Fantastiskt att man kan stå ute och binda kransar i november. Det är faktiskt första gången jag gör det. Annars brukar jag alltid dra in allt i växthuset. Sedan brukar rester ligga kvar ända till våren. Skönt att slippa det nu. Även om doften brukar vara fantastisk.
I år har jag faktiskt köpt lite pynt till kransen i blomsteraffären. Någon sorts prydnadsfrukt och en liten suckulent fick det bli - enkelt och naturligt.
Den är lite vild och rufsig min krans - precis som jag vill ha den. Är man amatör så är man!


Kanske blir det ett band också och ett återbesök i blomsteraffären för
en omgång till av frukter och suckulent innan kransen är riktigt färdig

Läkande kraft i november

Även om man inte kan tända ljuset i kransen tillför den ändå en del stämning. Känner mig ganska nöjd med mina timmar i köksträdgården och tänk att illamåendet kände jag knappt av under de stunderna. Visst har trädgården en läkande kraft även i november !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

10 kommentarer:

 1. Det blev en vacker krans. Det är ju bara så härligt att få vara ute med sånt där skräpigt göra, även om det är lite mysigt med doften i växthuset. Jag har inte gjort någon vinterkrans än. hoppas det inte kommer alltför mycket snö utan att jag hinner hämta både dikesgranar och ris innan dess.
  Ha en fin torsdag
  kram Meta

  SvaraRadera
 2. En krans helt i min smak! Så himla fin!!!

  Vilken trevlig plats du har att jobba vid också. I helgen ska jag minsann se till att göra lite julfint härhemma. Nu drar det ju ihop sig och den 1:a advent ska det ju bara vara klart.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 3. Snyggt jobbat Isa! I morse när jag tittade ut möttes jag av ett vitt landskap. Men det blev en sväng ut i trädgården och gräva ner irisen i skottkärran ändå...
  Hoppas att det inte blir för mycket bara för jag har inte hunnit ut i skogen för att plocka gran och enris än.
  Hoppas att du mår bättre. Önskar dig en bra dag!

  SvaraRadera
 4. Vilka fina kransar du binder och vilket härligt planteringsbord mitt i köksträdgården, tummen upp.
  Ser att du även har ett växthus att kunna vara i, ja hösten i år är toppen.
  Håller med dig om att på ditt vis är november en läkande kraft.
  Annars gillar jag inte gråa november ett dugg, säger alltid att då gå i ide.
  Må väl/ Eva

  SvaraRadera
 5. Vad vacker kransen blev! Riktigt fint med ljuset... Vilken bra idé :) Som du skriver så ger den känslan, pricken över i:er, även om ljuset inte är tänt! //Victoria

  SvaraRadera
 6. Vilken fin krans, helt i min smak! Hmmm... undrar om man skulle våga ge sig på en sådan...
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 7. Jamen så himla fin krans! Enkel och lite rufsig, precis så ska den se ut...Idegran är så vacker med sina små röda bär. dags för en skogspromenad tror jag :)
  Bästa fredagen till dig!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 8. Fina kransar. . . .ännu en gång har vi samma tema denna vecka utan att veta om det!!!
  Trevlig Helg
  Kram/syrran

  SvaraRadera
 9. Tycker allt är din krans är i proffsklass jag ! :D Annat med mina...hihihi...men det ska väl synas att det är hemgjort ! ;)

  Idag fick vi i alla fall lite sol :) Hoppas du kryar på dig !

  Trevlig helg !

  Kram Elisabeth

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa