onsdag 29 april 2015

Bumblebees - den klumpiga, livsviktiga hummande lilla varelsen !




Nyvaken, hungrig och STOR !

Nu förstår jag varför de första hummande humlorna på våren är så stora ! Efter att ha läst delar av boken "Galen i humlor" har jag fått en helt ny syn på humlor i allmänhet och drottningar i synnerhet. Vilka överlevare och kämpar - de stora humlorna är drottningarna som överlevt vintern som är ute och rekogniserar efter ett ställe att bygga på och hon är hungrig efter åtta månaders dvala !

Så viktigt att vi har något riktigt gott att bjuda henne på i våra trädgårdar så hon får en bra start. En mätt humla är bara 40 minuter från svält och måste hela tiden fylla på förrådet.

Visste du att drottningen bara parar sig en enda gång i hela sitt liv och att sädescellerna lagras inom henne och används nästa vår då varje drottning bygger sitt eget humlesamhälle. Hon producerar en kemisk signal som talar om för larverna att de ska utvecklas till arbetare. Nästa tillfälle är det dags för nya drottningar att födas och på så sätt växer samhället fram - så fascinerande !


Småfnissar och skrattar högt !

Boken "Galen i humlor" är skriven av biologiprofessor Dave Goulson på ett väldigt varmt och roligt sätt och jag småfnissar och skrattar högt flera gånger när Dave berättar om sina experiment som vetgirig nioåring. Boken blev en bästsäljare i Storbritannien utan en enda bild på humlor utom på omslaget.

Bumblebee heter den fluffiga, runda humlan på engelska där bumble betyder klumpig. Visst är det ett gulligt namn på den här livsviktiga lilla fumliga varelsen som betyder så mycket för vår egen överlevnad ?




Locka på humlorna !

I Sverige finns det ca 40 olika humlearter. I Storbritannien 26 st. När humlorna blir färre blir skördarna sämre, samtidigt som vi människor blir fler. Humlorna har en viktig uppgift vid pollineringen så vi kan plocka hallon, tomater, jordgubbar, blåbär mm i våra trädgårdar.

Det är viktigt att plantera växter som lockar humlorna till trädgården och som bjuder på livsviktig nektar för deras överlevnad (och vår!).

I min trädgård har jag har mycket solhattar och lavendel och till sommaren satsar jag på kryddväxter och gurkört i köksträdgården som humlorna gillar. Många krokuslökar till en hungrig humledrottning skall också planteras !




Bara befruktade drottningar lever vidare - vilket hårt liv !

I perennarabatten brukar humlorna hänga på den vita kransveronikan som växer strax intill solhattarna. Det är mest på sensommaren de samlas här och går man ut tidigt på morgonen sitter de fortfarande kvar och ser ut att sova. Kanske är det sista stadiet för på hösten dör alla humlor utom de befruktade nya drottningarna. Och på våren börjar kretsloppet om igen med en yrvaken hungrig drottning - vilken fascinerande värld !

Nästa gång jag ser en humla kommer jag att hylla henne för hennes styrka att överleva och mumla Bumblebees för mig själv för att det låter så gulligt - ett nytt mantra !

Tänk på humlan nästa gång du planerar nya växter i din trädgård så hjälps vi åt att göra den här planeten till en lite bättre värld - både för oss själva och för den kämpande klumpiga lilla humlan !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. På SVT-play kan man se en 50 minuter lång dokumentär om humledrottningens korta liv. Finns tillgänglig t.o.m. 4 maj DS.

7 kommentarer:

  1. Jag väntar med spänning på den boken.
    Tack för din ord ang utställningen.
    Du skall absolut torka nässlor och mala och ta lite varje dag. Särskilt om man har verk. Det finns flera spårämnen som kroppen måste lagra som inte finns i något annat än just nässlor. Tro det eller ej jag har botat min sjukdom med nässelte.
    Ha nu en skön helg

    SvaraRadera
  2. Fint inlägg om humlor. Köpte en humlebok för ett par år sen. Fascinerande läsning. Visst ser man på humlebumlena med en helt ny respekt.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  3. Det är så tråkigt att de är så få nu mot bara för nåt år sedan jag gör allt jag kan för att de ska trivas. de till och med bor under vårt hus. Hur det ska gå när det rivs får vi se då.
    det är bra att uppmärksamma de små godingarna
    Ha en fin och skön valborg.
    Kram Meta

    SvaraRadera
  4. Såklart måste vi värna om våra små söta humlor. Här försöker jag fylla rabatterna med vårblommor, men jag ska försöka få ner ännu fler till nästa år.
    Tack för ett intressant inlägg!
    Må så gott och ha en fin valborg

    SvaraRadera
  5. Vad glad jag blir över att läsa om humlorna och speciellt humledrottningarna. Som du skriver så är de ju faktiskt livsviktiga och förtjänar all uppmärksamhet de kan få. Dessutom är de söta och brummar så härligt, tycker jag.
    Trevlig Valborg! Anna-Karin

    SvaraRadera
  6. Tack för en fin text om våra surrande vänner. Imorgon planerar jag att tillsammans med barnen sätta upp ett humlehotell i trädgården.

    SvaraRadera
  7. Så intressant! Den boken blev jag sugen att läsa.Känns extra bra nu att jag sådde röd rudbeckia och 30 plantor väntar på att planteras ut:)
    Trevlig Valborg!

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa