lördag 6 september 2014

Höstrabattens kärleksmadame och stöttepelare!Stadig senblommande Madame !

Nu har Sköldpaddsörten kommit igång och blommar - det är skönt att ha någon perenn som står stadigt på hösten också - den här senblommande madamen blommar nu till frosten kommer. Jag hade tre plantor från början som nu har bildat en häckliknande plantering i perennalandet - så till våren får jag nog flytta en planta.

Jag vill ju ha sjok á la Leila på Jansro och ingen häck !
Herbstfreude - en höstlig kärleksvän !

Granne till sköldpaddarna står en annan höstblommande perenn - en älskad sådan den här tiden på året - kärleksörten. Den är vacker hela tiden från det gröna knoppstadiet till den slår ut. Just den här är av sorten "Herbstfreude". Låter lite som höstvän - en liten vän att hålla i handen om hösten - visst låter det härligt (fast det vet jag ju inte om det betyder - egentligen)?
Värkbruten och glad !

Annars har det varit fantastiskt sköna dagar i trädgården den här helgen - vi har nästan hunnit ikapp trädgården med gräsklippning, trimning och ogräsrensning. Jag bara njuter så länge det varar när gräset är nyklippt och kanterna trimmade - hela trädgården får liksom ett lyft då. Dessutom såg jag plötsligt alla ogräs överallt och mycket är nu rensat idag, fast en hel del återstår, men just nu väljer jag att bara se det som är gjort.

Värkbruten hasar jag nu runt och skall snart däcka i däckstolen i växthuset och bara ta det lugnt med ett glas vin efter makens goda grillade kyckling !


Väggvasen är loppisfynd och något jag börjat samla på !

Samlar på UE !

Gillar verkligen 40-och 50-talets vaser och framförallt väggvaserna som blivit en favorit i den gröna sköna färgen. Tror att den på bilden är Upsala Ekeby- fyndade 2 likadana i somras på Suckarnas gång i Simrishamn.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tack för alla fina och värmande kommentarer - blir såå glad för varenda en !
Kram/Isa

8 kommentarer:

Bettina Bäck sa...

Åhå, sköldpaddisar är ju fina! Jag har dissat dom när jag sett i plantskolan som tråkiga, de har sett så tufsiga ut där. Lite höstfärg, det där får jag omvärdera!

HWIT BLOGG sa...

Åh din trädgård, så makalöst blommig och vacker! Jättefina bilder också...
Nu hoppas vi på en solig söndag, eller hur?!
Varm kram,
Titti

Anonym sa...

Fina bilder och härligt med senblommande växter! (Herbstfreude = höstglädje). / Siv

Jannibele sa...

Duehode (som vi kaller den i Norge) er så fin. Jeg plantet den i år og håper den blir like stor og frodig som din. Som alltid vakre bilder hos deg Isa! Ha en fin søndag.

Jannibele sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rost och rädisor sa...

Jag gillar också sködpsfdsörten och extra fint blir det förstås med stora bestånd. Så gott att du nästan är ikapp i trädgården. Den känslan har jag aldrig men det känns hyggligt bra när gräset är nyklippt. Här är det rensning och beskärning av träd och buskar som gäller idag.
Kram Anette

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Så fint o trivsamt o skön känsla med nyklippt o trimmade kanter! Här slulle det behövas också. Det är jag som måste göra allt nu.
Så trimmandet har kommit på eftersläp, men vet känslan! :)
UE fina saker! :)

Tråkigt med din värk, vila o njuta måste man göra mellan varven! Vilket härligt sensommarväder vi har! :)

Ha det gott och ktya på dig! Kram :)

Eva Lundberg sa...

Tack! Sköldpaddsört var namnet!
Nu undrar du nog? Jo, jag fick tack vare ditt inlägg svar på en fråga som jag ställt många gånger de senaste 18 åren... Vad hette den där fina höstperennen som fanns i vår trädgård när vi köpte huset? Jag fick ett infall och flyttade den till en annan del av trädgården - och det gillade den inte... Vad glad jag blev - nu kan jag leta nya plantor!!!
Kram Eva, Tinibelli