lördag 13 september 2014

Höstfint bakom ruinen !
Dags för soffhäng för höstblommorna !

Nu har sommarblommorna gjort sitt i mormors gamla soffa bakom ruinen eller framför kanske man skall säga eftersom det är den här sidan man ser från vägen och när man kommer in genom portalen vid perennarabatten.

Så nu är det dags för höstblommorna att soffa till sig !
Blomning länge, länge !

Dahlian "Creme de Cassis" i zinkhinken har blommat större delen av sommaren eftersom jag drev upp den i kruka redan i våras, sedan flyttade krukan in i zinkhinken och blev kvar där medan systerplantan hamnade i rabatten framför ruinen utan föruppdrivning. Det är nog dahlian i rabatten som ändå är kraftigast och producerar flest blomknoppar just nu.

Dahlior är så tacksamma på hösten och står den i kruka/hink kan man ju ta in den under de första frostnätterna och fortsätta få blomning länge, länge !
Ljungen är ju närmast obligatorisk som höstblomma och finns ju i så många nyanser. Jag valde vitt eftersom jag vill hålla kruksamlingen ljus mot de rostiga små hinkarna.
Just nu ser mormors soffa ut så här men det kan snabbt ändras för rätt som det är får jag mina ryck och möblerar om bland krukorna i trädgården - en väldigt rolig syssla !
Minicyklamen är en annan höstfavorit som trivs bäst i lite kyla och inte på en varm fönsterbräda inomhus.
Jag vattnar min cyklamen med en isbit som långsamt får smälta ner och blir nätterna för kalla längre fram får den flytta in i växthuset.

Idag ser det ut att bli ytterligare en solig, härlig dag i trädgården - hoppas på att ett och annat fönster i växthuset blir putsat i dag och sen skall korsordet i kvällstidningen (som numer är morgontidning) lösas i däckstolen med tillhörande teestund och en liten tupplur skulle inte heller skada - en riktigt skön dag att ladda batterierna på med andra ord !

En riktig skön dag önskar jag dig också !
Kram/Isa


9 kommentarer:

Marina sa...

Smakfullt! Blev sugen på att fixa fint här också men det är inte riktigt väder för det idag och jag har inget hemma att fixa med heller. Kanske nästa helg.

Ha det fint!

Susanne sa...

Ljuvligt vackert med lite ny inspiration inför höst och kommande kyla.
Varm hälsning
Susanne

Piasofia sa...

Så fint du gjort på din soffa! Håller med om att det är roligt att möblera om sina krukor och det är även praktiskt att kunna flytta undan något som för stunden inte är så fint.
Må så gott!

Meta sa...

Så höstfint du har gjort det. Krukor är bar att kunna flytta hit och dit som man känner för.har bestämt att nästa år skall jag ha flera perenner i mina krukor de håller så länge.
Ha en fin söndag
kram Meta

Luna Ek sa...

Fint!
Bra tips med en isbit till cyklamen. Det ska jag testa. Jag är en av dem som föredrar att ha mina dahlior i stora krukor och en del av dem sätter jag ut i rabatterna så här års i tomma hål här och där. På så vis kan jag bättre hålla koll på sniglar och färgkoordination. Krukan brukar inte synas i allt det lummiga och helhetsintrycket av rabatten blir fin. När det blir kallt sätter jag bara krukorna mot huset så fortsätter de blomma ett tag till. Så har jag gjort ett par års tid. Rötterna blir lite mindre men är lätta att ta hand om sedan.
Blomningen blir lika intensiv med hjälp av vatten och lite gödning.
Fortsatt trevlig helg!
Luna

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Superfint!
Älskar mina dahlior så mycket att de kommer med i alla inlägg så gott som. :) jag blir inte less på dem.
Andra blir säkert det, men de gör så mycket för hela trädgården, där de står i hinkar, korgar etc.
Cyklamen har jag just köpt, ingen aning om hur det kommer gå, tycker precis nyss att de är jättefina!

Ha det gott, kram :)

Anonym sa...

Vilka härliga bilder! Verkligen inspirerande! Härliga kombinationer.

Fröken Grön sa...

Du har verkligen sinne för härliga saker och att göra härliga arrangemang! Mysigt där vid din ruin.
Smart att "vattna" med isbit. Det ska jag lägga på minnet.
Må så gott!

Carina/I Vått och Torrt sa...

Finfina bilder och arrangemang som vanligt! Det där med isbiten var smart! Den idén snor jag!
Ha det gott!
Carina