måndag 8 september 2014

Doften av Sweet Summer Love ända in i oktober!Snart blommande stege !

I höstas fyndade jag en gammal, sliten trästege som var precis lagom lång för att stå i växthuset. Tanken och drömmen var att plantera ett Blåregn vid dess fötter, men när jag läst och sett hur stort rotsystemet kan bli på ett blåregn och hur mycket arbete det är med att klippa in grenarna sansade jag mig lite. Av en slump planterade jag två st klematis istället - bara för att testa hur det skulle funka.
Kan producera upp till 2000 blommor under en säsong !

I går när jag satt i däckstolen upptäckte jag plötsligt små, små blomknoppar i Sweet Summer Love. Så nu ser jag fram mot när dom spricker upp och börjar blomma. Plantan kanske inte ser mycket ut för världen på bilden men för mig är det bara ren glädje att den tagit sig och fortsätter växa. Egentligen ska man väl klippa ner den till 50cm och ta bort alla knoppar första året så plantan utvecklar rotsystemet istället för att kunna blomma rejält nästa år men det har jag inte hjärta att göra. 

Sweet Summer Love är en småblommig klematis i röd/lila toner som kommer från den polska uppfödaren Marczynski. Den producerar mängder av små stjärnformade blommor i juli och augusti och även enstaka blommor ända in i oktober, dessutom är den doftande.


Den andra klematisen är en Andromeda - en storblommande skönhet i rosa och vitt som blommar i maj, juni och igen med enkla blommor i september. Det kom en blomma på försommaren så kanske har jag tur att den kommer igen nu under september. Andromeda kan bli 8 meter hög så stegen kanske blir inklädd med härlig blommande grönska de närmaste åren - dessutom avlöser de olika klematisarna varandra i blomningen !

Sedan kan jag sitta i däckstolen och dofta på blommorna ända in i oktober !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

10 kommentarer:

Pilgrim sa...

Vilken vacker klematis! Bara namnet får mig att vilja köpa den. Stegen är klockren och nu vill jag göra klart vårt växthus så jag kan få leta grejor att ha där inne :-)
Kram Hélena

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Tack för din kommentar hos mig, jättebra o fina tips på senblommande!

Låter underbart hos dig, allt! Namnet bara det! :)
Jag har sökt efter just en sån där sliten gammal stege, men alla verkar vara förbrukade häromkring.
Men rätt som det är så kanske jag hittar någon!

Ha det så skönt i ditt mysiga växthus, kram Ewa :)

Meta sa...

det låter som om du skulle få det ännu mysigare i ditt fina växthus.
Spännande att se hur de ser ut blommorna du valt.
Ha en fin vecka
Kram Meta

Aquilejans sa...

Vilket fint och mysigt växthus du har!

Nette sa...

Sikke en god idé at få klematis til at klatre op af den fine gamle stige. Jeg kan godt forstå din glæde over at opdage knopperne, og håber du vil vise billeder, når de springer ud.

Villa Vårgatan sa...

Så härligt med klematis som blommar så här dags! Håller med dig om att det är ett underbart namn. Vacker klätterställning. Jag ser dig framför mig i den sköna däckstolen.

Kram Eva

Rost och rädisor sa...

Superläcker klematis. Är svag både för småblommiga och den färgen. Kommer ju att bli hur fint som helst i stegen.
Allt gott
Anette

Mariette sa...

Fantastiskt fin klematis. Skulle nog passa hos mig också. Jag planerar för fullt en ny del av trädgården.

Drömgården sa...

En sån annorlunda klematis. Färgstark, rikblommande och vacker! Häligt! Vet du vilken härdighetszon den har?
/Kitty

Solstrimmor sa...

Bara namnen gör ju oss riktigt lyckliga! Nästa år har du stegen full av klängande skönheter! Jag njuter av ditt växthus och kan inte se mig mätt. Hoppas du/ni kan njuta där länge än!

Ha en fin tisdag.
Kramar från Eva-Mari