tisdag 15 juli 2014

Blå - en färg som bryter igenom !
Jag bestämde mig redan förra året - att inte sätta några blå lobelior - bara rosa och lila. Det gick sådär för när de lila lobeliorna jag sått började blomma var varenda en blå !

Är det fel på fröerna nu för tiden eller har jag blivit färgblind med åren kan man undra ?
Det fick bli en installation med blå inslag på det gamla trädgårdsbordet när blommorna slagit ut. Den nötta slitna hinken med text kommer från Ceasars trädgård.

.


Till nästa år har jag gett mig själv ett löfte - att inte så några lobelior alls. För egentligen är det vansinne att så själv när de inte kostar många kronor per planta i rätt färg på en handelsträdgård nära mig.
Det högväxta i den svarta gummikrukan där inte knopparna syns är paradisblomster "Colour Fountain Mixed" från Mr. Fothergills. Jag sådde massor i våras och endast sex st kom upp och plastbaljan med sådderna stod kvar och ibland vattnade jag lite för jag trodde att jag sått nya fröer ( minnet igen ).

En dag var lådan full med små skott (efter åtskilliga veckor) och nu finns paradisblomster lite varstans i trädgården. Det är alltså en växt som tar god tid på sig att gro och som det är värt att vänta på.
Här får knopparna också vara med på bild. Nyanserna är vit, rosa och lila - precis de färger jag vill ha i trädgården. Paradisblomstret blommar ända till hösten och det skall bli kul att se hur plantorna utvecklar sig i landet runt huset och i perennarabatten.
Den svarta gummikrukan är verkligen användbar - jag hittade mina på rea på MIO för några år sedan. Den funkar lika bra att ha inne med garner och virkningen i som ute att plantera i. Den är tålig också - en bra egenskap i den här trädgården då den stått ute hela vintern utan att det syns !

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

18 kommentarer:

Ellinor Häggström sa...

Precis som vanligt - alldeles förtjusande fint. Du har öga för detaljer du. Jag älskar den blå plåthinken förresten!

När det gäller lobelia har jag gett upp frösådderna. Mest för att jag verkligen aldrig har lyckats! Fattar inte varför, men det vill sig bara inte. :-) Fast plantskola funkar fint.

Ha det riktigt bra!

Gunnhild Bårdsnes sa...

Nydelige bilder og kjempe fin blogg! Du er virkelig kreativ! Og gratulerer med 2.plassen på blogglisten!

Meta sa...

Lobelia är jag trött på har inte köpt en enda i år.Få se hur det blir nästa år. Din gummikruka är så fin med de små blå blommorna i.
Önskar dig en fin sommardag i morgon
Kram Meta

Rost och rädisor sa...

Fin installation som alltid och kul hink.
Jag tror det är fel på fröerna nu för tiden och det blir bara värre och värre.
Sådde borstnejlikor för två år sen som skulle vara svarta och nu när de började blomma var det olika rosa nyanser vilket jag redan hade så nu vet jag inte var jag ska göra av alla. Solrosorna som skulle vara svarta kommer i alla möjliga röda nyanser liksom dahliorna i storpack. Tröstlöst.
Ha det bra
Anette

Bettina Bäck sa...

Ehehe, skönt att det inte bara är jag som har lite problem med minnet. :-) Du tycker inte att de där gummiprylarna har en läbbig doft? Jag har sniffat och sniffat på dem i butikerna men avstått pga den.

Ruben sa...

Jag tycker din lobelia är jättefin. Tycker du skall fortsätta att så, jag blev faktiskt själv lite sugen på att prova. Härligt att det gröna bladverket framträder och att den inte bara är en blå kluddelutt!

Ha det gott!
/Ruben

Anonym sa...

Isa!
Återigen ger du oss kraft och inspiration att " påta" vidare i våra trädgårdar.
Har dock tänkt som du att frösådden får minska till nästa år. Små plantor tar lika mycket tid att sköta om som små bebisar! Men ack så roligt det är att få glädjen att njuta av växtligheten när de väl är uppe. Sådde en påse med Blomman för dagen tidigt i våras. Hon blommar nu utmed en hel husvägg och ger oss nya " juveler" varje dag.
Ha det gott!
Mvh
Susanne

Hon som talar med blommor sa...

Vackert med de blå också! Men jag håller med dig, det är förvånansvärt ofta det blir en annan färg på det man sår. Stor sommarkram /Carolin

Luna Eks Trädgårdsblogg sa...

Inget fel på ljusblå lobelia, men det är långt ifrån lila och rosa. Fast det fixade du ändå fint. Jag köper så billigt att det inte lönar sig att så sommarblommor till krukplantering själv, men mycket annat för rabatterna sår jag. Jag har också märkt att färgerna på det frösådda ofta inte blir som det står på påsen numera. Förr kunde det hända också vad gällde barrotade rosor. Alltid lika förargligt dock.
Ha en bra sommar!
Luna

Anonym sa...

Vilka vackra bilder du har, i detta inlägg och övriga. Roligt att få se lite av Sardinien, har aldrig varit där. Gummikrukor var något nytt för mej. Ha det bra i sommar!

Anonym sa...

Har hittat in till i sommar, vad mycket fint du har. En riktig inspirations källa är du och din make. Lobelia från plantskola kan man inte lita på, köpte endast vit kant och häng lobelia. Men nu när den blommar är en tredje del blå, de har väl inte tvättat händerna mellan färgerna. Snyggt nej? Kanske man skulle klippa av? Kram Ann-Kristin

Linda sa...

Jeg elsker blått, og kan ikke få for mye av det:) En herlig farge:) Nydelige bilder:)

silk flower arrangements sa...

Jeg elsker måten du beskrev dette blogginnlegget. det var utrolig å lese din nydelig stykke arbeid.

HWIT BLOGG sa...

Ja jag råkar alltid ut för samma sak...sår en färg och får en annan!
Nåja, din blåa hörna är så vacker och jag gillar hinken skarpt!
Ha nu en solig helg...
Sommarkram,
Titti

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Håller med du gör det så vackert! :)

MirandaMaräng sa...

Grattis syrran till 2:a platsen i "Årets Trädgårdsbloggare"!! Jätte roligt!
Kram
MirandaMaräng

Millas Trädgård sa...

Jag måste nog ändå säga att din blåa installation blev jättefin! Men kan väl hålla med om att det är mycket jobb att så när det går att köpa för en billig peng även om det känns roligt att ha "fixat" det själv. Jag sarsade på vita lobelior i en kruka i år...men hälften visade sig vara lila...
Kram Milla

Eva Lundberg sa...

Ja lobeliorna kanske kan vara bra att köpa färdiga! Det blir inte alltid som man tänkt sig när man sår...
Jättekul att jag hittat din fina blogg idag! Här finns verkligen mycket fint att se och intressant att läsa om.
/Eva, Tinibelli