tisdag 29 oktober 2013

Hur såg det ut innan ruin och växthus?En titt bakåt i tiden !

Idag tänkte jag visa hur det såg ut i trädgården innan växthus och det riktiga ruinbygget. På bilden sitter katterna på det som var första upplagan av ruinen ... den som inte var murad och inte höll så länge utan rasade. I bakgrunden där pallkragarna skymtar står växthuset idag !
Här var det kaos i trädgården .. den rasade ruinen ligger i högar - jättetunga högar ! Vi vaknade av braket en mörk natt. Efter 2 sådana brak fick jag nog och kände att nu var det dags att göra det på riktigt !
Nu är det på riktigt !

Här har det riktiga ruinbygget påbörjats med proffshjälp av en släkting sommaren 2009 - de stora, tunga stenarna är spridda över gräsmattan för att lätt hitta rätt sten till rätt plats.Stenarna fanns redan i trädgården och låg tidigare som en mur på framsidan och runtom tomten. När vi gjorde om muren på framsidan sparade vi stenarna för framtida behov.

Fortfarande finns växthuset bara i mina drömmars värld även om vi samlat fönster och dörrar sedan några år som vi staplade i förrådet och som jag gick ut och stirrade längtansfullt på och nosade på ibland för att mata drömmarna med lite näringslösning för att hålla dom vid liv.
Ur kaos kommer ordning !

Vår kaosartade baksida efter köksrenovering 2008. Det är jättekul att se den här bilden idag - då ser man att det verkligen hänt saker i trädgården. Idag inramas uteplatsen av en thujahäck till höger och ett staket till vänster. Portalen är gulmålad precis som huset och staketet runt tomten och genom portalen ser man växthuset !
Bort med det gamla !

Här skall det byggas växthus ! Sandlådan och pallkragarna skall bara bort först - teglet till golvet är redan på plats (läs om den resan HÄR). Jag vet inte hur många gånger jag varit ut och mätt upp för huset och slagit ner plintar för att få ett hum om hur det skulle stå och affirmera i mitt huvud hur det skulle kunna se ut !

Grannen satt under växthusbygget upp ett plank från sitt hus och förbi sitt förråd så all insyn försvann från det hållet - jippie !.
Äntligen är grävaren på plats - den regnigaste dagen i maj 2010 på mannaminne. Växthusresan har börjat på allvar !Yngsta sonen med kompisar slet som djur med att skjuta leran i skottkärror från grunden till en lastväxlare ute på gatan - ett lerigt jobb. Vid lunchtid fick dom leriga stövlarna stanna på trappen - några timmar senare är killarna leriga från topp till tå - dagens hjältar!
Vem har sagt att det skall gå lätt ?

Grunden färdiggrävd och avvägd, elkabel framdragen och gräsmattan är helt sönderkörd - en trädgård i total kaos. Sedan regnade det hela maj så grunden var som en översvämmad bassäng och hela växthusbygget blev försenat flera veckor. Vi fick gräva en kanal från grunden ut till en brunn på gatan för att leda bort vattnet - vem har sagt att det skall gå lätt ?!

Fortsättning följer !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa7 kommentarer:

Sofia sa...

Ja, oj vilket jobb!!!
Men så blev det ju också kanonfint!
Kram kram!
Sofia

gittan sa...

Åh, jag minns att jag följde ert växthusbygge här då. Ni hade det verkligen inte lätt med allt regnande men det blev så fint!

Meta sa...

Såna där stövlar känner jag igen från vårt grävande och nu skall det visst upprepas igen.
vad kul det är att se tillbaka på allt man gjort. Då känner man sig tacksam att allt blev så bra.
ha en fin dag
kram Meta

Sabelhagens Olivlund sa...

Spännande att få följa trädgårdens förvandling. Ett jättejobb som belönade er dubbelt i slutändan när allt blev så fint.
Trevlig kväll
Kram Maria

Fröken Grön sa...

Roligt att se alla före-bilder!
Värdefull dokumentation, för man glömmer så lätt hur mycket jobb man faktiskt har lagt ner.
Må så gott!
/Anna-Karin

Meta i Falun sa...

Så härlig bild på leriga stövlar. Det här är trädgårdsarbete på riktigt.

Christina sa...

Också blev det så bra till slut! Vilket arbete ni la ner!/lila-Christina