lördag 31 augusti 2013

Mer italienskt än så här blir det inte !Nu mognar dom !

Nu mognar tomaterna i köksträdgården i en rasande fart .... jätteroligt ! Det är första gången jag verkligen satsat på tomater på allvar och vårdat dom från frö till färdig planta.

Två italienska sorter från Franchi och en svensk vanlig hängtomat fick det bli - nu blev det massor med plantor så jag har gett bort till höger och vänster också. Nästa år måste jag ransonera mig - hoppas jag kommer ihåg det då !Efterlängtad tomatsås !

Ända sedan jag satt fröna har jag sett fram emot en äkta italiensk tomatsås till pasta eller en stenugnsbakad pizza på grillen och nu är det verklighet ! Hittade ett recept av Paolo Roberto och mer italienskt än så här är svårt att få utan att vara i Italien - till och med basilikan är egenodlad med fröer från italienska Franchi.

Tomatsås

1 kg mogna tomater
2 msk olivolja
2 hela vitlöksklyftor
2-3 basilikastjälkar med blad
1 tsk salt
½ - 1 krm svartpeppar
1 nypa strösocker
8 hela basilikablad att garnera med

Först kokar man upp vatten och stjälper i alla tomaterna i det kokande vattnet. När en tomats skal börjar rulla upp sig tar man bort kastrullen, häller av vattnet i ett durkslag och spolar kallt vatten på tomaterna. Skala alla tomaterna. Gröp ur kärnorna med en sked (hoppade jag över) och skär fruktköttet i bitar.

Värm upp olivoljan i en kastrull, lägg i vitlöksklyftorna och låt dom fräsa varsamt i oljan utan att de får färg. Tillsätt tomatbitar, basiliastjälkar, salt, peppar och socker. Låt såsen koka 15-20 minuter på svag värme utan lock. Ta upp och kasta vitlöksklyftorna och basilikastjälkarna. Nu har du en jättegod tomatsås !All vattning i sommar var värt det !

I går kväll njöt vi av stenugnsbakad pizza från grillen i växthuset med levande ljus och ett glas rött - det är då man känner att all vattning i sommar har varit värt det !

Tack för alla synpunkter om att använda andras bilder på sin blogg - det råder väl inget tvivel om att upphovsrättslagen gäller - även om det är svårt att efterleva den på nätet.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

Meta sa...

Oj så många fina tomater du har det är härligt att minnas den smaken i vinter.
<ha en fin söndag
Kram Meta

Emilie sa...

Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Hittarecept.se