torsdag 1 november 2012

Frörikedom att dela med sig av (och som kom av sig !) !!Överraskad av tagetes !

Tänk att sommaren 2012 skulle bli den sommaren när jag började älska Tagetes ... livet är fullt av överraskningar och man blir aldrig för gammal för att öppna sitt hjärta för nya uppstickare som vill visa vad dom går för!

Nu kan jag inte tänka mig sommaren 2013 utan mina nya favoriter ! Dessutom har jag fått fröer till Linnétagetesen av en bloggvän, tack snälla Eva-Mari .. så det kanske blir ytterligare en tagetesfavorit nästa sommar !


Sååå många fröer det kan rymmas i en frökapsel !

Den småblommiga gula har jag inte hunnit rensa så mycket fröer av än .. men den storblommiga gräddvita  Vanilla gav mig verkligen ytterligare en överraskning !

Waaoo .. så många fröer det kan rymmas i en frökapsel .... och jag som betalade 14kr för ynka 6 st fröer i varje påse i våras ... vilken utdelning det blev på den insatsen i slutänden !
Passar överallt i trädgården !

Jag har haft den lite överallt i trädgården ... i zinkhinkar i rabatten runt huset tillsammans med gräs har den stuckit upp sina vackra gräddvita stadiga huvuden .....
... liksom i kruka i öppningen i ruinen. Där har den blommat hela sommaren ända till frosten tog den för några veckor sedan .... dessutom har jag haft den på framsidan och i köksträdgården !


Visar alltid sin bästa sida !

Ständigt har den satt nya knoppar och alltid visat sin bästa sida ... den har precis dom egenskaper man vill att en riktigt älskad sommarblomma skall ha!

Jag tror att det var hos Annika Christensen jag såg den först, antingen via hennes sidor i AoT eller på hennes blogg Naturliga Ting. Nu har jag även sett att Claus Dalby har den som en favorit i sin trädgård. Se inlägg HÄR !


Maila mig din adress !

Det blev inte så många frökapslar som gick att rädda pga allt regnandet ... men tillräckligt många ändå för att kunna dela med sig av ... 10 fröpåsar tänkte jag skicka ut till bloggläsare!

De 10 första som mailar mig sin adress på isastradgard@hotmail.se får en fröpåse med ca 15 st fröer i !

Lycka till !
Ha det så gott alla !
Kram/Isa

PS1). Jaa, det blev fröutdelningen som kom av sig kan man säga när jag läst första kommentaren till inlägget ! Det verkar som Vanilla är F1-hybrid och den kan man inte ta fröer av för då kan avkomman se ut hur som helst ... jag hade ingen aning om att Vanilla var en F1-hybrid ... ledsen att det blev pannkaka av den goda tanken och vilken tur att jag inte hann lura någon ! DS

PS2). MEN ... som Berit skriver i sin kommentar .... man kan ta fröer från den ändå .... man får inte kalla den Vanilla och den kommer inte att bli en exakt kopia av sin mamma ... men det kan bli en spännande sort ändå !! Så vill du ha en spännande sort som INTE heter Vanilla utan blir en överraskning och en helt egen sort så maila mig gärna ! DS

5 kommentarer:

Madam Rosa sa...

Hej! Vanilla är ju en F1-hybrid, den kan man inte ta fröer av! Tyvärr, jag har också haft den i min trädgård i sommar.
http://www.odla.nu/fragor-svar/f/frosadd/f1-hybrid-pa-fropasarna

Men tanken var ju god!
Åsa

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej Isa!
Så himla roligt att läsa att du har blivit tagetesfrälst. :) Älskar också tagetes. De är ju så himla tacksamma. :)
Kramar!

Anna Vattenkanna sa...

Välkommen i klubben VSÄT - Vi Som Älskar Tagetes. En helt fenomenal blomma och det finns ju så många olika sorter så alla borde kunna hitta en favorit. Jag blev så glad då jag läste att du fått linnétagetesfröer av Eva-Mari - hon fick fröer av mig förra hösten så nu sprids denna underbaraste av alla underbara tagetessorter i vårt avlånga land. Så roligt och Linné jublar nog i sin himmel :-) Du kommer inte att bli besviken på denna buskiga, sirliga och lite vilda sort.

Kram

Anonym sa...

Jo men kan ta fröer av den!!!! Men det är inte säkert att fröplantan blir lik mamman och man får inte kalla den Vanilla det är det enda faktiskt!!! Så visst kan du dela ut fröer av den om du vill:) Kan bli en spännande mix faktiskt:)
Ha en uderbar dag!!
Berit /My rented garden ( är hos prins och prinsessa idag ch inte på min egen dator)

Vårt röda hus sa...

Men så spännande... livet i en fröpåse kan man inte riktigt förutse!
Tänk, vi blir fler och fler som blivit tagetesfrälsta och det är så roligt att denna bortglömda rynka-på-näsan-blomma får kliva fram och ta plats igen!

Ha en fin allhelgonahelg.
Kram Eva-Mari