måndag 18 juni 2012

Läckert med många och stora !Stora och många skall det vara !

I helgen har vi varit på Dalavisit och på vägen hem gjorde vi en avstickare till Bäsna Trädgård. Det första jag fastnade för var det här fruktträdet med de många blå glaskulorna !

Så läckert när det var så många och såå stora ! Själv har jag haft flera mindre och då har det inte blivit samma effekt !Trädgårdskonst överallt !

På Bäsna trädgård finns statyer och trädgårdskonst precis ÖVERALLT .... tyvärr hann jag inte vara där lång stund förrän himlen öppnade sig och regnet formligen vräkte ner ! Tur att det fanns flera små växthus att krypa in i då och ta skydd !Återvänder gärna .... när vädret är bättre !

Sittplatserna var många och kreativa .... en solig dag måste det vara underbart att ströva runt och titta på allt fint och äta pelargonkaka på en av de mysiga sittplatserna !  Den rostiga cykeln väckte HA-begäret ... en SÅN vill jag ha i min trädgård ... precis en sån !

Det fanns en trollstig för de allra minsta (som jag också gick!) med trollhus och roliga figurer .. för en vuxen kändes det kanske som det blev LITE för mycket med alla figurer till slut..

Några växter hann jag aldrig köpa pga av regnet och att besöket avslutades så abrupt kändes lite snopet !


Vattnäs Örtagård !

Innan Bäsna stannade vi till vid Vattnäs Örtagård och där bland rosenbuskarna hade en liten blåmesunge landat ! Den var så otroligt söt och satt faktiskt kvar fast jag gick alldeles nära på stigen ... efter några omtagningar tittade den äntligen åt rätt håll och fastnade i rätt pose på bilden !Oj, så mycket det finns att lära om örter !

I Örtagården slog en fantastisk doft emot en .... och jag blev så inspirerad till vad som skall få flytta in i det pågående köksträdgårdsprojektet hemma i trädgården ... kanske blir det mer en doftande örtagård än köksträdgård .. massor med lavendel har ju redan flyttat in! 

Maj Lis Burtu som driver Örtagården hemma hos sig tog emot och guidade runt bland alla fina ört- och blomplantor som fanns till salu i växthusen. Med hem kom blå isop, citronbasilika, spansk körvel, oregano och flera olika dubbelblommande aklejor ..... jag tror det var körveln som blir en stor buske och som man kunde plocka blad av och lägga i sockerkakan. Man häller upp halva smeten i formen ... lägger ut ett lager med blad i smeten och häller på resten. Härligt stark honungsdoft !

Den här busken som var jättestor hade en otroligt härlig stark honungsdoft, blommade hela sommaren och blev vackert höströd på hösten och sedan klippte man ner den som en vanlig perenn på våren. Tyvärr glömde jag totalt bort namnet .... någon som känner igen den ? Skulle gärna vilja ha den i trädgården !

Tänk att vi redan har kommit till midsommarveckan ... och snart väntar ledighet ... härligt !!
Ha det så gott !
Kram/Isa

6 kommentarer:

Sofia sa...

OJ, SÅ MYCKET FINT!
FÖRSTÅR ATT DU BLEV INSPIRERAD...
KRAM KRAM
SOFIA

Ninnis sa...

Så härligt med en inspirationsrunda...=)
Gillar buddan helskarpt !!

Tror att det kan vara en slags spirea...??

Kram Ninni

samson sa...

kul med insperationsresor
ha det så gott
maggan

Merja sa...

Fina platser du besökt. Tråkigt med regnet dock!
Kul ang. spanska körveln. Hade ett inlägg om den för ett tag sedan. Ska prova att baka snart:)
Ha det gitt!

Fröken Grön sa...

Vi besökte Bäsna förra sommaren och blev också inspirerade av allt fint som fanns att titta på där. Vi hade bättre tur med vädret och kunde till och med fika där ute bland allt det gröna sköna.

Passar på att önska dig och de dina en fin midsommar!
/Anna-Karin

Snäckskalsdalen. sa...

Vilken otroligt gullig fågelunge, så ruggig och söt, man blir ju alldeles knäsvag.
Och nu får jag upp på vinden och rota i julgranskulorna, så fint det var med dom blå kulorna i trädet!
Och vilka underbara bilder, synd vädret var vresigt!
Agneta kram