söndag 31 juli 2011

Trädgårdsabstinens och näbbmöss som närmsta granne !


Åhhh ... trädgårdsabstinensen var enorm redan efter 3 dagar i fäbodstugan i Fryksås i Dalarna .... visst var utsikten oerhört vacker och naturen storslagen, men guuud så jag saknade mitt växthus och trädgård !

Visst är det oerhört nyttigt att åka iväg så där och byta miljö ibland så man ännu mer uppskattar vad man har hemma !?

Efter en vecka i en liten timrad fäbodstuga med en storstuga som är både, kök, vardags- och sovrum och där sängarna är sådana där typiska fäbodsängar ni vet ... inbyggda i väggen med förhängen där man ligger och kippar efter andan kl. 3 på morgonen när syret tagit slut ... är man oerhört glad när man får åka hem och sova i sin egen säng ... för att inte tala om hur mycket man uppskattar rymden i köket (som dessutom har både UGN och DISKBÄNK.... det ni !) och ytorna i huset !


Vår närmaste granne på fäboden var en näbbmusfamilj som bodde under trappen ... eftersom det var så varmt fick vi lov att ha dörren öppen och turas om att vakta så ingen objuden musgäst skulle smita in. Tur att man slipper sånt hemma !

Fryksås är en väldigt gammal fäbod .. med anor från 1500-talet ... idag finns både hotell, pensionat och Smidgården med fäbodrelax på fäbodvallen. När jag var ca 5-10 år brukade vi åka upp till Fryksås och åka skidor och dricka varm choklad med limpmackor med prickig korv på ... att det var MÅNGA år sedan nu .. förstod jag när jag inte ens hittade backen där vi brukade åka ! Herregud vad åren går !!

Passade på att boka in massage på Fäbodrelaxen och det var helt underbart !! I ett gammalt ombyggt timrat stall finns nu en liten mosaikklädd pool med relaxavdelning och går man spiraltrappan upp kommer man högst upp i byggnaden med en helt underbar utsikt där man kan få massage eller ta ett lerbad i det vackra kopparbadkaret. Magiskt !


När vi landade hemma i går så langade vi in all packning och sen gick jag raka vägen ut i trädgården och tillbringade resten av dagen där för att stilla min trädgårdsabstinens ... LYCKA !! Brukar du göra likadant när du varit borta ?

Det var underbart att få klippa bort överblommat och pyssla med blommorna igen .... vad mycket det hinner hända när man varit borta en vecka !


Nu blommar luktärtorna för fullt (det gjorde dom inte innan jag åkte) och sprider sin goda doft och dom är ju så underbara att klippa av och ta in i små doftande buketter !

Visst har vi tur vi som har lyckan att äga en trädgård ?!

Kram/Isa

10 kommentarer:

Marianne sa...

Så är det med oss trädgårdstokar! Var bortrest förra helgen men har ännu inte "kommit i kapp".

Helén sa...

Javisst för man abstinens...hihi, och där du har varit så verkar det ju inte finnas vilda blommor äns, trots att det såg väldigt mysigt o stillsamt ut. Skönt att åka bort, men ännu underbarade att komma hem:)//helen

Anonym sa...

Sååå vackert i Fryksås. Jag kommer ihåg denna backe som vi åkte i, även limpan! Var upp dit för 8 år sen ungefär. Underbart vackert, och underbara vackra vilda blommor. De finns. Kanske ingen dum idé att bo i fäbod. Kram, Åsa

Lena/isis sa...

Javisst är vi lyckliga som har våra trädgårdar. Saknar trädgården riktigt mycket jag också när jag åker bort. Även om jag samtidigt gillar att resa och uppleva andra platser.

Fäbodstället verkar mysigt.

Kram

Tant Otteskrufv sa...

Borta bra men hemma bäst, så är det bara!

Ninnis sa...

Jomenvisst är det så att man längtar efter trädgården...borta bra men hemma bäst !!!

Kram Ninni

HÄLSOFOKUS sa...

Det är bra att komma bort ibland från sin trädgård, även om den är så inspirerande som din. Extra roligt att komma hem förstås :-)

agneta sa...

Hej,
Visst är det så att det måsta att gå ut i trädgården när man kommit hem efter en resa.
Ha det gott
Agneta
PS. Fin blogg!

Kristina Bonander sa...

Helt fantastiskt vackra bilder från Fryksås. Vilken magnifik utsikt! Gillar det verkligen, så där lite extra intresserad som jag är av gamla "bondemiljöer".
Men jag förstår dig verkligen som längtat hem till trädgården. Det är bland det roligaste som finns, att gå runt och se vad som hänt, även om man kanske bara varit borta någon enstaka dag!
Hälsningar
Kristina

Klokegård - Designa ditt Liv! sa...

Vilken fantastisk utsikt.

Inte bara tur att du har en trädgård utan också tur för oss att du har öga, vilja och händer till att skapa något så vackert som vi får njuta av här på bloggen!

Ha det bäst!