fredag 8 juli 2011

Inspirerande trädgårdsbesök hos Henrik Valentin på Österlen !


Fullproppad med intryck efter 8 dagar på resande fot genom Sverige ... landade jag och maken hemma i vår egen trädgård i går ! Tänk att vi hade sån tur att vi bokat in Österlen precis när Rosfestivalen ägde rum och kunde uppleva både kröning av Rosdrottningen och besök i olika inspirerande trädgårdar !

Maken kanske inte var lika förtjust som jag vid närmare eftertanke ... både trädgårdar och loppisar står ju som spön i backen på hela Österlen ... men kärleksfull som han är åkte vi dagligen till Statoil för att inhandla dagens kvällstidningar med diverse sportbilagor och sedan var han lika rustad som jag inför dagens begivenheter !


En trädgård som var extra kul att besöka var Henrik Valentins och Kalle Blombergs prunkande trädgård i Vitaby som bjöd på guidad visning under en av festivaldagarna.

Jag älskar romanen "Ödelagd" som Henrik har skrivit och där han så målande beskriver Helenas älskade trädgård och där jag kan tänka mig att han hämtat en hel del inspiration från den egna trädgården. HÄR kan du läsa mer om trädgårdsromanen "Ödelagd" som jag skrivit om i tidigare inlägg här på bloggen.

Henrik hittade huset och trädgården 1987 då tomtytan var på 750 kvadratmeter och där vi nu möttes av mängder av rosor i full blom med vackra namn. Här trängs skönheter som Charles de Mills, Hansa, Tuscany, Constance Spry, Rose de Rescht och Madame Boll för att nämna några. Varje trädgårdsrum hade också härliga namn som Pumpträdgården med Bodensjön (eftersom det fanns en Bod där !), Colloseum hade ett annat trädgårdsrum döpts till efter formen på byggnaden och platsen osv.


Eftersom 750 kvadatmeter fylldes ganska snabbt med olika trädgårdsrum befriade dom sin åldriga granne från en intillliggande äppelodling som blivit till en belastning på ålderns höst och ytterligare trädgårdsrum kunde skapas. Här fick en murad ruin av tegelstenar sin plats liksom en damm med fiskar som också drog till sig vackra trollsländor, grodor och salamandrar. Tyvärr också en häger ... med glupande aptit på fiskar !

Och naturligtvis fler väldoftande rosor ....som man efter att ha stuckit ner näsan i gjorde en både yr, förförd och bedövad ! UNDERBART!!

Vi var flera som efter avslutad visning gärna gått vilse på de många små slingrande stigarna med prunkande grönska överallt och slagit oss ner i ett avlägset hörn på en trädgårdsstol .. sniffat på rosorna och lyssnat till porlandet från den lilla dammen i ruinen och stannat i EVIGHETER ! Bättre betyg på sin trädgård kan man nog inte få !

Henriks nya bok heter "om lusten att trädgårdera". Istället för att använda uttrycket "nu skall jag gå ut och arbeta i trädgården" så säger man istället "nu skall jag gå ut och trädgårdera" .. visst låter det mycket mer njutbart ?!  

Vill du veta vilka växter som finns i Henriks trädgård kan du följa hans "trädgårderande" på hans egen blogg "Lusten att trädgårdera" eller på hemsidan Henrik Valentin .

Kram/Isa

4 kommentarer:

 1. Oj, låter som en spännande resa med många fina trädgårdsupplevelser.//Helen

  SvaraRadera
 2. Visst är den fin den trädgården.
  Tänkte åka dit i veckan men hann inte liksom.
  Däremot var jag i Eskilstunda och tänkte ev köra en sväng till Örebro. Tur att jag inte gjorde det för du var ju inte hemma.
  Hoppas det kan bli en annan gång.
  Annika

  SvaraRadera
 3. Andra gången idag som jag får tips om trädgårdar i Österlen... så nu är det bestämt! Nästa års resa går dit!
  Tack!
  Hélena

  SvaraRadera
 4. Kul du kom. Härlig trädgård du har själv och ett underbart växthus, kanske något åt det hållet som är beskrivet i Ödelagd...

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa