måndag 28 februari 2011

Din egen blomstrande trädgård - avslappningsövning med visualisering !

För en hel del år sedan gick jag en utbildning till avslappningspedagog och skrev i samband med det en del övningar.  Den här hittade jag bland alla andra papper och tänkte att den kanske passade på bloggen. Allra helst i dessa tider !

Avslappning är en fantastisk metod för återhämtning och för att fyllas med ny energi och så enkel !  Den inre trädgården behöver också få näring ibland, uppmärksamhet och skötsel !


I det här inlägget saknas bilder för att du själv skall kunna skapa dina egna inre bilder istället !

Kanske kan någon läsa den för dig ...så du får känna på den ... hoppas du skall tycka om den !

Lägg dig så bekvämt som möjligt. Känn att hela din kropp vilar skönt och behagligt. Bered dig på en skön stund av avkoppling och vila och låt mina ord leda dig in i avslappningen. Slut dina ögon och gå in i dig själv.

Dra några djupa andetag och låt andetagen komma djupt nerifrån din mage. Andas djupt och lugnt, långsamt och skönt i en lugn och jämn rytm. Låt andetagen komma av sig själv. Känn hur dina spänningar försvinner mer och mer för varje gång du andas ut. Känn hur skönt det är att andas lugnt och behagligt och slappna av i hela kroppen.

Du sjunker djupare och djupare ner i ett avkopplat och skönt tillstånd. Huvudet vilar skönt och behagligt mot underlaget. Avslappningen sprider sig från axlarna ut i armarna och ända ut i fingertopparna. Avslappningen går som en varm våg nerför ryggen genom bäckenet och ner i båda benen för att slutligen landa mjukt och behagligt i dina fötter. Benen, fötterna och hela kroppen känns tung och varm. Du är avslappnad och lugn. Varm, lugn och trygg.

I tankarna är du klar och stilla och mentalt befinner du dig nu framför en grind. Det är en vacker vitmålad grind med stenhuggna gamla grindstolpar. Det finns en portal över grinden där det växer djupröda klätterrosor som bäddar in portalen i lummig grönska och en träskylt som hänger i rostiga kedjor som anger att du nu står inför "Din inre trädgård". Du öppnar grinden och den knarrar lite lätt när den villigt låter sig öppnas. Det känns som om den väntat på dig.

Du står nu vid en välkrattad grusgång med stora blomsterrabatter på båda sidor. Det är höga välväxta rabatter med blommor i lysande färger och frodig grönska.

Du går sakta och förundrad på grusgången och doften från nyutslagna rosor och andra blommor slår emot dig och fyller ditt luktsinne. Det känns som om det finns en speciell plats i den här trädgården som väntar på dig och som du dras mot.

Du låter din intuition leda dig och efter en kort stund står du vid en planteringsbänk där planteringsredskap ligger framme, mängder med fröpåsar lockar med olika sorters blommor och bara väntar på att komma i jorden och att växa sig stora och livskraftiga. De har legat här i väntan på att du skulle komma på besök och så fröna i jorden, vårda dem, vattna och se dem gro och börja växa. Dom behöver din hjälp och medverkan för att överleva och växa sig starka.

Snart är du i full gång med att välja fröer, vilka passar tillsammans, vem vill ha skugga och vilka vill ha sol, vilka harmonerar med varandra och vilka väljer du bort. Och medan du gräver i jorden och får jord under naglarna och är helt och hållet närvarande i det du håller på med, så lämnar jag dig en stund tillsammans med dina fröer där du kan visualisera hur rabatten i "din egen inre trädgård" kommer att se ut. Vad vill DU plantera där ?

Tystnad 1-2 min.

Du känner dig nu nöjd med dig själv, du är varm och trött och jordig om händerna. Du upplever att du är en del av ett större sammanhang, att du är en viktig och värdefull person. Att din insats är livsnödvändig för att fröet skall komma i jorden, vattnas och gödslas för att kunna växa sig stark och livskraftig och att DU är en viktig del av den processen.

I den lummigaste delen av trädgården finns en hängmatta upphängd mellan två gamla kloka knotiga äppelträd. Du sjunker nöjd ner i den och den gungar lätt i vinden. Det finns kuddar och en skön varm filt i hängmattan och du lägger dig bekvämt tillrätta. Du vaggas av vinden och doften från alla blommorna hänger som ett moln runt ditt huvud. Om DU var en blomma i trädgården vilken skulle du då vara ? Vilka egenskaper skulle vara viktiga för dig ? Vilken vacker färg skulle du ha ? Skulle du skapa en ny sort som inte finns tidigare eller skulle du välja en äldre etablerad sort som du länge beundrat ? I din fantasi finns inga begränsningar. Fundera en stund medan du sakta gungar där i hängmattan.

Tystnad 1-2 min.

Det är dags att kliva upp ur hängmattan och gå en sista vandring genom de fantastiska omgivningarna i "din egen trädgård" för den här gången. Se över din sådd och förvissa dig om att dina plantor har precis så mycket ljus och vatten de behöver för att gro och växa.

Känn dig nöjd med dig själv.
Känn att du är en värdefull person.
Känn att du duger precis som du är.
Känn att du är viktig, ja till och med den viktigaste personen för att DINA inneboende fröer och plantor skall gro och växa.
Känn att det är du som bestämmer hur din inre trädgård skall se ut.

Ett frö av samhörighet, växande, glädje och harmoni har nu börjat gro i ditt sinne. Ta med dig den sköna känslan när det nu är dags att avsluta övningen och att återvända till det här rummet.

Du kan ta några andetag, fylla lungorna med ny luft och känn hur energin sprider sig ut i kroppen.

Sträck på händer och fötter.
Sträck lite vällustigt på dig.
Sträck på smilbanden och på hela kroppen.
Öppna ögonen och känn dig bra på alla sätt.

5 kommentarer:

Pia sa...

Hej!
Vilken härlig meditation! Den skulle finnas på CD. Bra kombination; meditaion och trädgård! Jag mediterar en del själv, både för mig själv och i grupp. Visst är det härligt!
hälsning från Pia

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Åhhh tack ... vad glad jag blir för din kommentar !!
Kram/Isa

Helena sa...

Nått liknande använder jag mig av när jag ska sova!En promenad i min trädgård...somnar ganska snabbt!
Tack för att du delade med dig!
KRAM från mig!

Anonym sa...

Such a beautiful post, and others really should try these techniqes they would feel less stress and have so much more energy.
Have a happy 1st of March,
Rosemary...X

Elin sa...

Jag kikade in på din blogg ikväll och har nu suttit i ett par timmar och sträckläst. Du tar så fina bilder som har gett mig sååå mycket inspiration. Vill ha vår nu, så jag kan komma ut i trädgården och förverkliga alla idéer jag fått av dig.

Tack! :) Du har verkligen förgyllt mig kväll och jag kommer garanterat kika in igen!