måndag 7 februari 2011

Servetter+gamla handdukar kan det bli nåt ?!


För några år sedan kom jag i kontakt med decoupage (franskt ord för klippa eller skära) och blev rejält biten. Ett tag var jag helt besatt av att leta vackra servetter i varje butik jag kom in i, så nu efter några år har jag ett rejält lager.

Tyvärr blev det inte så mycket av själva decoupageandet ... ni vet det är ungefär som när man vill gjuta i betong ... man samlar på sig saker att gjuta i ... men blir det så mycket gjutet ... näää !

I alla fall får jag mina ryck ..  ibland ...som nu de senaste veckorna när julgardinerna skulle ner och "nya" gardiner skulle upp. Jag hade jättefina gamla fyndade handdukar liggande som jag inte nändes använda i köket som handdukar... men kanske skulle dom kunna bli gardiner istället !

Man klipper ur motivet som man vill ha ur servetten och sedan skall man DRAAA av lagren som sitter bakom ... det första lagret brukar gå bra ... det är lite värre med lager 2 och finns det ännu ett lager kan det bli riktigt pilligt och tålamodskrävande. Man skall inte ha bråttom när man skall hålla på med decoupage ..
man får ta det som meditation.

Här har jag gjort det ganska enkelt för mig ... och klippt ett motiv med raka kanter !


När man fått bort alla lagren på baksidan, tar man och stryker decoupagelack på stället med pensel där man vill att motivet skall sitta (rejält med lack!). På med motivet och stryk försiktigt ut motivet mot tyget med penseln med lack på. Försegla kanterna ordentligt. Pensla två lager lack med torktid emellan.

Nu ser det nästan ut som om motivet är tryckt på tyget !


Efter en torktid på 24 timmar fixerar man motivet på baksidan med strykjärn i ca 5 min. Se till att textilen du använder är tvättad innan och struken så slipper motivet försvinna vid första tvätten.

Jag sydde bara en kanal upptill på varje handduk och trädde dom sedan "lösa" på gardinstången. Så här kan man skapa en gardin som är både personlig, unik och resurssnål !

Egentligen finns det inga gränser för vad man kan skapa med decoupage, kuddar, dukar, vackra blomkrukor (där får man måla lerkrukorna först annars fäster inte motivet), vackra ljus ( där har man en annan teknik utan lack).

HAAA... nu är jag på gång känner jag ... kanske blir det fler inlägg om decoupage framöver !! Hoppas du också blir inspirerad !!

PS. Kom ihåg att köpa speciell decoupagelack för textil om du skall göra något med textiler. Den vanliga funkar inte på tyg ! DS.

13 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Vilka fina gardiner det blev. Jag hade inte en aning att man kunde göra detta på tyg. Har gjort det på både krukor och brickor mm men måste nu även testa på tyg. Tack för tipset och skulle bli glad om du visar hur du gör på ljus.
  Ha de så bra, kram Ing-Britt

  SvaraRadera
 2. Nämen det hade visste jag inte att detta kan göras på tyg!Vad kul :-)Fina servetter har man ju som är för fina att använda känns det som då är ju detta ett tips!
  Kramar från mig!

  SvaraRadera
 3. detta har jag aldrig testat faktiskti, men det se roligt ut!!
  Stolen i förra inlägget gillar jag! Jag älskar också gamla stolar, en av mina "svagheter"...

  SvaraRadera
 4. Otroligt vilka snygga gardiner du har gjort.
  Så himla fina de gillar jag.
  Den tekniken är alldelens ny för mig .

  Tusen Tack för tipset.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 5. Men vad händer vid ev. tvätt????
  Försvinner det då?

  SvaraRadera
 6. Om man tvättat tyget innan försvinner stärkelsen i tyget och motivet går lättare in i tygfibrerna vid fixeringen med strykjärnet. Man "låser" alltså motivet vid strykningen. Sedan skall motivet i alla fall tåla handtvätt utan att försvinna. (Står det på lacket .. har inte hunnit testa om det stämmer).

  SvaraRadera
 7. Oh vad fint! Jag gillar skarp att gammalt blir som nytt dessutom. Detta med decoupage på textil visste inte jag iheller om - har däremot testat på krukor och det blev snyggt och var roligt pyssel.

  Tack för tipset!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 8. Men så fint och tack för tipset att det behövs ett annat lack till textil.
  Kram:)

  SvaraRadera
 9. (Trädgårdsliv på Högagärde)

  Har precis hittat till din blogg.
  Vilket härligt växthus du har.
  Jag är helt imponerad.

  SvaraRadera
 10. Såå tjusigt snyggt det blev!!!! Det där blev jag sugen på..... Jaaa, visa mer tips på hur man gör!!!!

  Tack för undervisningen!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 11. Jättefint Isa ! Tackar och tar emot, vi ska göra tygdecoupage med Guldkornsgruppen snart, all inspiration är välkommen ! Ha en skön helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 12. Vad flitig och duktig du är det blev ju super fint.
  Tack för tips.
  Annika

  SvaraRadera
 13. Just gorgeous, I just love how the look pulled together. "Herbs and Flowers." Such music to my ears.
  Have a wonderful Saturday,
  Rosemary...X

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa