tisdag 20 april 2021

Nu börjar pelargondamerna flytta in i växthuset

 

Nykomlingar som gjort sig hemmastadda

Det är inte så många pelargoner som har flyttat in i växthuset än i vår men några nykomlingar har redan gjort sig hemmastadda som den här ljuvliga penséepelargonen eller änglapelargonen (ser ingen större skillnad på dom). Ramlade över henne när vi besökte Rönne Trädgård förra helgen och det var ju omöjligt att inte langa ner henne i kundkorgen så man kan få njuta av henne hela sommaren. 

Hade 2 tomma krukor från fina Sturehofs Krukmakeri där nykomlingarna fick flytta in för det var en till som absolut skulle med hem. Ja - hon var riktigt envis och gav sig inte, och jag var nog inte så svårövertalad.



Årets pelargon

Årets pelargon Astrid är det lätt att bli förälskad i och hon har ett helt annat utseende mot Änglapelargonen men är precis lika ljuvlig. Hon har så knubbiga knoppar så det ser lovande ut med fortsatt blomning.  



Fler nykomlingar

Estelle är ju också en av årets nykomlingar och för ett tag sedan beställde jag 3 st små sticklingar från odla.nu. Hon har också ljuvlig blomning så jag hoppas hon sätter knopp snart. Annars får hon stå på tillväxt tills det blir dax.



Tillför så mycket hemtrevnad

Växthuset bli så levande på en gång när pelargonerna börjar flytta in. Det blir både hemtrevligt och mysigt. Pellisarna är verkligen ett jättetrevligt sällskap i växthuset. De övervintrade som bott i köksfönstret de senaste månaderna skall snart få flytta in liksom de största pelargonerna som fortfarande bor kvar i förrådet. Nu har muren blivit uppvärmd och växthuset klarar ungefär 5 minusgrader utan att pelargonerna fryser så det skall nog gå bra även om det blir en och annan frostnatt. 



Mångårig pelargonvän

En veteran i sammanhanget är min engelska pelargon som jag haft i många år och den blir bara större och större för varje år. Hon har blommat hela vintern i förrådet och är helt fantastisk. 



Svår att få ut genom dörren till förrådet

Det var bökigt att få ut henne från förrådet och en gren gick av. Nu undrar jag hur det skall gå att plantera om henne när hon blivit så stor. Har bara fyllt på med bra jord uppe på i krukan och inte planterat om henne de senaste 4-5 åren så det känns som det är dags. Till hösten får jag nog klippa in henne en hel del så hon inte tar så stor plats.




Ljuvlig tid 

Det är en ljuvlig tid nu när allt väcks till liv - humlorna surrar och letar efter nektar, fåglarna kvittrar som galningar och nästan slåss om att få bada i fågelbadet och en och annan fjäril dansar glatt över trädgården. Solen skiner och värmer och man känner sig som en annan människa - en som skalat av sig vinteruniformen och är redo att dansa en yster vårdans av ren och pur livsglädje.

Under helgen fick vi ut all gödsel i rabatterna även om jag var helt värkbruten efteråt. Nu känns det så himla skönt att alla perenner, rosor och gräs är nedklippta, rabatterna gödslade (till skatornas stora glädje) och rensade. Lavendelrabatterna är det enda som återstår men de är det ingen brådska med. Livet är gott.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

4 kommentarer:

  1. Så fin penséepelargonen är! Riktigt sugen på en sån. Ska nog ta med min engelska pelargon till stugan och ha den i växthuset. Flera av mina sparade pelargoner har alla fall överlevt vintern i garaget.
    Kram Annika

    SvaraRadera
  2. Du milde vilken lycka att hitta din sida. Vi byggde växthus förra sommaren så detta är första våren. Jag har sått i brätten direkt i växthuset och det börjar komma.. ˚vilken lycka. Här ska jag hänga o läsa din blogg och suga åt mig massor med fantastiska idéer. Tack tack🌱🪴🌻🍅🌶

    SvaraRadera
  3. OJ vilken fin penséepelargon! Wow! Vilken primadonna! En "Astrid" har jag också köpt och den har ljuvliga små blommor. Sen har jag fått bladlöss på alla mina vildpelargoner så nu gäller det att få bukt med detta snabbt!!!
    KRAM från Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa