onsdag 27 december 2017

Drömmer om sommarens frösådderVaknat till liv igen

Någonstans mellan jul och nyår brukar mitt intresse och lust för sommarens frösådder vakna till liv igen efter en slumrande tillvaro när allt går till vila under hösten. Jag är så glad att det känns likadant i år. Efter en sensommar och höst med knappt något intresse alls för trädgård känns det underbart att lusten finns där igen !
En blomma att bli glad av

Gyckelblomster drog jag upp i fjol för första gången på många, många år. Jättefina och blomvilliga så länge det varade. Dock varade det inte så länge utan senare på säsongen fick jag byta ut dom. Så till sommaren 2018 vet jag inte om det blir någon fortsättning även om just den här godingen gör mig glad med sitt näpna utseende. Vill gärna att sommarblommorna skall blomma ända tills frosten tar dom.

Vacker, hög och ståtlig

Slöjsilja hade jag för några år sedan. Oerhört vacker, hög och ståtlig växt. Blommade sent vill jag minnas. Nu sådde jag den direkt, men den blommar nog tidigare om man drar upp den inomhus först.
Den var väldigt vacker i sommarbuketterna så den åker upp på årets frölista.
I år (2018) då j-r

Varken jätteverbena eller svartkål har funnits i trädgården tidigare. Jätteverbena har jag visserligen sått flera år - ett år orkade jag inte ända fram att ta hand om alla småsådder och ett annat år möglade sådden i kylen när jag glömt bort den. Men i år (2018) är året det skall ske - Jätteverbenan skall vaja i min trädgård !
Är orange gul eller ?

Svartkål eller grönkål får gärna flytta in i köksträdgården i sommar - oerhört vacker tillsammans med kryddtagetes som jag bara haft gula av de senaste åren.  Dags att släppa in den orange tror jag. Sådde både orange och gula för några år sedan och de flesta blev gula - bara några få blev orange. Kanske dags att testa igen och hoppas att de orange verkligen blir orange.
Kryddor i mängder

Kryddor i mängder vill jag alltid ha. Går en del i blom gör det inget - det är bara vackert. Just kryddor är tacksamma att dra upp själv från frö. Jag drar mest upp olika sorters basilika och persilja - sånt som jag använder mycket av. Rosmarinen brukar få övervintra i växthuset och klarar vintrarna bra där.

Egna fröer

Vilken rikedom det är att plocka egna fröer. Slutar aldrig att förundras över vilken livskraft det bor i detta torra till synes lilla livlösa frö. Tänk att det på en säsong kan växa upp till denna fantastiska planta:
Favoriten Klockranka ligger nu till sig och så fort kapslarna torkat är det dags att plocka ut fröerna till sommarens frösådder.
Snart blir det liiite ljusare

Nu kan det inte bli mörkare för årets kortaste och mörkaste dag har passerat strax före jul. Snart, mycket snart kan man se att det blivit liiiite ljusare på eftermiddagen. Åh så underbart - nu kan man börja plocka bland alla fröpåsar, anteckna vilka nya sorter som skall få flytta in och drömma om sommarens fröjder !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

7 kommentarer:

 1. Men åhhhhh, så härligt det låder bland fröpåsar och blomster... och på ren svenska - Nu jäklar vänder det igen!!!!!!
  LÄngtar efter ljuset, men vill ju åka lite skidor också. Längd... inte vattenskidor.. :o :o
  Önskar Dig en fin fortsättning bland fröpåsar och funderingar!!
  Kram Kate

  SvaraRadera
 2. Blir så sugen på att prassla med fröpåsar, skriva listor och drömma om frodiga sommarblommor. Du är en makalös inspirationskälla.
  Kram och Gott slut
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Så skönt att du är sugen igen! Jag tror du kommer att lyckas lika bra i sommar som tidigare år. Och jag följer så gärna dina inlägg...

  Ha fina dagar, de sista skälvande av 2017.
  Nu ser vi framåt!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 4. De finns ju hur mycket som helst jag skulle vilja så när jag ser andras bilder. Men den där förbaskade platsen jag inte har. Ja ja lite blir det nog Linea och kryddtagates kan jag inte vara utan. några blomstermorot får det nog bli åxå. Nog får man lust allt när det är barmark och julrosorna blommar som bara den på kolonin. även snödropparna börjar sticka upp sina bladspetsar.
  Ha det gott de sista dagarna på året och Ett Gott Nytt År med massor av utmaningar önskar jag dig
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Så härligt att trädgårdslusten är tillbaka. Slöjsilja är en favorit här varje år. Brukar bara strö ut de mogna fröna när jag tar bort de överblommade växterna på hösten.
  //Helene

  SvaraRadera
 6. Vilka härliga bilder! Kan behövas i grådasket vi har nu, åtminstone där jag bor. Fick en sådan inspiration av dig att jag köpte lite frön på en gång!Färgglada bönor och lejongap, det blir nog fint insprängt i sparrisodlingen;)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Härliga och färgglada bilder på dina blommor. Märkligt hur odlarlusten
  väcks den här tiden när man bläddrar bland fröpåsar. Slöjsiljan var fin, den har jag inte haft, påminner lite om blomstermorot.
  Ha det fint!

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa