söndag 3 maj 2015

Ett kryddstarkt inlägg !Ljuvligt doftande hinkar !

I år blir det kryddodling i olika sorters hinkar i köksträdgården och nu börjar kryddorna jag sått i hinkarna komma upp inne i växthuset.  Jag har haft kryddorna på lite olika sätt varje år och i år har jag snöat in på vackra hinkar - gärna i återvunnet material som de två blå längst bak från Cesars trädgård.
Direkt i hinken !

Tre olika sorters basilika har jag sått som thaibasilika som snart skall skolas om till en hink. I Vanillahinken är det olika italienska sorter som är blandade vilket ger vackra blad i olika färger och smaksättning och längst upp till höger den vanliga italienska jag brukar så, Bolloso Napoletano. Dom har jag sått direkt i hinken. Av någon anledning gjorde jag inte det med thaibasilikan. Det är ju himla smidigt att så direkt i hinken där kryddorna skall vara och slippa omskola.
Älskar kryddor - både doften och smaken !

Längst ner till vänster visar salladsrocket sina små blad och i den andra blå hinken har en italiensk persilja Prezzemolo Gigante börjat komma upp. I andra hinkar (ej på bild) har jag sått koriander och kryddtimjan. Kungsmynta har jag grävt upp i en av rabatterna och placerat i ytterligare en hink.
Kryddplanering !

Rosmarin, oregano och timjan har jag köpt plantor av och satt i en zinklåda i köksträdgården. Dill och gurkört skall jag så direkt i degtrågen i köksträdgården där isop och gräslök redan finns sen tidigare.
Ett tungt ekipage !

I fjol hade jag kryddorna i ett zinktorn i köksträdgården med smultron längst upp och mynta på mellanvåningen. Det blev ganska lite utrymme kvar till kryddorna så i år skippar jag den här idén. Dessutom blev hela ekipaget väldigt tungt med all jord i varje zinkbytta så bordsskivan på symaskinsbordet kraschade och får bytas ut i år. Så kan det också gå med roliga idéer !
En aromatisk verktygslåda !

Några år innan dess hade jag gjort iordning en gammal verktygslåda i trä som jag målat och gjort decopauge på där kryddorna fick tränga ihop sig.
Kanske återupplivar jag den här idén och låter myntan som växer i överflöd och verkar utrotningsobar i landet flytta in i verktygslådan i sommar som nu har fått patina och är lite ålderstigen och sliten. Motivet med Herbs & Flowers har bleknat i solen och det var lite kul att se bilder på den när den var alldeles nygjord.
Basilika i överflöd !

Den italienska basilikan hade jag i en gammal brödburk ifjol där den verkade trivas ypperligt så kanske blir det även en repris i år för basilika kan man inte få för mycket av. Till en riktigt god pesto går det ju åt en del !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

14 kommentarer:

Jenny sa...

Men åh, vad läckert med kryddhinkar! Själv har jag rivit bort gräslök och någon mynta ur ett par pallkragar idag och funderade om jag skulle flytta mynta till en hink eller låda istället.

Meta sa...

Det finns inget som slår de egenodlade kryddorna, smaken är ju bara så härlig. Basilika är nåt jag inte får att växa bra så den skippar jag. Annars är mitt kryddland en Åttkant där har jag mina.
Ha en fin och skön början på veckan
Kram Meta

Luna Ek sa...

Härligt! Känner nästan doften hit. Jag sår mycket,även blommor direkt i stora kärl,speciellt när det gått en bit på våren så att jag kan ha dem i väggväxthusen utan risk för att behöva flytta in dem vid kyla.
Har du testat sallats basilika? Jag köpte en färdig planta av den som test och komplement till de jag sått. Bladen blir megastora och lär kunna användas superlänge, hela hösten.
ha en bra vecka!
Luna

Lotta sa...

Underbart med så fina kryddor! I år har jag misslyckats totalt med basilikan fick slänga 4 stora krukor igår, förstår inte vad som hände med dem för det bara vissnade bort i nån konstig sjuka??? Glad vår! /Lotta

Annika Christensen sa...

Basilika i överföld... nu blir jag avis.
Har glömt att så i år för det har ju som sagt varit lite annat att göra.
Imorgon blir det basilika sådd.
Tack för härligt inlägg.
Allt gott
Annika

Koloniterapi sa...

Basilika! Här ska sås. Tack för inspirationen. Ha det fint! //Ida

Ellan H sa...

Så vackert med kryddor i kruka. Bra idé! Jag kanske snor den för jag undrade senast idag vad jag ska ta mig till med min enorma timjan. :-)
Ha det så bra!

Steve sa...

Tänk att det går att "snöa in" även vid denna tid.

Lotta sa...

Så underbart du har arrangerat dina kryddväxter!
Vilken inspiration!

Helena sa...

Underbart inlägg Isa! Jag tycker mer & mer om att odla kryddor för varje år som går :)
KRAM från mig!
ps. tack söta du för att du röstade på min blogg :)

Tittis trädgård sa...

Jag gillar verkligen dina fina hinkar! Jag har precis fått hem 4 sorters Basilikafrön, nu är det bara att ut och leta hinkar. Använder Basilika till maten varje dag, det är mums:-)

Rost och rädisor sa...

Härligt inlägg och så kreativ du är med kryddodlingarna. Basilika går det åt en hel del här också. Senaste omgången fick dock ohyra. Gillade inte inomhusklimatet. Min kryddträdgård är dock inte alls lika rolig som din. Kör med nergrävda metallfack runt lilla drivhuset.
Fint med hinkarna och kryddorna kommer nog att trivas hur bra som helst.
Kram Anette

Ulrika Johansson sa...

En rejäl dos inspiration med krydd doft tackar jag inte nej till. Nu fick jag en idé om vad mina gamla verktygslådor ska innehålla i sommar. Tackar så mycket! :)))

Blogger sa...

Bluehost is ultimately one of the best web-hosting provider with plans for any hosting requirments.