söndag 9 mars 2014

Fullspäckad trädgårdshelg !


En Pion jag satt sommaren 2012 som blommade med två blommor sommaren 2013 och som jag glömt namnet på. Tyvärr har jag satt den på helt fel ställe där den löper stor risk att kvävas av jättedaggkåpan

Härligt inspirerande föreläsning !

Vilken fantastisk trädgårdshelg det har varit den här helgen, massor med föreläsningar, umgänge med härliga trädgårdsmänniskor och ensamtid i trädgården med klippning i perennarabatten i solskenet  fick plats utan stress.

Idag på eftermiddagen har jag varit på en väldigt inspirerande föreläsning om pioner med Leena Liljestrand, ordförande i Svenska Pionsällskapet. Leena är en härligt färgstark brinnande person som fullkomligt glöder för pioner och man känner sig upplyft och lycklig efter hennes föreläsning.
Planteras i höst !

Så nu vet jag hur jag skall behandla den pion "Top Brass" ( inte den sorten på bilden) som jag vann på lotteriet på Glanshammars trädgårdsdag i går.

 • Sätta i kruka i skugga hela sommaren för utplantering i höst, okt-nov.
 • Pioner skall inte planteras under sommaren.
 • Nyplanterade pioner skall ej gödslas på 2 år. 
 • Ge istället benmjöl vid planteringen.
 • Övergödsling är största orsaken till att pionen inte blommar.
 • Pionen vill stå luftigt. 90 c/c.
 • Plantera pionen lutande (nästan liggande). OBS ! Det är bara itoh-hybriderna som pga sin konstiga rotform och storlek som kan planteras snett. De övriga planterar man som vilka perenner som helst, (hälsar Leena i ett mail efter att ha läst mitt inlägg). 
 • Pioner tycker om rosjord.

Leena kommer också att hålla föreläsning under mässdagarna på Nordiska trädgårdar. Vill du få en inspirerande kick om vackra pioner skall du gå på hennes föreläsning !
Vackra vårblommor !

Med hem från Glanshammar fick både kungängslilja och sommarsnöklocka följa med. Sommarsnöklockan blommar senare än den vanliga snöklockan (april-maj) och blir också mycket högre ( upp till 5 dm) samt har har flera klockor på stänglarna. 

Med tiden kan dom bilda stora bestånd och det kan jag redan se för min inre syn fast inte landet är grävt än som jag skall ha dom i. Det var Björka Trädgård som hade försäljning under trädgårdsdagen. Väldigt fina plantor till bra priser.
En riktig turgumma !

Jag har varit en riktig turgumma på lotterierna - även om jag missade att ta den stora cellofaninslagna korgen när jag fick välja först på Adolfsbergs Trädgårdsförenings lotteri idag. Någon annan fick bli lycklig istället och jag fick en vacker holk till sädesärlorna som vill ha mycket ljus på sin boplats.

Undrar vad Leena skulle säga om hon såg den här pionen - kan inte bestämma mig för om den är vacker eller inte. Det skall i alla fall bli väldigt spännande att få plantera ut den i höst och invänta blomningen nästa år i maj !

Idag hade jag sällskap av både nyckelpiga, nässelfjäril och flugor ute i trädgården - det känns som våren verkligen kommit på allvar nu !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

7 kommentarer:

 1. Hej Isa!

  Vad kul med lite pionfrosseri så här på förvåren. Pion är, precis som för många andra, min favvisblomma. Fast jag gödslar nog för mycket, enligt råden som du fått...
  Såg dig i Allers Trädgård precis, kul!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 2. Kan det vara en " Buckeye Bell" kanske....?

  SvaraRadera
 3. Ojoj,det var lite "extra allt" över den där nedersta pionen, gräddtårta och balettdansös och bakelse och allt i ett liksom. Blir spännande att se hur den ser ut på riktigt senare!/Susanne

  SvaraRadera
 4. det är den här tiden som är mest underbar och glädjerik tycker jag, Allt liksom börjar och ropar till oss kom ja vill visa och hjälp mig.Det är nu vi snart kan sätta alla planer i verket som vi längtat så efter.
  Ha en fin vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Låter underbart! En fråga bara... varför ska pionen planteras nästan liggande?

  Kram Malin

  SvaraRadera
 6. Oj, så mycket det händer hos dig! Grattis till vinsterna och tack för piontipsen.
  Nu ska jag minsann gå ut och se om några insekter vaknat här. Nyckelpiga och fjäril, jo man tackar!

  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Kul med dina vinster. Synd att du missade korgen - eller inte! Om någon vecka är nog det mesta i den uppätet men du kan förhoppningsvis ha glädje av fåglar i holken i många år.

  Och visst var det ett inspirerande pionföredrag.

  Ses snart igen!

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa