tisdag 28 januari 2014

Skapa något eget med decoupage !
Olika servetter - olika uttryck !

Roligt att så många är intresserad av Decoupage !

Här kommer lite fler bilder på ting i trädgården och en liten beskrivning om hur du går till väga. Det bästa med decoupage är att man kan göra det på så många olika saker och eftersom servetterna är olika blir det så olika uttryck. Här har man verkligen chansen att skapa något eget !
Måla först - dekorera sedan !

Vill man förvandla en vanlig terrakottakruka blir bästa resultatet om man målar krukan först innan man lackar fast motivet. Underlaget blir jämnare och motivet fastnar lättare, likadant med trä. Jag har målat både minibyrån, piedestal mm innan jag dekorerat med decoupage.

Jag tänkte att ytan skulle krackelera med särskilt krackeleringslack på de här krukorna, men efter att ha misslyckats kapitalt med en kruka fick de andra vara utan. En vacker dag med gott om energi skall jag försöka igen !
Klipp ut motivet med liten spetsig sax !

Du behöver en liten vass sax ( finns speciella decoupagesaxar att köpa) lack för trä & terrakotta, servetter och en liten smal pensel. Ta inte för stor och bred pensel då det är lätt att den blöta servetten går sönder när man penslar ut lacket.

Klipp ut motivet som du vill ha. Dra sedan bort alla vita lager bakom motivet så du bara har själva motivet kvar. Kan vara lite bökigt att få bort det sista lagret ibland. De lite dyrare servetterna är lättare att handskas med.
Pensla varsamt !

Pensla med lack där du skall ha motivet. Lägg på motivet försiktigt och pensla med lack uppepå motivet. Börja gärna i mitten av motivet och pensla utåt kanterna. Viktigt att försluta kanterna med lack. Låt torka och upprepa proceduren. Gör du en kruka - pensla hela krukan sista gången.
Det finns också många bra beskrivningar på nätet. Googla "hur gör man decoupage" så hittar du flera bra beskrivningar. Dessutom finns det många bra kortfilmer på Youtube.

HÄR hittar du hur du gör decoupage på tyg. Inlägget är med julmotiv så du får tänka fram ett vår/sommarmotiv. Lycka till !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

5 kommentarer:

Sofia sa...

Hallå!
Ja men visst är det roligt med decopage!!! oändliga möjligheter... Upptäckte nyss att de säljer helt fantastiska servetter på tradera... värt att kolla upp!
Kram på dig och hoppas att allt är bra!
Sofia

Meta sa...

Det där är skoj kan ju bli vad som helst och hur vackert som helst
Ha en fin dag
Kram Meta

Min Skattkammare sa...

Vad mycket fint...härligt med färg! Och vilka fina pelargoner, snart är vi där. ;)
Önskar dig ett gott 2014 och att vi ses i din trädgård denna sommar! :)
Du...det där trädgårdsprogrammet var inget vidare trevligt. Det finns så mycket prestige och stress som det är. Natur och trädgård är ro och återhämtning för mig i alla fall.
Stor kram Isa! ♥
Kicki

Helena sa...

Du gör så fint jag kommer aldrig igång med sånt där fint jag ;)
Men det finns ju så många fina servetter att köpa.Sen kan man ju titta på dem ;-)
KRAM från mig!

anna sa...

Vilken fin färg till pellisarna! Passar jätte bra ihop :)
Kram Anna