onsdag 8 januari 2014

Årets första leverans av fröer!

Idag blir det bara luktärtsbilder i hela inlägget eftersom jag saknar bilder på fröerna
Du kan se bilder på odla.nu om du klickar på blomnamnen i inlägget

Det är precis en sån här grå dag som 
man blir lycklig över nya fröer i brevlådan !

Och kanske den sista eftersom jag har så många fröer i frölådan redan som jag behöver så innan det köps in fler. Fast det är svårt att hålla sig när det finns så mycket fint !

Den halvdubbla sötchocken Aklejan Petticoat Pink fick mig på fall vid första ögonkastet - så ljuvliga veckade rosa ballerinakjolar - blommar inte förrän året efter sådd men vad gör det - hon är säkert värd att vänta på. Passar så bra som ett gammaldags torparinslag i perennarabatten.

Väddklinten Greater Knapweed trollband mig också - dessutom en nyhet 2014 som skall bli så kul att prova. Kan bli 90 - 120 cm hög så det en ståtlig madame man får i rabatten som blommar från maj-september och drar till sig fjärilar och humlor med sina purpurfärgade, nektarrika lite ovanliga blommor.

Paradisblomstret Colour Fountain Mixed var en nyhet förra sommaren och har stora, svagt doftande blommor i rosa, cerise, lila och vitt på höga stjälkar. Blommar hela sommaren och är ettårig. Har försökt med Paradisblomster tidigare utan att lyckas så det blir ett spännande projekt !Lavendelfärgad ängel med vågigt hår !

En nyhet för året är också den lavendelfärgade luktärten Charlies Angel som har lite vågiga blommor och fantastisk väldoft. Jag blandar den gärna med den gamla trotjänaren Twilight som jag sått i många år. Hoppas jag har mer tur i år med luktärtorna eftersom det gick åt 3 fröpåsar i fjol innan fröna överhuvudtaget tog sig. I år struntar jag i att förså luktärterna, istället direktsår jag dom direkt på växtplatsen när jorden blivit tillräcklig varm. Kanske var det för kallt förra våren för att luktärterna skulle trivas.

Kejsarvindan Split second får bli den som får inviga den nya planteringen inne i växthuset där ett blåregn ska planteras till våren. Nu kommer det ju att ta tid innan blåregnet har vuxit till sig och blommar så då kan kanske den här tjusiga kejsarvindan med dubbla pionliknande rosa blommor klä in den gamla grå stegen i stället. Bubbelgumsrosa tillsammans med pistagegrönt med patina i växthuset (se förra inlägget) hoppas jag matchar varandra fint!Fröpåsarna är som godispåsar !

Snövit Lobelia White Fountain klickades också hem som jag tänkte blanda med lite rosa toner. Kan för min inre syn se lobelian välla snyggt över kanten på krukor och urnor till sommaren. Lobelian är en så otroligt tacksam ettåring att så själv så man kan frossa i många plantor.

Åhh så härligt att få börja drömma om vårens första frösådder - längtan är stor nu efter lite trädgård !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

Marianne sa...

Härliga färger...paradisblomstret ska sås i tid...februari, tror jag att det va.

Berit sa...

De är rena vitaminkicken, fröerna:)Jätte fina verkar alla vara också må de få växa hos dig och ge dig all glädje som bara ett eget frösått frö kan ge..
Ha en underbar dag!!

Trädgårdstid sa...

Åh, vad härligt! Jag längtar tills jag själv får tid att sätta mig ner och sortera vad jag har, vad jag behöver och vad jag ska beställa (hahaha, precis som om jag kommer att göra det i den ordningen, snarare tvärtom...:-).
Kejsarvindan som du beställt misstänker jag ligger i mina lådor redan, sedan några år utan att ha blivit sådd. Undrar om den fortfarande gror i så fall...
Kram
Elin

Jannibele sa...

Finnes det noe skjønnere enn lukterten?! Kan ikke få nok av dem i hagen. Lekre farger og herlige dufter. Nydelige bilder du har av dem. Lykke til med frøsåingen!

Jenny sa...

Åh, jag känner luktärtsdoften ända hit kan jag säga! Fantastiska bilder, nu blev jag sugen på att så en massa frön ... Paradisblomster är så fin tycker jag men brukar vara svindyr att köpa. Jag lyckas inget vidare med den jag sår, men får jag två plantor av en påse är jag nöjd. Den du skrev om låter spännande!

Ha det fint,
Jenny

Merja sa...

Fina val! Satt och tittade på odla igår och ska nog klicka hem en beställning jag också:)
Ha en bra dag!