tisdag 4 september 2012

Lycklig som ett sorglöst barn på rymmen i en dahliaskog !


Ibland kan man vakna på morgonen och man känner nästan direkt att man har vaknat på "fel" sida. Jag är irriterad redan när jag åker hemifrån, jag är helt slut när jag kommer till jobbet efter cykelturen, kroppen värker och dataprogrammen bara krånglar och ingenting går liksom min väg !

Efter en hel förmiddag i de energierna bestämmer jag mig för att det dags att bryta, ta ett steg tillbaka, andas och släppa taget. Det är dags att släppa in nya friska positiva energier !


Det är då jag beger mig till Stadsträdgården i solskenet, äter lunch ute bland växthusen och vandrar sedan i parken med kameran i högsta hugg och bara njuter av all blomsterprakt. Förmiddagens grus i maskineriet känns avlägset. Livet strålar igen och värken i min kropp känns inte längre.När jag kommer till Dahliaparken blir jag helt hänförd. Vilka dahlior !! Dom är jättehöga... flera dm högre än jag själv och jag spatserar i en dahliaskog .... helt omgiven av dahlior i alla sorters kulörer och utföranden !Kan man bli annat än lycklig i sådant sällskap !! Vart jag än vänder mig möts jag av ett helt fång av  dessa fantastiska och blomgenerösa varelser.Jag är inte ensam om att drabbas av dahliornas skönhet ... fjärilarna är många som fladdrar från blomma till blomma och mig tar dom ingen notis om alls. Jag får komma riktigt nära. Magiskt !Det kan ju inte finnas någon annan blomma som har sån artrikedom .... 55 000 sorter finns registrerade läser jag i senaste "Isabellas" !

Där läser jag också citatet från Camilla Plum om dahlior: " De är strålande och stolta, som chili och parfym, krut och kanel "Kaktusdahlians blommor är spetsigt formade och får ett helt annat utseende än de klotrunda. Några växtnamn tog jag aldrig ... jag gick helt in i upplevelsen att få förmånen att vandra runt i en dahliaskog !Även om jag aldrig skulle vilja ha färgsättningen i min egen trädgård kan man inte låta bli att beundra utstrålningen hos den här dahlian !


Jag fotar hej vilt och försöker fånga blommans flört med solstrålarna som just den här dagen bjuder på ett sensommarväder som vi väntat på hela sommaren !Just den här dahlian som fjärilarna verkade älska mest av alla tog jag faktiskt växtnamnet på. På den anspråkslösa skylten som jag till slut hittade läste jag Dahlia x pinnata "Purpinka" Anemone.
Och visst ser den ut som en anemone ! Där blir jag stående länge, länge och bara fotar och fotar och är lycklig som ett sorglöst barn på rymmen !Lysande kraftiga färger bjuder den här dahlian på som stolt strålar i sin blomsterprakt ! I bakgrunden skymtar de blå tornen med bänk runtom där man kan slå sig ner mitt i härligheten.


Sida vid sida bjuder dahliorna på en färgkaskad av färgskalans alla färger och jag har svårt att lämna denna härliga skog som bara fyller en med sin skönhet ! Jag vill fortsätta vara ett sorglöst barn på rymmen .... på rymmen från en värk som tidvis tar all kraft och energi ifrån mig. En värk som stavas Fibromyalgi.

Till slut måste jag ändå slita mig och bege mig tillbaka till verkligheten. Som ett brev på posten kommer värken och knockar mig efter ytterligare någon timme på jobbet och maken får rycka ut och hämta hem en kraschad fru.

Med alla dahliorna på näthinnan somnar jag sedan gott i soffan ! Ha ... den upplevelsen kunde i alla fall inte värken ta i från mig .. på något sätt vann jag den här ronden ändå ... trots kraschen ... 1-0 till mig !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

18 kommentarer:

gunsan sa...

Hu så jobbigt att ha ständig värk.Men så fint att du har den parken att gå till och hämta lite ny energi.Skickar en tabortvärkenkram till digMVH

Lyckans lilla hus sa...

Jag känner igen mig i det du skriver, OCH förstår! Ständig värk, ibland mer, ibland mindre, kan verkligen ta musten ur en fullständigt! Extra fantastiskt är det då att uppleva det du beskriver i Stadsträdgården - jag blir LYCKLIG för din skull :). Hoppas det ger med sig lite, och att du får fler fantastiska dagar med upplevelser vi alla älskar. TACK för vackra bilder av din lilla tur. KRAM Marie

Lindas trädgårdsblogg sa...

Wow, vilket ställe! Vad gott att det finns ett sätt för dig att för en stund glömma värken!

Lena/isis sa...

Härligt att kunna hitta ett sånt ställe när det är som värst. Kan känna igen din beskrivning av hur du mår. Men som sagt var vilket ställe.

Kram

Carolin sa...

Vilket underbart porträtt av dahliorna du ger. Stor kram! / Carolin

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Blommor och trädgård lenar och är välgörande för kropp och själ. Det är verkligen sant. Vilken fantastisk dahliapark!!!! Förstår att du 'glömde' bort värken för ett tag.... Usch, så trist med din sjukdom. Värk är så tärande på en. Påverkar allt. Känner så med dig. Brottas också med kroppsliga plågor som påverkar alldeles för mycket. Urtrist som bara den. Det är svårt att acceptera sina begränsningar.

Kram
Charlotte

Vårt röda hus sa...

Du är så duktig att förmedla alla dina känslor Isa! Dahliornas andlösa skönhet och den ständigt återkommande värken du drabbats av.
Jag såg dahliorna i knoppstadiet för ett tag sen och redan då var de hänförande. Önskar jag var där och såg dom nu... men tack vare dina underbara bilder har jag fått en riktig njutstund!
Hoppas din värk blir hanterbar så du kan fungera igen. Jag vet att du är mycket härdig och att du inte gnäller i onödan!

Kram och tack igen för ett fullständigt lysande inlägg!
Eva-Mari

Anna Vattenkanna sa...

Ibland måste man bara ge sig hän och ta in och uppleva. Som din stund där bland dahliorna. Så fint du förmedlar dina intryck och känslor.

Att vara kroniskt sjuk på något sätt är så begränsande många gånger... Då gäller det att njuta när man kan och att vandra i en dahliaskog låter som ett riktigt bra energitankställe.

Kram

Trädgården på Höjden... sa...

Finns det något som heter dahliaterapi??? I så fall kan jag mycket väl hänge mig åt den! Underbara färgezplosioner.
Hälsar Åsa

Skaparglädje sa...

Visst är det underbart att trädgård, blommor och solsken har en sån positiv verkan på oss människor. Tack för alla fina bilder du visar idag.
Kram!

mormorMärtas sa...

Åhh vilken härlig park att hitta kraft i!
Verkligen maffig dahliaskog!

Kram Annika

Pilgrim sa...

Vilka vackra dahlior! Nästa år ska jag ha ännu fler och försöka få dom att överleva alla snigelangrepp... Hoppas du mår bättre idag.
Kram Hélena

Emelie Viklund Hermansson sa...

Tänk vad en skog med dahlior kan göra! Jättefina bilder! Hoppas du har mindre ont nu :)

Huset bakom lindarna sa...

Helt fantastiskt dahliareportage du har gjort! Och färgerna, vad spelar det för roll om dom inte stämmer enligt färgskalan, gör dom det i naturen?
Kram/Finas mammis

Livet på solsidan sa...

Det är härligt att vinna! Fortsätt med det :)

Kram Tamara

Luna Ek sa...

Din öppna och fina beskrivning av dahliorna och din värk borde fler än bloggläsare få ta del av. Det bevisar hur stor betydelse trädgård och blommor har för hälsan. Det bör aldrig sparas på i samhället.
Krya på dig/ Luna

Tiger sa...

Vilka vackra dahlior! Synd att det var regnigt när jag var inne i stan i går. Annars kanske det hade blivit ett besök i Stadsparken. Men du förmedlar verkligen dahliaprakten!

Värk är minsann inte roligt! Men tur att man ibland kan få tänka på annat. Hoppas att du slipper den värsta värken!

Septemberhälsningar
Elisabet

Sofia sa...

Hallå Isa!!!
Vilket helt fantastiskt ställe!!!
Vilken tur att vi har alla dessa blommor som kan muntra upp både kropp och själ...
Jag har en liten fråga... visst har väl Claus Dalby varit hos dig? Fick för mig det... men kanske kommer jag ihåg fel... I alla fall mailade han mig i går! Han vill komma och fota växthuset, till en ny bok han håller på med! Tänkte att han kanske fått tag i min blogg via dig? Super spännande är det!!! Men jag blir lite nervös... är mitt växthus fint nog? Vad tror du?
Stor kram!
Sofia