lördag 29 september 2012

Härligt vildvuxet i köksträdgården del 1!Så nöjd jag är med de gamla militära degtrågen jag fyndade på Blocket i vintras ... de blev perfekt som odlingslådor i den nya köksträdgården ! Hoppas dom håller i många år bara ... klädde dom invändigt med markdduk/odlingsväv och sedan hoppas jag att stålkanterna skall fortsätta hålla ihop lådan.

Trots att vi flyttade jordgubbsplantorna i full blom har de givit en riklig skörd i sommar ... kanske var det precis vad de behövde ... en flytt och föryngring av plantorna !
Varje morgon i början och mitten av juli kunde jag plocka av en stor skål med ljuvliga bär till frukosten !Tycker det ser lite läckert ut när jordgubbsplantorna slänger ut sina långa revor och vill fortplanta sig .... härligt vildvuxet ... vill dom slå rot får dom väl göra det! Revorna rivs bort till nästa odlingssäsong ändå !
Inte för att den tänkta fågelskrämman gjorde så mycket nytta ... skatorna gjorde ändå sitt bästa för att få sig en mumsbit tidigt på morgonkvisten ! Tycker ändå att den pryder sin plats där mitt i jordgubbsbladen.


Annars har det mest blivit tagetes, kryddor och olika sorters sallad i köksträdgården i år. Sockerärtan "Shiraz" har jag också satt ... fast väldigt sent men nu är den klar att skördas och jag provåt en ärtbalja i går .. ljuvligt god! (den skymtar till höger i bild ... i zinkbaljan).


Och här är den ljuvliga ärtan i närbild ... först kommer det en jättevacker svartlila blomma och ur den växer sockerärtan fram ! För mig som aldrig varit någon odlare är detta en ny upplevelse .. som garanterat ger mersmak till nästa sommar ... fast då får nog den rara ärtan flytta in i en odlingslåda istället.

Eftersom jag var sent ute med hela köksträdgården har jag även satt höstmorötter ... hmm undrar hur sent man kan skörda dom ? Och vitlöken skall i jorden nu så man kan skörda god vitlök till nästa höst !

En liten, liten spirande odlare kanske det bor i mig ändå !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

11 kommentarer:

Törnrosa sa...

Vilket superfynd du gjorde! De där blågrå trätrågen är ju helt fantastikt underbara. Varför kan man inte nytillverka såna´? Skulle väl bli för dyrt, kanske.
Du hann ju med en hel del i din köksträdgård i alla fall. De där vackra blå ärtorna hade jag också i sommar. Både snyggt och gott. Gillar att grönsakslandet "blommar" också, med roliga färger på det som växer där. Röd brysselkål, majs i olika färger, sparrisärtens röda blommor, sallad i olika färger och former, röd bondböna, envist återkommande vallmo och ringblommor, rödbladig målla. De tre sistnämnda får jag vara sträng emot, annars blir det bara de som växer och tar över.
Hej från Törnrosa

Ninnis sa...

Du har en så underbar köksträdgård som verkligen väcker odlarmästaren i varje själ...=)
Bara älskar din fågelskrämma och sockerärtan "Shiraz" är noterad i min bok...måste testas...=)

Ha det bäst !

Kram Ninni

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Vildvuxet och härligt Isa!

Trevlig helg

Tyra i KÖKTRÄDGÅRDEN

Luna Ek sa...

Superfynd du gjorde med trågen och vilken fin fågelskrämma. Tror jag ska flytta upp lite jordgubbar till en av mina höga pallar. Snyggt att det hänger ned.

Ha en bra helg/Luna

mormorMärtas sa...

Vilken inspiration du ger mej!!
Sådana fina tips och ideer...

Kram Annika

Garden of Sense sa...

Supersnygga tråg och jag håller med om att det är läckert när revorna slänger sig över kanten! Jag har också odlat shiraz i år och visst är de goda! Jag ska absolut odla de igen nästa år.

Ha det fint//Laila

Carro sa...

Blir så otroligt inspirerad av din trädgård och dina små planteringsgrupper. Din köksträdgård har gett massor av ideer på hur jag ska förbättra och försköna min egen. Växthuset är tagen som ur en dröm och jag bara önskar att jag hade större trädgård... Vill ju ha!
Din blogg kommer jag att följa för att få mer inspiration, tack!

Sabelhagens Olivlund sa...

Det bor en stor odlare i dig! Det är så vackert i din köksträdgård. Degtrågen är otroligt charmiga, vilket fynd!! Så läckert med jordgubbsplantorna i.
Ha det gott.
Kram Maria

Vårt röda hus sa...

Ser så frodigt ut... alltsammans! Hur ska det då bli nästa år när du kan börja i tid? Här har det varit ett dåligt odlingsår, inget har velat växa. I jordgubbslandet fick vi gräva upp och slänga alla plantorna, dom blev drabbade av sjukdom. Jättetrist, vi som var vana att få massor av goda bär!
Nu ser jag framåt (som vanligt) och ska anteckna Shiraz-ärtan i min trädgårdsbok inför nästa säsong!

Ha en fin söndag.
Kram Eva-Mari

Fröken Grön sa...

De där degtrågen är verkligen ett höjdarfynd! Kul att jordgubbarna trivs i dem. Och den där "fågelskrämman" är verkligen grann!

Ha en skön söndagkväll!
/Anna-Karin

Marianne sa...

...det finns rödblommande bondbönor...skulle passa i till dina fina lila ärtor.