söndag 11 mars 2012

Vilken påfyllardag !

Morsdagsbukett med vackra pioner


Föredrag med pionlängtan !

Finns det något vackrare än pioner som precis öppnat upp sin blomknopp men som ännu inte blottar hela sin inneboende skönhet !! Igår lyssnade jag på en föreläsning som verkligen satte fart på pionlängtan !

Glanshammars Trädgårdsförening hade anordnat en trädgårdsdag med försäljning av växter och föredrag av bl.a. Herman Krupke som är pionförädlingens "Grand old man" i Sverige. Han driver upp och förädlar pioner på Guldsmedsgårdens plantskola utanför Herrljunga som han driver tillsammans med sonen Björn-Olov.


Fritt spelrum nästa år !

Få kan så mycket om pioner som Herman, han är dessutom författare till boken "Passion för pioner", som jag tyvärr inte köpte eftersom jag bestämt mig för att min pionlängtan skall få fritt spelrum först NÄSTA sommar när framsidan skall planeras och planteras.

Då skall det bli en vintergrön plantering  som ger lite struktur till trädgården med inslag av vita blommor som pioner. Eftersom pioner inte tål brännande sol blir framsidan mot norr och delvis skuggläge idealiskt för en pionplantering.  Idag finns det ... INGENTING på framsidan .... den väntar på att formas och fantiseras fram! Jättekul !
Visst är dom helt fantastiska i buketter ?!! 

Herman visade bilder på förberedelser inför ett bröllop där det gick åt 300 pioner till alla buketter .... MAFFIGT värre !!! 

Nu drömmer jag om stora dubbelblommande  vita pioner med bra hållbarhet som Guldsmedsgården som Herman själv tagit fram (hittade tyvärr ingen bild på deras hemsida) och Starlight (tror den också var vit, framgår inte riktigt av mina anteckningar) som är tidigblommande som ett komplement och Miss Sweden som har enkla vita jätteblommor. 

Sedan vill jag att dom skall dofta gott också ... det fanns tydligen sorter som odlats fram som luktade ... urrrk ... surströmming !

Bild från mitt egen bröllop när växthuset precis hade blivit klart !
Några pioner finns det i buketten på bordet ... 300 hade fyllt hela växthuset !!

Fler intressanta föreläsare !

Dagen bjöd på fler föreläsare som Miriam Dovrén från Eriksbo plantskola som berättade om kvalité och vad E-certifiering innebär. Tyvärr verkade det vara mycket vanligt med felleveranser vilket även drabbar oss vanliga konsumenter. Av 10 beställda leveranser var oftast 2 felleveranser berättade Miriam. 

En kommun beställde plantor till en Idegran häck och ville bara ha hanplantor som inte hade de giftiga bären som honorna har. Efter ett tag visade det sig att hela häcken hade bär och bara bestod av honplantor, så det var bara att gräva upp och beställa nya.

Sortfel har vi konsumenter två år på oss att reklamera om det visar sig att plantan inte är den som vi hade köpt.


Fantastisk dag !

Dagen har varit fantastisk och jag ångrar att jag inte fotade ! Alla damerna i Glanshammars trädgårdsförening som hörde till funktionärsstaben hade vackra blommiga egensydda förkläden och stråhattar och gjorde att fantastiskt jobb (karlarna med !).

Det känns som jag fått nya väldigt trevliga trädgårdsvänner och jag är jätteglad att jag åkte på trädgårdsdagen som gav så mycket (och tacksam att jag orkade !) Tack K som lockade med mig och kom och hämtade ! 

Nu ser jag fram emot kommande arrangemang och träffar !! 

Ha det så gott !
Kram/Isa 

PS. Jag som trodde att jag inte skulle platsa i en trädgårdsförening eftersom jag bara vill måla med växterna och aldrig lär mig latinska namn ... så fel jag hade!! DS.

8 kommentarer:

Berit sa...

Du verkar ha haft en underbar dag!!Det är alltid kul att höra på kunniga föreläsare och Herman är klart det. Jag har lyssnat på honom för många år sen.Sen bara det att få träffa likasinnade ger lika mycket.
Ha en alldeles underbar Helg!!

Tant Otteskrufv sa...

Så härligt det låter med en försmak av pioner! Hur ska du kunna hålla dig till nästa år?!Kan man inte ha dem i stora krukor till det är dags att plantera det nya området?

Ninnis sa...

Så härligt med en dag full av trevliga möten och härlig inspiration...=)

Ha en skön dag !!

Kram Ninni

Anna Vattenkanna sa...

Det låter som en riktigt inspirerande och trevlig dag, så roligt att du "hittade" eller snarare blev ditsläpad :-)

Kram

Min Skattkammare sa...

Hej Isa!
Det är verkligen "euphoria" i luften! Våren är på G och låter oss förstå att vintern måste släppa greppet! Ljuvliga sanning!:o)
Vilken kick du fått! Pioner är fantastiska blommor....doften är magisk.....
Nu längtar jag att se hur er framsida ska ta form....spännande!
Ha en fin söndag!
Kram Kicki

samson sa...

Vilken toppen dag du har haft
pioner är verkligen vackra
ha det så bra
maggan

Luna Ek sa...

Krupke är från mina trakter. Han är alltid lika tillmötesgående och ödmjuk. Underbar man med under bar passion.

Luna

Sofia sa...

Åh det lät intressant! Jag är jätteförtjust i pioner (planterade säkert 15 sorter förra året) Har faktiskt funderat på att bli medlem i en trädgårdsförening jag har varit medlem i Arboga tidigare men det är ett tag sedan funderar på Glanshammar (Är från Fellingsbro)Kram Sofia