lördag 31 mars 2012

Drömmer om färgglada rabatter !


Vill ha färg !!

Visst längtar man efter färg nu ? Sprakande färgkaskader i alla nyanser av gult och orange !

Färger som kommer med liv, hopp och ett löfte om att det finns ett kraftfullt och vitalt liv efter vintern !
Som ger ny välbehövlig energi och fyller på sinande batterier !
De här bilderna har jag tagit i Stadsträdgården här i Örebro som är ett riktigt smultronställe att hämta kraft och inspiration på !

Nu får man tanka sommarens nektar från fotona och glädjas över kryddtagetesfröna som SNART skall komma ner i jorden och bli så där vällande och kraftiga som på bilderna !
En färgskala att bli glad av ... i lagom dos !

Visst blir man glad av dessa kraftfulla färger och blomsterkompositioner ?! Och visst är det konstigt att man inte har fler av dom i den egna trädgården ?!

Det är nog NU ... när man är urless på vintern och LÄNGTAR efter vår och sommar som man behöver den här färgskalan allra MEST !

SEN när allt har kommit igång på allvar kan jag nästan tycka att den här färgskalan STÖR resten av växtligheten i trädgården ... då blir den nästan lite för MYCKET ... fast inte hos andra ... bara i den egna trädgården !!
Tagetes (som jag annars inte gillar) letar sig in !

Fast nu håller jag på och planerar en rabatt längs med huset där det bara skall vara gula och orange toner med inslag av lila. Om jag håller den färgskalan i en smal, lite lång rabatt avskilt från det andra så blir det precis lagomt för att uppskatta kompositionen,  tror jag. Dessutom blir husets gula färg bra som fond och återkommer i den gula kryddtagetesen.

Här skall följande kampera ihop:

  • Kryddtagetes som kantväxt, mest gula med lite inslag av orange
  • Ringblommor, i olika höjder och färger
  • En lite större ljusgul tagetes ( hmmm, dom börjar lite obemärkt leta sig in utan att jag märkt det !)
  • Orange rosenskära (de fröna köpte jag redan i fjol men då kom de inte i jorden, men nu kommer de väl till pass!)
  • En gul perenn som redan bor där som ser ut som gula prästkragar och som inte är vårkrage.
  • Lila vallmo Poppy love i gamla zinkhinkar som bryter av hela härligheten (Poppy love har jag fått av Nina på Min Eden! Tack kära bloggvän för alla fröna ! Min trädgård kommer att bada i vacker vallmo i sommar !)

Gamla zinkhinkar hittade jag i skogen och släpade hem, rostiga och de flesta utan botten. Haaaaaa .... nu kommer dom till användning .... om jag fyller dom till hälften med jord eller lite mer så kommer den lila vallmon att liksom sväva över de andra blomstren ... kanske tillsammans med  ljustlila fjädervallmo eller svart pionvallmo (vunnit frön till båda i vår !) ... bilden i huvudet ser i alla fall bra ut ... verkligheten kanske blir något annat ... men det visar sig i sommar !
Ja, visst är det underbart att hålla på att drömma, planera och fantisera .... och blir det inget av rabatten i år så kommer det ju ett nytt trädgårdsår nästa år ... är glad för det som BLIR och är möjligt utan att det blir några måsten ... trädgården får växa fram i sin egen takt!! 

Idag blåser det som sjutton här med kalla vindar så nu skall jag fortsätta kurera mig efter influensan med ett yogapass och drömma vidare i fantasins värld !

Tack snälla söta ni för alla hälsningar i tidigare inlägg ... ni värmer verkligen mitt hjärta !

Ha det så gott !
Kram/Isa

PS. Nu kl. 16.00 har jag varit ut i växthuset och sått både kryddtagetes och gullskära så det finns hopp om att det BLIR en färgstark rabatt i år ! Jippi !! DS.

14 kommentarer:

Vårt röda hus sa...

Jag planerar också en tagetesrabatt i år! En långsmal böj ska grävas och där ska olikfärgade tagetes, ringblommar, vit rudbeckia och lite kryddväxter få husera. Jag är också en no-no-tagetesmänniska som nu konverterar! Hej och hå vad man kan ändra sej! Jag har sett en bottenlös rostig hink i skogen, nästa vända får den följa med hem:O)

Hoppas du snart är av med den envisa influensan!

Kram Eva-Mari

Anna Vattenkanna sa...

Visst är det härligt att tänka och tanka färger! Din rabatt blir härlig. Man behöver ju inte ha alla växterna som de använder i kommunala planteringar... den orange cosmosen har jag haft och den är urläcker. Jag hade den med ringblommor och kryddtagetes - precis som du tänkt! - men med violett jätteverbena där du tänkt vallmo.

Tack för dagens färgboost!

Krya på dig och kram

Vivi sa...

Blomster med sterke og flotte farger er så fint! Det gjør oss veldig glad og fargene er jo sommer!

Kjempe mange fine bilder!

Tant Otteskrufv sa...

Det är verkligen energi i dessa kulörer, men lite synd att man behöver ta till så många ettåringar. Vad finns det för perenner mer än rudbeckior, studentnejlikor och praktklätt som drar åt orange?

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vilken skatt att ha gamla zinkhinkar att tillgå. Kommer bil hur snyggt som helst. Låter som en riktigt läcker kombination du har tänkt ut där. Orange rosenskära låter spännande. Såna måste jag så nästa år. Ska bli spännande att få se din!!!

kram
Charlotte

Blomkärringen sa...

Ja framför allt på våren har jag ett stort behov av riktigt starka, energi rika färger! Underbart!
En solnedgångsrabatt finns i huvudet, platsen utsedd, men, men, det får bli till ett annat år (:D

Det blir härligt att se din rabatt till sommaren!
Ha det fint!

Kristina Bonander sa...

Tiden är verkligen mogen nu för varma färger, efter en tid när vi älskat att ha rosa och blå nyanser i våra trädgårdar!

Och en riktigt bra fördel med att välja denna färgskala är att man kan sväva ut i en hel massa olika zinnia och tagetes, växter som kanske inte platsat i allt det blå/rosa.

Tagetes är en toppenväxt. Lång blomning och ifred får den vara för både rådjur och andra fyrfota vänner. Den småblommiga 'Signet Lemon' är en favorit!

Ha det gott och lycka till med dina eldiga planteringar.

Kristina

Fröken Grön sa...

Härligt med färg, men framförallt är det härligt med VÄLFYLLDA rabatter! Själv drömmer jag om en färgsprakande dahliarabatt i år. Får se vad jag kan göra åt den saken...

Må fint!
/Anna-Karin

Sofia sa...

Japp! ser härligt och glatt ut!!!
Ska också ha Kryddtagetes i år och massor av ringblommor!!! Går inte att komma ifrån att det är något speciellt med dem... älskar doften!
Ringblommorna ska jag försöka göra salva av. Min son har nämligen eksem och den salvan funkar bra! Så det är inte bara för nöjes skull .....
Ha det gott nu i påskveckan!
kram Sofia

Viola sa...

Härligt med det röda och det oranga, blir man glad utav :)nog längtar man efter färgprakt alltid, ha en fin vecka, VIOLA

STENLYCKA sa...

Godmorgon!
Visst blir man glad av sådan färgsprakande rabatter. Härligt att drömma och längta till!
I går kväll efter jobbet så tog jag en promenad till vår kyrkopark för att se om vitsipporna hade slagit ut. Jo, de hade börjat blomma men de hade inga ben var så väldigt korta. Det blev en liten bukett. Däremot blommade parken av blå scillor.Underbart vackert!
Visst, har vi en härlig tid nu när det börjar blomma både i våra trädgårdar och i naturen.
Nu skall jag sätta mig i bilen och åka till staden och besöka tandhygienisten något som inte står så högt på önskelistan men som måste göras.
Önskar dig allt gott!
Kram Raina

Min Skattkammare sa...

Jag älskar också färger...det är spännande och inspirerande!
Det ska bli spännande också att se rabatten du planerar....:o)
Vad kul att ni kommer!!!
Vi ses snart då!
Ha det så bra tills dess!
Kram Kicki

Sallys hus sa...

Hej hej!

underbara bilder!
Ja stadsparken och stadsträdgården är verkligen rofyllda platser..;)

Jag håller också på att planera för en gul/orange rabatt....fast jag har tänkt ha rött också istället för lila. Skönt att du säger att det kommer ett nytt trädgårdsår nästa år...hihi...jag är nämligen i det stadiet att jag vill göra i ordning överallt på samma gång....men inser att det kommer bli alldelels för dyrt...och ta för lång tid..;)

Ska nog fortsätta göra färdigt runt poolen först.
Ha en underbar påskhelg!
Kram Katarina

Anna Lantligt på Svanängen sa...

GLAD PÅSK! Anna